LIVE

Κορωνοϊός

Lockdown: Παράταση μιας εβδομάδας έφεραν οι γιορτές - Στον πάγο το click away

lockdown

Επιφυλακή για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο» - Ανά εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τα μέτρα - Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική

Ως άγνωστος Χ, η «αόρατη» προς στιγμήν συνολική επιδημιολογική επιβάρυνση το δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της παράτασης του lockdown κατά μία εβδομάδα στη χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, απογοητεύοντας την πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου της χώρας, που ανέμενε την επιστροφή στο καθεστώς έστω του click away, με την πάροδο της εορταστικής περιόδου.

Στον αντίποδα, «πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη κατά τη διάρκεια των εορτών» τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας εξηγώντας την επέκταση των περιοριστικών μέτρων, καθώς «εάν αφήσουμε να εμφανιστεί επιδημιολογική έξαρση, το λεγόμενο τρίτο κύμα, τώρα που η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμα υψηλή» εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου, «καταλαβαίνουμε ότι γρήγορα ενδέχεται να επανέλθουμε στην επιδημιολογική εικόνα του Νοεμβρίου και την εκ νέου πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», σημείωσε.

Η «σκιά του Νοεμβρίου» πλανάται τις τελευταίες ώρες πάνω από τις αποφάσεις των μελών της Επιτροπής, καθώς τα μέλη της εισηγήθηκαν την παραμονή σε καθεστώς αυστηρού lockdown, ισοσκελίζοντας τυχόν απώλειες από την επανεκκίνηση της διδασκαλίας στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση την ερχόμενη Δευτέρα. Εξάλλου, αρκετές φωνές από πλευράς των επιστημόνων ήγειραν ενστάσεις ως προς το πρόωρο της επιστροφής στις σχολικές αίθουσες, μειοψηφώντας στις διαδικασίες της Επιτροπής, όπως ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Πίσω από την «αναβλητικότητα» των επιστημόνων αναφορικά με την επαναφορά του λιανεμπορίου κρύβονται οι όλες οι εορταστικές στιγμές χαλάρωσης, πολύ περισσότερο όταν για την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια το ιικό φορτίο δεν έχει ακόμη καταγραφεί ούτε ως υποψία στα… σκάνερ των λοιμωξιολόγων. Η απότομη αύξηση, άλλωστε, των νέων κρουσμάτων στην Αττική, αλλά και η συγκέντρωση υψηλής πίεσης προς το ΕΣΥ στις «κόκκινες» περιοχές κρατούν ακόμη σε εγρήγορση το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο χρειάζεται αρκετό χρόνο ακόμη για να γνωρίσει μια μερική αποκλιμάκωση, διατηρώντας μνήμες… Νοεμβρίου σε πολλές περιπτώσεις.

Ακόμη, όμως, και να κέρδισε στη ζυγαριά των επιστημόνων η εκπαίδευση το λιανεμπόριο, η επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής σε όλες τις περιοχές της χώρας περνά μέσα από συγκεκριμένες προδιαγραφές που εισήγαγε η Επιτροπή:

· σταδιακή προσέλευση αλλά και αποχώρηση, τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών,

· καθολική χρήση της μάσκας,

· λειτουργία του σχολείου σε σταθερές μικρές ομάδες παιδιών οι οποίοι συστηματικά δεν θα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους,

· σωστή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών,

· καλός αερισμός των σχολικών αιθουσών και

· αποχή από το σχολείο παιδιών και εκπαιδευτικών που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης.Εβδομαδιαία μέτρα

Παρακολουθώντας «βήμα βήμα» τυχόν επιβάρυνση από την επανεκκίνηση της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, παράλληλα με το ρυθμό εξέλιξης των εμβολιασμών, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε χθες πως «θα ανακοινώνουμε (σ.σ. κάθε Παρασκευή) τι ισχύει την επόμενη εβδομάδα και αυτό θα κάνουμε κάθε εβδομάδα. Αν κριθεί ότι πρέπει σε περιοχές όπου παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα να ληφθούν έκτακτα μέτρα στο ενδιάμεσο, σε συνεννόηση με τους ειδικούς θα ανακοινώνονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας», κορυφώνοντας την αγωνία, αλλά και το ενδιαφέρον των πολιτών -τηλεθεατών στο εξής.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή καλούνται να παραμείνουν οι κάτοικοι στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Κοζάνης, Βοΐου, Εορδαίας, καθώς και τις τοπικές κοινότητες Κέλλης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Σπερχειάδας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, Παλαιοκάστρου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Ανθήλης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου, Ηπίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, αλλά και στη Χαλκιδική λόγω του «αυξημένου» ιικού φορτίου τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ωστόσο, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα:

· Κλειστά παραμένουν το λιανεμπόριο – click away, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και περιποίησης νυχιών.

· παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

· Η τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών.

· στις κηδείες επιτρέπεται η συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως εννέα άτομα.

· συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό.

· Τα δικαστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες και με ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Ως προς τις αθλητικές δραστηριότητες, το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν αγώνες του Super League 2 και της Volley League, με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού, υπενθύμισε χθες ο κ. Χαρδαλιάς. Ειδική μνεία έκανε ο Υφυπουργός και για τους νεοσύλλεκτους της 2021 Α΄ΕΣΣΟ, οι οποίοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους, έχοντας οι ίδιοι φύλλο πορείας για την μετάβαση και βεβαίωση οι γονείς τους για την επιστροφή. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αλλαγές προγραμματίζονται από τις 21 Ιανουαρίου και για τις αφίξεις από το εξωτερικό, καθώς όλοι οι επιβάτες από οποιοδήποτε κράτος προέλευσης -ακόμη και αυτά της ΕΕ- θα παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 7 ημέρες στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα. Σε όλους τους επιβάτες γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος rapid test κατά την άφιξή τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF), ενώ οι προερχόμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάτες θα υποβάλλονται στο σύνολό τους σε rapid test κατά την άφιξή τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (43)

Μιχάλης Γαλαζαίος

Lockdown: Παράταση μιας δεκαετίας. Άντε γιατί πολύ αέρα είχαμε πάρει με το κάθε τόσο βγαίνουμε από το σπίτι και πάμε όπου και όποτε θέλουμε χωρίς να δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν. Ούτε στα αδελφά κράτη της Κούβας και της Β. Κορέας δεν συνέβαιναν αυτά!

Maikos

Κοψετε της αγορες με καρτες μονο χρημα μεχρι τωρα η τεαπεζες τα οικονομανε να δειτε

Μήτσος

18 Ιανουαρίου εαν δεν ανοιξουν τα πάντα ο κόσμος θα ξεσηκωθεί και ΘΑ γίνει γενικός χαμός. Ως εδω με τις βλακείες που επειδή φοβούνται μην βρίζει ο κόσμος την κυβέρνηση λογω του πολύ μικρού βεληνεκούς των νοσοκομείων σου λέει ΑΣ τα κλείσω ολα να μην μς βρίζουν για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία. Ως εδώ τελος.

Που είναι ο εισαγγελέας

Που είναι ο εισαγγελέας να βάλει μέσα δημοσιογράφους γιατρούς μας τρομοκρατούν με ψέματα... Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι λένε ψέματα.... Φτάνει ποια τα καταστήματα πρέπει να είναι ανοιχτα

stavros

Ενημέρωση απο ελληνα γιατρό στο Λονδίνο: Απαντώντας σε πόσες ημέρες αυξήθηκαν τα κρούσματα ο Έλληνας γιατρός αναφέρει: «Ξεκίνησε από τις τέσσερις Δεκεμβρίου όταν πήραν απόφαση να άρουν τα μέτρα από το προηγούμενο lockdown και να τα χαλαρώσουν σε μεγάλο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι άνοιξαν τα καταστήματα, άνοιξε η εστίαση και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας. Μέσα σε 15 ημέρες είδαμε μια εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και οι καμπύλες πρόβλεψης έλεγαν ότι θα πάρει διαστάσεις. Στις 18 Δεκεμβρίου έκλεισαν και στις 31 Δεκεμβρίου τα μέτρα έγινα πιο αυστηρά».

Νίκος Ευαγγελάτος-Δημοσιογράφος

Η κυβέρνηση στηρίζει όλους του πολίτες και προσπαθεί να κάνει και ακόμη περισσότερα.Οι βρισιές και τα νεύρα δεν καλυτερεύουν τα πράγματα ας γίνουμε όλοι μια γροθιά εξάλλου όλοι τα ίδια περνάμε.Αισιοδοξία και κουράγιο όλα καλά θα πάνε.Πίστη μέχρι τέλους ότι θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί αρκεί να βοηθήσουμε και εμείς την Κυβέρνησή μας και ας μην γκρινιάζουμε μόνο.Στηρίζουμε την κυβέρνηση μας γιατί έτσι στηρίζουμε τις ζωές μας.Να προσέχετε

GIO

Κυριακο δεν θα βρισκεις ψηφο ουτε στα σκουπιδια!!!!

Τώρα θα πάρουν αέρα

και οι μιναροπατρινοί και θα ζητάνε ....καρναβάλι! Χα χα χα!!!!

Jf

Αυτό είναι σίγουρο!! Τόσο μ...... είναι!!!

Ένα πράγμα μόνο δεν προέβλεψε η Κλίντον

Το τεράστιο κέρατο που της έχει ρίξει ο άντρας της

Τα χθεσινά κρούσματα πάντως

Δείχνουν πως τα Χριστούγεννα δεν επηρέασαν αρνητικά το φορτίο. Μάλλον πέφτει το αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Τώρα μένει να δούμε τι έγινε στις εκκλησίες τα Φώτα και τι θα γίνει με τα σχολεία. Και εκεί οι ευθύνες είναι ξεκάθαρες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης