Αυτά είναι τα ιερά κειμήλια για τα οποία καταδικάστηκε για υπεξαίρεση ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου

Αυτά είναι τα ιερά κειμήλια για τα οποία καταδικάστηκε για υπεξαίρεση ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου

Πρόκειται για έναν σταυρό ευλογίας, έναν δίσκο προσκομιδής, ένα αγιοπότηρο, ένα αρτοφόριο, μια λαβίδα, μία λόγχη, έναν σταυρό αγιασμού και ένα Μηνιαίον, που χρονολογούνται πριν από το 1830

keimilia_mitropolitis
Αυτά είναι τα ιερά κειμήλια από εκκλησία των Σερρών που η τύχη τους «αγνοείται» και οδήγησαν στην καταδίκη του μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεου και του πρωτοσύγκελού του για «υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας».

Πρόκειται για έναν σταυρό ευλογίας, έναν δίσκο προσκομιδής, ένα αγιοπότηρο, ένα αρτοφόριο, μια λαβίδα, μία λόγχη, έναν σταυρό αγιασμού και ένα Μηνιαίον, που χρονολογούνται πριν από το 1830.

stavros_eulogias
artoforio_stavros_agiasmou


Τα κειμήλια απομακρύνθηκαν από την εκκλησία του Τίμιου Προδρόμου, στο χωριό Αγγίστα Σερρών, με πρόφαση τη συντήρησή και την επισκευή τους και από τότε η τύχη τους αγνοείται.

Κλείσιμο
Κατά της Μητρόπολης Ζιχνών και Νευροκοπίου, κινήθηκαν κάτοικοι της Αγγίστας, που ζήτησαν να επιστραφούν τα γνήσια κειμήλια στην εκκλησία του χωριού, τα οποία αντικαταστάθηκαν με νεότερα όπως υποστήριξαν.
Μητροπολίτης και πρωτοσύγκελος, που αρνήθηκαν τις κατηγορίες, κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης και καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

diskos_proskomidis
diskopotiro
lavida_logxi


Η έδρα αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου τους, ενώ αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς πέντε ευρώ, ημερησίως αναστέλλοντας την εκτέλεσή της ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης στο Εφετείο.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης υποστήριξαν πως τα κειμήλια επεστράφησαν μετά τη συντήρησή τους, ωστόσο προέκυψε πως δεν ήταν τα ίδια. Η σερραϊκή εφημερίδα «Ελεύθερο Βήμα» μάλιστα, δημοσιοποίησε φωτογραφίες των εξαφανισμένων κειμηλίων, που είχε τραβήξει παλαιότερα κάτοικος της Αγγίστας, που μαρτυρούν την ύπαρξή τους στην εκκλησία του χωριού και πως δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που επέστρεψαν στη θέση τους.

miniaion


Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί εάν καταδικαστούν μητροπολίτης και πρωτοσύγκελος και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, έχουν δικαίωμα άσκησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο. Εφόσον απορριφθεί και εκεί το αίτημά τους, τότε αναλαμβάνει η Ιερά Σύνοδος που θα κρίνει το μέλλον τους ακόμη και τη παύση των καθηκόντων τους ή και την αποπομπή τους από το σώμα της εκκλησίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι συμβαίνει με τη Σελίν Ντιόν; «Σοβαροί και έντονοι μυικοί σπασμοί» προκάλεσαν την αναβολή της πρεμιέρας της

Είχε γυμνές φωτογραφίες με τις δύο κουνιάδες του - Είπε στο δικαστήριο ότι τον παγίδευσαν

«Φουντώνουν» οι φήμες: Το Facebook σχεδιάζει να αλλάξει όνομα και μάλιστα πολύ σύντομα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης