Γιάννης Δράγνης: Γιατί έχουμε άλμα στις διακοπές με superyachts

Γιάννης Δράγνης: Γιατί έχουμε άλμα στις διακοπές με superyachts

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Goldenport και της Golden Yachts επισημαίνει ότι έχουν αυξηθεί οι αγορές μετά την έξαρση της πανδημίας, καθώς τα σκάφη αναψυχής προσφέρουν ασφάλεια, ιδιωτικότητα, αλλά και ελευθερία στην επιλογή του προορισμού

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
dragnis-arthro
Στο επίκεντρο του διεθνούς τζετ σετ βρίσκεται η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, αφού αποτελεί αγαπημένο προορισμό, μεταξύ άλλων, για επιχειρηματίες παγκόσμιου βεληνεκούς, αστέρες του κινηματογράφου, αλλά και του διεθνούς αθλητισμού. Επιλέγοντας ως μέσον για να κάνουν τις διακοπές τους υπερπολυτελείς θαλαμηγούς και mega yachts, απολαμβάνουν τις ελληνικές θάλασσες και αφήνονται να παρασυρθούν από τις πρωτόγνωρες εικόνες των ελληνικών νησιών και τις αισθήσεις του ελληνικού καλοκαιριού.

Οι φωτογραφίες και το οπτικοακουστικό υλικό που ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για την Ελλάδα. Γιατί είναι εκείνοι που ζουν στην πράξη τον μύθο τους στην Ελλάδα.

Οι αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι συχνές και ο θαλάσσιος τουρισμός δείχνει να ξαναστέκεται στα πόδια του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου, οι ναυλώσεις θα είναι καλύτερες το φετινό καλοκαίρι σε σύγκριση με πέρυσι, όπου έγιναν πολλές ακυρώσεις, αλλά δόθηκε στους πελάτες οψιόν για το 2021. Οπότε υπάρχουν οι περσινές ναυλώσεις που μετατέθηκαν χρονικά συν τις καινούριες και αναμένεται να φτάσουν σε αριθμό το 50% του 2019 που ήταν υπέροχη χρονιά.

Την αποτύπωση των θετικών εξελίξεων στο yachting έκανε μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γιάννης Δράγνης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Goldenport, με στόλο από δεξαμενόπλοια, φορτηγά πλοία και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και της Golden Yachts, εταιρείας που ναυπηγεί στην Ελλάδα και διαχειρίζεται mega yachts, τα οποία γίνονται αντικείμενο θαυμασμού στο εξωτερικό και προσελκύουν υψηλό τουρισμό στις ελληνικές θάλασσες.

superyaghts-5
Ο Γιάννης Δράγνης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Goldenport
Κλείσιμο
- Κύριε Δράγνη, μετά το 2020, που ήταν μία δύσκολη χρονιά λόγω της έξαρσης της πανδημίας, φέτος ο θαλάσσιος τουρισμός επανέρχεται δυναμικά στην Ελλάδα. Ποια είναι η εικόνα που έχετε; Συμφωνώ ότι ο θαλάσσιος τουρισμός επανέρχεται δυναμικά το 2021. Αλλωστε ακόμα και πέρυσι η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή. Ομως οι περιορισμοί στις αερομεταφορές ήταν τέτοιοι που δεν επέτρεψαν στους περισσότερους ναυλωτές σκαφών μαζί με τους καλεσμένους τους να έρθουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα.

- Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του leaderboard του «Bloomberg superyacht» για πρώτη φορά, με τουλάχιστον 194 superyachts να βρίσκονται στις ελληνικές μαρίνες από τις 25 Ιουνίου. Πού οφείλεται αυτή η τάση; Η μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι η περίοδος του θαλάσσιου τουρισμού άνοιξε στα μέσα Μαΐου. Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για σκάφη αναψυχής υψηλής κατηγορίας. Οι θάλασσες, τα νησιά μας και εν γένει η ομορφιά της Ελλάδας συνεχίζουν να αποτελούν πόλο έλξης και η θετική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό έχει σίγουρα συμβάλει σε αυτό.

superyaghts-1
Το σκάφος «O‘Pari» είναι «ό,τι καλύτερο έχει βγει από ελληνικά χέρια», σύμφωνα με τον Γιάννη Δράγνη
superyaghts-2


- Παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία η Ελλάδα είναι στην κορυφή των προτιμήσεων δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών, αστέρων του παγκόσμιου αθλητισμού και του Χόλιγουντ. Τελικά το κριτήριο αυτή την εποχή είναι ότι η χώρα αποτελεί έναν ασφαλή υγειονομικό προορισμό ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι; Σίγουρα η ασφάλεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του προορισμού. Αλλά η ομορφιά της Ελλάδας παραμένει ο πρώτιστος λόγος έλξης του τουρισμού.

 - Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχετε, πιστεύετε ότι οι ναυλώσεις θα είναι καλύτερες το φετινό καλοκαίρι σε σύγκριση με πέρυσι; Οι ναυλώσεις είναι σίγουρα καλύτερες φέτος, καθώς πέρσι δεν υπήρχε τρόπος να έρθουν στην Ελλάδα πολλοί ναυλωτές σκαφών. Αναμφισβήτητα το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά

- Ποια είναι η ανθρωπογεωγραφία των τουριστών που επιλέγουν την Ελλάδα ως θαλάσσιο τουρισμό; Οι περισσότεροι ναυλωτές μας προέρχονται από τις ΗΠΑ, καθώς το yachting παραμένει ο αγαπημένος τρόπος καλοκαιρινών διακοπών των Αμερικανών. Ωστόσο έχουμε και πολλούς ναυλωτές από ευρωπαϊκές χώρες και από χώρες της Μέσης Ανατολής.

superyaghts-3
- Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνούς έρευνας οι πωλήσεις των superyachts έχουν εκτοξευτεί κατά 46% το α’ τρίμηνο του 2021. Πού οφείλεται αυτή η αύξηση; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Καταρχάς υπάρχει μεγάλη ζήτηση από αγοραστές οι οποίοι μετά από πολλούς μήνες εγκλεισμού λόγω της πανδημίας αναζητούν έναν τρόπο να περνούν τις διακοπές τους, ο οποίος να είναι κοσμοπολίτικος και να προσφέρει μια σχετική ιδιωτικότητα όταν κάποιος το επιλέγει.

Ενας άλλος βασικός λόγος είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και η πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων έχουν αυξήσει τη διαθέσιμη αγοραστική δύναμη των δυνητικών αγοραστών.

- Πιστεύετε ότι ο κόσμος εστιάζει το ενδιαφέρον του παγκοσμίως στην αγορά yachts επειδή του δίνει τη δυνατότητα να δραπετεύσει από την καθημερινότητα και να κάνει διακοπές με ασφάλεια την εποχή της πανδημίας; Πράγματι, με τα σκάφη αναψυχής μπορεί κανείς να απολαμβάνει τις διακοπές του με απόλυτη ασφάλεια, αφού έχει την απόλυτη ελευθερία να επιλέξει πότε θα ταξιδέψει, ποια μέρη θα επισκεφτεί, αλλά και με ποιους καλεσμένους θα συναναστραφεί.

- Ποια είναι τα οφέλη που έχει η ελληνική οικονομία από τον θαλάσσιο τουρισμό; Η ελληνική οικονομία έχει σημαντικά οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα από τον θαλάσσιο τουρισμό. Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας για τα πληρώματα και απαιτούνται πάρα πολλές επικουρικές υπηρεσίες, όπως μαρίνες, εργασίες συντήρησης και επισκευής, αναλώσιμα κ.λπ.
Επίσης, από τα ναύλα αποδίδονται στο ελληνικό κράτος σημαντικότατα ποσά μέσω ΦΠΑ. Παράλληλα ωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες, αφού πάντα κοιτάμε να εφοδιάζουμε τα σκάφη μας με φρέσκα προϊόντα από τους τόπους που επισκεπτόμαστε, συν του ότι αυτό αρέσει και στους ξένους, είναι μέρος των υπηρεσιών που τους προσφέρουμε.

superyaghts-4
Η πολυτέλεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό στα σκάφη της Golden Yachts

- Ας έρθουμε όμως στην εταιρεία, την Golden Yachts. Εχει περάσει ένας χρόνος και ακόμη όλοι ασχολούνται με την υπερπολυτελή θαλαμηγό «O’Pari». Θεωρείτε ότι είναι αξεπέραστη και αν ναι, για ποιους λόγους; Είμαστε πράγματι υπερήφανοι για τη ναυπήγηση του «O’Pari», που ήταν και στο εξώφυλλο του εξειδικευμένου περιοδικού «Boat International» τον Φεβρουάριο με πολυσέλιδο αφιέρωμα. Δεν νομίζω ότι έχει βγει από ελληνικά χέρια άλλο σκάφος όπως το «O’Pari».

Εχουμε αναπτύξει τεράστια τεχνογνωσία εδώ και 25 χρόνια και τα σκάφη που κατασκευάζουμε στην Ελλάδα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά που κατασκευάζουν άλλα ευρωπαϊκά ναυπηγεία.

- Εχετε σε εξέλιξη νέο ναυπηγικό πρόγραμμα; Αυτή τη στιγμή η εταιρεία Golden Yachts κατασκευάζει ένα σκάφος 85 μέτρων και χωρητικότητας 3.000 κόρων, πολύ υψηλών προδιαγραφών, το οποίο θα παραδοθεί στα μέσα της επόμενης χρονιάς. Επίσης έχουμε υπό κατασκευή ένα σκάφος 77 μέτρων και χωρητικότητας 2.000 κόρων, το οποίο θα παραδοθεί στις αρχές του 2023.

- Ποια είναι η φιλοσοφία που έχει οδηγήσει την Golden Yachts στην κορυφή; Το μοντέλο της Golden Yachts είναι μοναδικό. Είναι μια καθετοποιημένη εταιρεία η οποία ελέγχει τις πωλήσεις, μέσω της δικής της εταιρείας ναυλώσεων, τη διαχείριση των σκαφών, τη ναυπήγηση και την επισκευή τους. Προσφέρουμε υπηρεσίες σε όλη την κλίμακα. Στηρίζουμε την ελληνική τεχνογνωσία και το ελληνικό εργατικό δυναμικό χάρη στα οποία ναυπηγούμε θαλαμηγούς που ικανοποιούν τις ανάγκες ακόμα και των πιο απαιτητικών πελατών.

Bloomberg:

Η Ελλάδα στην κορυφή της λίστας


Εκτενή αναφορά στον κλάδο των superyachts στην Ελλάδα και στο ενδιαφέρον που δείχνουν οι πλούσιοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας ο φετινό καλοκαίρι έκανε το Bloomberg.
Η Ελλάδα του Αιγαίου και του Ιονίου βρίσκεται στην κορυφή του leaderboard του «Bloomberg superyacht» για πρώτη φορά, με τουλάχιστον 194 superyachts να βρίσκονται στις ελληνικές μαρίνες από τις 25 Ιουνίου. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση, πάνω από 80 yachts σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Οι προορισμοί στο Αιγαίο και την Αδριατική είναι ήδη ιδιαίτερα δημοφιλείς, σημειώνει το Bloomberg, παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία.

Η Ελλάδα, η οποία έχει προχωρήσει με το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, καταπολέμησε την έξαρση της πανδημίας τον Νοέμβριο του 2020 και στη συνέχεια τον φετινό Μάρτιο και Απρίλιο. Ανοιξε ξανά σε ξένους τουρίστες στις 14 Μαΐου χωρίς καραντίνα υπό την προϋπόθεση ότι οι επισκέπτες έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό COVID τεστ. Η τουριστική βιομηχανία, που έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, αντιπροσωπεύει πάνω από το 25% των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και περίπου το 1/5 του ΑΕΠ της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα ήταν 18η στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό από το 2015-2019 με 30,3 εκατομμύρια επισκέπτες κατά μέσο όρο.

Ερευνα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνούς έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Boat Pro Data, έχουν εκτοξευτεί οι πωλήσεις των superyachts κατά 46% το α’ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020. Εχουν πουληθεί 133 superyachts έναντι 91 το 2020. Μόνο το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τα 100 - πιο συγκεκριμένα έφτασε τα 115 σκάφη. Η άνθηση εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και το β’ τρίμηνο, ενώ για τα δύο υπόλοιπα τρίμηνα θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των αποθηκών.
Ο κόσμος εστιάζει το ενδιαφέρον του παγκοσμίως στην αγορά yacht γιατί του δίνει τη δυνατότητα να δραπετεύσει από την καθημερινότητα και να κάνει διακοπές με ασφάλεια την εποχή της πανδημίας. Οι οικονομολόγοι υπολόγισαν ότι τα νοικοκυριά παγκοσμίως έχουν εξοικονομήσει επιπλέον 5,4 τρισ. δολάρια, πολλά από τα οποία έχουν συγκεντρωθεί στους πλούσιους. Οι αγοραστές προτιμούν σκάφη μήκους 24-40 μέτρων. Την παράσταση κλέβουν ειδικά τα 30 - 40 μέτρων. Οι πωλήσεις μεγάλων σκαφών, άνω των 70 μέτρων, κινήθηκαν στα επίπεδα του 2019 - έχουν μάλιστα πωληθεί τέσσερα το τετράμηνο του 2021.

Ειδήσεις σήμερα:

Σκηνοθέτης «Βασικού Ενστίκτου»: Η Σάρον Στόουν γνώριζε ότι θα φαίνονταν τα γεννητικά της όργανα

Η Izabel Goulart έφερε... σέξι αέρα στις Κάννες

Μαγνησία: Μνημόσυνο έγινε εστία υπερμετάδοσης σε χωριό - Φόβοι για μεγάλη διασπορά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης