Επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: «Είμαστε τρομοκρατημένοι, είδα μαχαίρια» - 6 συλλήψεις και 40 προσαγωγές

Επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: «Είμαστε τρομοκρατημένοι, είδα μαχαίρια» - 6 συλλήψεις και 40 προσαγωγές

«Εντός του σχολείου βρίσκονται άτομα του ακροδεξιού χώρου, εξωσχολικοί αλλά και μαθητές, οι οποίοι τρομοκρατούν όποιον εκφράζει αντίθετη άποψη», λέει μαθήτρια - Εισαγγελική παρέμβαση για τα άγρια επεισόδια  - Ανήλικοι εξωσχολικοί όλοι οι  συλληφθέντες - Δύο μαθητές τραυματίστηκαν

fasistes_sxoleio_thessaloniki_art
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες μαθητών του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης αναφορικά με τα όσα εκτυλίσσονται τις δύο τελευταίες μέρες.

Η Δήμητρα, νεαρή μαθήτρια που φοιτά στην Α’ Λυκείου στο ΕΠΑΛ δηλώνει στο thesstoday, τρομοκρατημένη εξαιτίας των εξωσχολικών περιθωριακών στοιχείων που βάλλουν κατά της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ, ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τον φόβο της ακόμη και στο σχόλασμα του σχολείου.

Η κοπέλα μίλησε επίσης και για τον ξυλοδαρμό μιας μαθήτριας και ενός μαθητή που πήγαν να την υπερασπιστούν, όπου της επιτέθηκαν γιατί μίλησε στα ΜΜΕ και καταδίκασε τα επεισόδια. Μάλιστα ο μαθητής, όπως αναφέρει η κοπέλα, τραυματίστηκε σοβαρά, έσπασε η μύτη του και το ένα του μάτι πρήστηκε.

«Κάποιοι φασίστες επιτέθηκαν στην κοπέλα που εξηγούσε τι ακριβώς έγινε χθες, την χτύπησαν, και ενώ προσπάθησε ένα αγόρι να την προστατεύσει, τον χτύπησαν και αυτόν. Έπειτα ήρθαν όλοι, και οι φασίστες άρχισαν να τους δέρνουν με σίδερα. Οι φασίστες ήταν εξωσχολικοί, και τους έδειραν ακόμη και με μαχαίρια. Φοβόμαστε πάρα πολύ γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Δεν ξέρω πως μπήκαν στο σχολείο», δήλωσε η νεαρή μαθήτρια, τονίζοντας επίσης ότι «οι καθηγητές λένε να μην βγαίνουν έξω από την τάξη, καθώς υπήρχαν πάρα πολλά ατυχήματα. Είδα μαχαίρια, σίδερα, ξύλα».

«Μας απειλούν για να πάμε με το μέρος τους»

«Εντός του σχολείου βρίσκονται άτομα του ακροδεξιού χώρου, εξωσχολικοί αλλά και μαθητές, οι οποίοι κρατάνε μαχαίρια, σίδερα και ξύλα, φωνάζουν φασιστικά συνθήματα και τρομοκρατούν όποιον εκφράζει αντίθετη άποψη. Οι καθηγητές, που προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα και να διατηρούν ηρεμία για την προστασία των ανηλίκων, επιχείρησαν να απομακρύνουν τους εξωσχολικούς ωστόσο η κατάσταση φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη», τόνισε η μαθήτρια, η οποία κατήγγειλε ότι δέχονται απειλές από συμμαθητές τους για να πάνε με το μέρος τους.

«Φοβόμαστε πάρα πολύ γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Είμαστε τρομοκρατημένοι. Φοβόμαστε να βγούμε έξω, να σχολάσουμε», αναφέρει το κορίτσι.

Έξι συλλήψεις και 40 προσαγωγές για τα επεισόδια

Στο μεταξύ, η Ελληνική Αστυνομία για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, προχώρησε σε έξι συλλήψεις και 40 προσαγωγές (αφέθηκαν ελεύθεροι οι 34)

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι συλληφθέντες είναι όλοι ανήλικοι εξωσχολικοί, 15 έως 17,5 ετών, οι οποίοι έφεραν μαζί τους σουγιάδες και λοστούς και οι οποίοι έφθασαν στο σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για να «ενισχύσουν» τα επεισόδια. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για οπλοκατοχή και, κατά περίπτωση, για απείθεια.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα επεισόδια ζήτησε η Νίκη Κεραμέως

Νωρίτερα, την παρέμβαση του εισαγγελέα για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τα τελευταία δύο 24ωρα ζήτησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Κλείσιμο
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ανακοινώνει:

Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης.

Με αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης».

Την ίδια ώρα, δύο παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών μεταφέρθηκαν με κακώσεις στο κεφάλι στο νοσοκομείο.

Οι μαθητές, βγαίνοντας από τον χώρο του σχολείου, δεν θέλησαν να μιλήσουν για τα άτομα που τους επιτέθηκαν, ενώ μαθήτρια πρόσφυγας από τη Συρία ζήτησε να έλθουν να την παραλάβουν καθώς η ένταση τής ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες.

Οι μαθητές βρίσκονταν μέσα στις τάξεις, όταν ομάδα ατόμων με κουκούλες επιτέθηκαν με πέτρες, μολότοφ, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα από τον αύλειο χώρο του σχολείου προς τη μεριά συγκεντρωμένων φοιτητών και εκπροσώπων εκπαιδευτικών ενώσεων.

Ναζιστικός χαιρετισμός μέσα από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, πολλοί από τους κουκουλοφόρους εντός του προαύλιου χώρου, που επιτίθεντο κατά όσων βρισκόταν εκτός, πραγματοποιούσαν ναζιστικούς χαιρετισμούς, με προτεταμένο το δεξί τους χέρι. Μάλιστα, η ενέργεια αυτή είχε χαρακτήρα άκρως επιδεικτικό, αφού γινόταν κατά συρροή από τα άτομα αυτά, τα οποία δεν δίσταζαν να χαιρετούν κατ' αυτόν τον τρόπο μπροστά στις κάμερες και στους δημοσιογράφους, που κάλυπταν τα επεισόδια.

Ναζιστικός χαιρετισμός στο ΕΠΑΛ ΣταυρούποληςΟι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους γύρω από το σχολείο, ενώ γονείς παραλαμβάνουν σταδιακά τα παιδιά τους δηλώνοντας φοβισμένοι από τα γεγονότα και ανήσυχοι για την ασφάλεια των μαθητών.

Στο μεταξύ, μέλη συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων απευθύνθηκαν σε εκπαιδευτικούς του σχολείου κατηγορώντας τους ότι επιτρέπουν τη είσοδο εξωσχολικών ακραίων στοιχείων.

Η ταυτότητα των μαθητών που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια

Στο μεταξύ, την ταυτότητα των μαθητών που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια έδωσε νωρίτερα καθηγητής του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο Thestival:

«Πρόκειται για μαθητές των δύο σχολείων που δηλώνουν εθνικιστές. Είναι οπαδοί συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας και έχουν εμπειρία από επεισόδια και πορείες. Μας λένε ότι δεν ανέχονται να έρχονται έξω από το σχολείο υποστηρικτές αντίθετης ιδεολογίας και να διαδηλώνουν. Η Αστυνομία πρέπει να κάνει κάτι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η πλειοψηφία των μαθητών θέλει να έρθει στο σχολείο για να μορφωθεί και όχι να μαλώνει για τις ιδεολογικές διαφορές».

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί, ο χώρος έξω από τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης μετατράπηκε για δεύτερη ημέρα  σε πεδίο μάχης.

Μετά τα χθεσινά επεισόδια, φοιτητικοί σύλλογοι και αντιφασιστικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο.

THESSTODAY.GR - Επεισόδια στο 1ο-2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης 29/09


Thestival.gr Σοβαρά επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης


Ωστόσο, νωρίς το πρωί κουκουλοφόροι εισέβαλαν μέσα στο προαύλιο του σχολείου και επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, κροτίδες και άλλα αντικείμενα.

Επεισόδια στο 1ο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης - Voria.gr


Επεισόδια στο ΕΠΑΛ ΣταυρούποληςGrTimesΑνήλικες έδειραν δύο συμμαθήτριές τους


Mετά τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε κουκουλοφόρους μαθητές και φοιτητές, θύματα ξυλοδαρμού έπεσαν και δύο ανήλικες μαθήτριες.

Οι δύο μαθήτριες εξήλθαν από το σχολείο με δάκρυα στα μάτια, καταγγέλλοντας ότι έπεσαν θύμα ξυλοδαρμού από συμμαθήτριές τους, εντός του ΕΠΑΛ. Να σημειωθεί ότι, μία εκ των δύο κοριτσιών, καταγγέλλει ότι την απείλησαν επειδή είναι μέλος του 15μελους του σχολείου.

ThessToday.gr - Έδειραν μαθήτριες στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης«Δεν γίνεται να ζούμε με το άγχος»


Γονείς μαθητών του σχολείου εκφράζουν την αγωνία τους για τα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από το σχολείο των παιδιών τους. «Δεν γίνεται να ζούμε με το άγχος» δήλωσε στο thestival πατέρας μαθήτριας της Α’ Λυκείου.

Thestival.gr Δήλωση κηδεμόνα μαθητή του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης


«Είμαστε εθνικιστές»

Μαθητής που συμμετείχε στα επεισόδια μίλησε στο thestival για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο σχολείο του.

«Πριν από λίγες μέρες ήρθαν κάτι κομμουνιστές να μοιράσουν φυλλάδια και τους διώξαμε με τις κλωτσιές. Χθες ήρθαν έξω από το σχολείο και μας φώναζαν να βγούμε έξω. Μας έλεγαν φασίστες και τέτοια. Τους κάναμε ντου. Χτυπήθηκαν και κάποιοι από εμάς. Καταρχάς αυτοί είναι μεγαλύτεροι από εμάς και έρχονται να μας κάνουν μαγκιά. Εμείς δεν φωνάξαμε μεγαλύτερους» δήλωσε ο μαθητής. Ερωτώμενος για το τι κοινό έχουν οι μαθητές που προκαλούν τα επεισόδια απάντησε: «Είμαστε εθνικιστές και δεν έχει σχέση αυτό με ομάδες και συνδέσμους. Οι συμμαθητές μας μας λένε ότι καλά κάνουμε. Κάποιοι συμμαθητές μας κράζουν γιατί είναι αριστεροί».


Κουκουλοφόροι κυκλοφορούν ανενόχλητοι στον προαύλιο χώρο του σχολείου

Επεισόδια ΕΠΑΛ Σταυρούπολης - GrTimes


To χρονικό της κόντρας

Την Τρίτη, μέλη φοιτητικών παρατάξεων που ανήκουν στο σχήμα των ΕΑΑΚ είχαν προγραμματίσει κινητοποίηση έξω από τη σχολική μονάδα, καταγγέλλοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα και στο πλαίσιο ενημερωτικής τους δράσης (μοίρασμα φυλλαδίων) έξω από σχολεία, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, δέχθηκαν επίθεση από άτομα που ανήκουν στον χώρο της ακροδεξιάς.

«Μας επιτέθηκαν με ρόπαλα, κράνη και σιδερογροθιές, τα οποία έκρυβαν μέσα στο σχολείο. Φαίνεται πως ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν τελείωσε με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής», ανέφεραν μετά την λήξη του επεισοδίου εκπρόσωποι των φοιτητών, καλώντας σε «αντανακλαστική αντιφασιστική κινητοποίηση» στη Σταυρούπολη εντός της ημέρας.

Το περιστατικό ερευνάται από τη διεύθυνση ασφάλειας της αστυνομίας.

Με πληροφορίες από thesstoday, thestival, voria, grtimes

Ειδήσεις σήμερα:

GNTM 4: Τα καυτά φιλιά... αποχώρησης και στα «κάγκελα» η Ζενεβιέβ - Δείτε βίντεο

Clawback: Τι επιχειρείται να αλλάξει - Αντιδρούν οι γιατροί με κινητοποιήσεις

Ο Γκόρντον Ράμσεϊ αποθεώνει την ελληνική κουζίνα: «Είναι καλύτερη από την ιταλική!» - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης