Κρούσματα κορωνοϊού: Τι δείχνει ο «σκληρός» δείκτης των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Κρούσματα κορωνοϊού: Τι δείχνει ο «σκληρός» δείκτης των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Πόσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία - Εκατοντάδες ασθενείς εισήχθησαν και χθες στα νοσοκομεία της Αττικής - Παράδειγμα προς αποφυγή η Κάλυμνος - Η εικόνα των μεταλλάξεων

meth_nosokomeio1
Διατηρεί τη δυναμική του το επιδημικό κύμα, όπως μαρτυρούν οι «σκληροί δείκτες» των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων ασθενών και των ανθρώπων που χάνουν τη μάχη με τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων για τη συρρίκνωση της επιδημίας βασίζονται στην «επέλαση» των εμβολιασμένων πολιτών που πληθαίνουν συνεχώς, στην καλοκαιρία που μειώνει τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους και συνεπώς τη μετάδοση και στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Παράλληλα, όμως, στο επίκεντρο των ειδικών παραμένουν πάντοτε οι μεταλλάξεις, με την αγωνία να κυριαρχεί για το αν κάποιο από τα μεταλλαγμένα στελέχη μπορούν να πλήξουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε έναν υψηλό αριθμό κρουσμάτων, 3.421, περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας, τη Μεγάλη Πέμπτη που είχαν ανακοινωθεί 2.435 περιστατικά. Η χθεσινή καταγραφή αντιστοιχεί σε ρεκόρ διαγνωστικών ελέγχων - πραγματοποιήθηκαν 80.017 τεστ. Ουσιαστικά, η χθεσινή επιδημιολογική εικόνα μοιάζει να συνδέεται με τη... Μεγάλη Τρίτη, οπότε και είχαν καταγραφεί 3.313 κρούσματα κορωνοϊού σε σύνολο 77.000 τεστ, με τις ενδιάμεσες ημέρες να έχουν εορταστικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ελέγχων, και άρα να μην δίδουν αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημίας.

Κάτω από 5.000 οι νοσηλευόμενοι, σταθερός ο αριθμός των νέων εισαγωγών

Ο αριθμός των νοσηλευομένων χθες το βράδυ υποχώρησε έπειτα από πολλές ημέρες κάτω από το «φράγμα» των 5.000 στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Σύμφωνα με τη σχετική καταγραφή οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη covid-19 ήταν 4.930.

Ωστόσο, οι ημερήσιες εισαγωγές κινήθηκαν και το περασμένο 24ωρο στον ίδιο ρυθμό όπως και τις προηγούμενες ημέρες του Μαϊου. Καταγράφηκαν από το βράδυ της Τετάρτης έως το βράδυ της Πέμπτης 438 εισαγωγές ασθενών, με περισσότερες από τις μισές στα νοσοκομεία της Αττικής.

Παρά τη μείωση των νοσηλευομένων, μέσα στις Μονάδες παραμένουν 1.154 ασθενείς, εκ των οποίων οι 754 είναι διασωληνωμένοι. Ο συγκεκριμένος σκληρός δείκτης παρουσιάζει μείωση κατά 8% σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν όταν οι διασωληνωμένοι ήταν 817.

Σε υψηλό επίπεδο παραμένει και ο δείκτης των θανάτων. Χθες τη μάχη για τη ζωή τους έχασαν επιπλέον 83 ασθενείς με κορονοϊό. Μέσα στις πρώτες έξι ημέρες του Μαϊου έχουν χάσει τη ζωή τους 466 ασθενείς με λοίμωξη covid-19.

Κλείσιμο
Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου υπάρχει επιβάρυνση και πίεση από τις εκατοντάδες εισαγωγές σε καθημερινή βάση. Μια εικόνα που προδιαγράφεται από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία η Αττική συγκεντρώνει κάθε μέρα σχεδόν τα μισά κρούσματα κορωνοϊού της επικράτειας. Χθες καταγράφηκαν 1.604 νέα κρούσματα, με τα 564 στο Κέντρο, υπερδιπλάσια σε σχέση με εκείνα που καταγράφηκαν στα Δυτικά Προάστια - 224.

Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 2.365 ασθενείς, με τους 1.948 σε απλές κλίνες.

Η Θεσσαλονίκη, στην οποία εντοπίστηκαν χθες 417 νέα κρούσματα, διατηρεί ακόμη το έντονο επιδημιολογικό της φορτίο, παρά τη μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα. Οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν χθες το βράδυ σε 1.284, με τους 222 να είναι διασωληνωμένοι.

Στο «κόκκινο» και πάλι η Κάλυμνος

Στο μεταξύ, την εύθραυστη επιδημιολογική εικόνα για την οποία έχουν μιλήσει επανειλημμένως οι επιστήμονες ζητώντας προσοχή και τήρηση των μέτρων, επιβεβαιώνουν οι αναζωπυρώσεις σε Κάλυμνο και Αιτωλοακαρνανία.

Το νησί βρίσκεται σε καθολικό lockdown από χθες έως και τη Δευτέρα 10-05-2021, κατόπιν εισήγησης μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και του Δημάρχου Καλύμνου, εξαιτίας της ανησυχητικής επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί. Δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται καθημερινά, καθιστώντας την Κάλυμνο επιδημιολογικό παράδειγμα προς αποφυγή. Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί περαιτέρω το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στο νησί το οποίο απασχολούσε τους αρμόδιους από τα μέσα Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως η Κάλυμνος βρίσκεται σε επιδημιολογική επιτήρηση και σε περιοριστικά μέτρα από την αρχή του έτους, με εκκλησίες, αρραβώνες και λοιπές κοινωνικές συναθροίσεις, να ευθύνονται για μεγάλες συρροές κρουσμάτων, ενώ οι έλεγχοι των αρμοδίων απουσίαζαν – και απουσιάζουν όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος.


Στα χνάρια της Καλύμνου φαίνεται να βαδίζει και η Αιτωλοακαρνανία, ο νέος «βραχνάς» για εμπειρογνώμονες και πολιτεία. Στην Π.Ε. της Δυτικής Ελλάδας χθες εντοπίστηκαν 121 νέα κρούσματα, με την πλειονότητα σε περιοχές του δήμου Μεσολογγίου και το Αγρίνιο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.
xartis6_5


Στο μικροσκόπιο οι μεταλλάξεις


Την ίδια στιγμή, οι μεταλλάξεις πολλαπλασιάζονται. Το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του Sars-CoV-2 ανακοίνωσε χθες επιπλέον 997 θετικά σε μεταλλαγμένα στελέχη δείγματα.

Το σύνολο των κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν επιβεβαιωθεί είναι 8.734. Ανησυχία προκαλεί το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.318 που περιλαμβάνει μια μετάλλαξη η οποία απαντάται, επίσης, στη νοτιοαφρικανική, τη βραζιλιάνικη, την ινδική και ενδεχομένως υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το συγκεκριμένο στέλεχος μετρά 812 κρούσματα στη χώρα μας, τα περισσότερα από τα οποία στο κέντρο της Αθήνας.


Ειδήσεις σήμερα: 

Κουδούνι τη Δευτέρα: Τι πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί

Απόπειρα βιασμού σε ταξί στα Πατήσια: Τι λέει η μητέρα της φοιτήτριας

ΗΠΑ: Μια μαθήτρια δημοτικού άνοιξε πυρ μέσα στο σχολείο της τραυματίζοντας ελαφρά δύο μαθητές και έναν επιστάτη -Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης