Θεοδωρίδου: Τρεις μύθοι για το εμβόλιο - Οι συχνότερες ανεπιθύμητες αντιδράσεις

Θεοδωρίδου: Τρεις μύθοι για το εμβόλιο - Οι συχνότερες ανεπιθύμητες αντιδράσεις

Συνολικά έχουν γίνει μέχρι σήμερα 84.800 εμβολιασμοί - Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί πάνω από 372.000 ραντεβού τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

theodoridou_themistokleous-main_2
Οι μειωμένες παραλαβές από την Pfizer δεν θα διαρκέσουν πάνω από μία εβδομάδα και ο προγραμματισμός που έχει γίνει διασφαλίζει ότι θα γίνει και η δεύτερη δόση, σε όσους έχουν κάνει την πρώτη, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Θεμιστοκλέους ενημέρωση

Νωρίτερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι το κρύο είναι σύμμαχος του ιού και όχι των ανθρώπων, συνιστώντας ιδιαίτερη προσοχή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα για θανάτους υπερηλίκων στη Νορβηγία, τα οποία συσχέτιζαν τους θανάτους αυτούς με τον εμβολιασμό.

Η κ. Θεοδωρίδου ενημέρωσε ότι ο αντίστοιχος νορβηγικός ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι τα περιστατικά αυτά εξετάστηκαν διεξοδικά και δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με τα εμβόλια και ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά.

Κλείσιμο
Επιπλέον, ο αριθμός των θανάτων αυτών δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο για αυτές τις ηλικίες, ενώ σημείωσε ότι στη Νορβηγία ο αριθμός των θανάτων αυτών είναι 400 άτομα εβδομαδιαίως.

Επιπλέον ανάλογα περιστατικά δεν έχουν εμφανιστεί σε άλλα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό εμβολιασμών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απάντησε και σε τρία συχνά ερωτήματα:

  • Το εμβόλιο προκαλεί νόσο; Όχι, αυτό είναι εντελώς λανθασμένο
  • Το εμβόλιο θετικοποιεί το τεστ; Όχι, και αυτό είναι εντελώς λανθασμένο
  • Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό για πνευμονιόκοκκο ή γρίπη, η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι αυτός πρέπει να γίνεται 15 ημέρες πριν ή μετά τον εμβολιασμό για Covid-19.

Σε ό,τι αφορά στις ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων, δήλωσε ότι σε κάθε κλινική μελέτη συμμετείχαν 30.000-40.000 εθελοντές, ενώ η παρακολούθηση συνεχίζεται και μετά τον εμβολιασμό και μέχρι στιγμής ο εντοπισμός σπάνιας επιπλοκής ανέρχεται στη 1 στο εκατομμύριο. 

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι εμβολιασμοί παγκοσμίως εξελίσσονται κανονικά και μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 40 εκατ. εμβόλια σε 51 χώρες.

Επανέλαβε δε τις τρεις βασικές ιδιότητες των εμβολίων:

- Έλεγχος ανοσογονικότητας: η δυνατότητα δηλαδή να παρέχουν εξουδετωρωτικά αντισώματα,
- Αποτελεσματικότητα:η δυνατότητα να προφυλάσσουν το άτομο από τη νόσηση  
- Ασφάλεια: η προστασία από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε ότι αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού, εκτός από τα συνήθη στον εμβολιασμό, όπως ο πόνος στο σημείο της ένεσης, αυτές που απασχολούν συνήθως τα εμβολιαστικά κέντρα είναι οι αλλεργικού τύπου αντιδράσεις. Οι σοβαρές, όμως, είναι σπάνιες οι σοβαρές. Τέσσερις που έχουν σημειωθεί έχουν αναταχθεί ταχύτητα.

Θεοδωρίδου ενημέρωση

Συνολικά στη χώρα μας έχουν γίνει μέχρι σήμερα 84.800 εμβολιασμοί, ενώ περισσότεροι από 6.000 πολίτες άνω των 85 εμβολιάστηκαν σήμερα.

Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της covid-19, ανέφερε κατά την ενημέρωση για τους εμβολιασμούς ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού για υγειονομικούς.

Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Το νωρίτερο που κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού είναι μετά από 5 μέρες.

Σήμερα, ανέφερε επίσης, η χώρα μας παρέλαβε από την Pfizer 49.160 δόσεις οι οποίες ήταν μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα αλλά αυτό δεν αφορά μόνο την χώρας μα αλλά όλες τις χώρες της ΕΕ. Η εταιρία διαβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών τηρείται απαρέγκλιτα. Οι μόνιμοι κάτοικοι νησιών με λίγους κατοίκους θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι την ίδια στιγμή του εφοδιασμού, χωρίς να αναμένουν να εμβολιαστούν πρώτα οι άνω των 85 ετών.

Ειδήσεις σήμερα

Αναστασία Χρονάς: Στα 6 της απήχθη από τον διαβόητο «Νight Stalker» - Τι θυμάται από τη φρικτή εκείνη νύχτα

Νέο βίντεο με αδιανόητες σκηνές από το Καπιτώλιο: Ομαδικές προσευχές, «έρευνες» και... κρεμάλες

Πώς πήγε η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των Δημοτικών - Με τηλεκπαίδευση συνεχίζουν Γυμνάσια & Λύκεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης