Κορωνοϊός: Τα ανοιχτά σχολεία... έκλεισαν τα μαγαζιά - Γιατί οι λοιμωξιολόγοι κατέληξαν στην παράταση του lockdown

Κορωνοϊός: Τα ανοιχτά σχολεία... έκλεισαν τα μαγαζιά - Γιατί οι λοιμωξιολόγοι κατέληξαν στην παράταση του lockdown

Ανησυχητική η εικόνα της Αττικής – Αισιοδοξία από τη Θεσσαλονίκη - Ποια είναι τα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 18 Ιανουαρίου

lockedstores-0
Το βάδισμα της χώρας πάνω σε σπασμένα γυαλιά υπενθύμισαν οι ειδικοί κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πορεία της επιδημίας στη χώρα, όπως και τα νούμερα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Με 721 νέα κρούσματα επί 34.000 τεστ περίπου, 386 οι διασωληνωμένους, 49 θανάτους σήμερα και εν αναμονή του ξεκάθαρου αποτυπώματος των εορτών, το μήνυμα των ειδικών ήταν η ανάγκη σύνεσης και προσήλωσης στα μέτρα προστασίας για να αποφύγουμε ένα επώδυνο τρίτο κύμα.

Οι λοιμωξιολόγοι εκτίμησαν ότι το ταυτόχρονο άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων θα επιβάρυνε σε ικανό ποσοστό το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς η κινητικότητα - η οποία ούτως ή άλλων είναι αυξημένη από τις Γιορτές και μετά - θα αυξανόταν ακόμα περισσότερο. Μετά την απόφαση και την ανακοίνωση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι λοιμωξιολόγοι εκτίμησαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άρση των μέτρων περιορισμού, καθώς ο κίνδυνος να ξεφύγει εκ νέου η κατάσταση, θα ήταν μεγάλος. Ως εκ τούτου, η απόφασή τους να κρατήσουν τα καταστήματα κλειστά ήταν μονόδρομος. Η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα και αναλόγως θα παρθούν οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα υπόλοιπα μέτρα που συνθέτουν το lockdown στη χώρα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το σενάριο του ανοίγματος σε περιοχές με περιορισμένο ιικό φορτίο. Όλες οι απόψεις θα τεθούν επί τάπητος και θα ανακοινωθούν πιθανότατα την Παρασκευή.

Παρά την εικόνα σταθεροποίησης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεν απουσιάζουν οι δείκτες που παρατείνουν την αγωνία. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η μείωση της διάμεσης ηλικίας κατά δύο έτη και η αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα 25-35 ετών - λόγω της αυξημένης κινητικότητας τις ημέρες των εορτών -, αποτελούν σημαντικούς λόγους ανησυχίας.

Η εικόνα των νοσοκομείων της χώρας παραμένει ο καθρέφτης της επιδημιολογικής κατάστασης που επιβαρύνει ακόμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρά τη μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και την αποσυμπίεση του συστήματος υγείας με 40% μείωση στις ΜΕΘ σε σύγκριση με τις αρχές Δεκεμβρίου και λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 60%, η αποσυμφόρηση τις τελευταίες 10 ημέρες έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, επεσήμανε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης

Ανησυχητική η εικόνα της Αττικής – Αισιοδοξία από τη Θεσσαλονίκη

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι ειδικοί για την Αττική, με 252 νέα κρούσματα και αυξημένο επιδημιολογικό βάρος στη Δυτική και Ανατολική Αττική, με 35 και 32 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα, καθώς και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (78), μια αυξητική τάση που παρατηρήθηκε καθόλη την τελευταία εβδομάδα. Νοσηλευόμενοι και διασωληνωμένοι παραμένουν ο σκληρός δείκτης, με τους πρώτους να αυξάνονται από 450 σε 550 (20-25%) από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, αλλά και τη μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις που προβλέπεται να πολλαπλασιαστεί σε 7 με 10 ημέρες από την εισαγωγή σε απλές κλίνες COVID, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Αισιοδοξία χαρίζει η πορεία της Θεσσαλονίκης με 94 νέα κρούσματα και ρυθμό μείωσης 10-15% ανά εβδομάδα, καθώς και τα πρόσφατα στοιχεία από τη μελέτη των ΑΠΘ και ΕΥΑΘ για ήπια τάση αποκλιμάκωσης στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα , τα οποία δεν μαρτυρούν έξαρση την περίοδο των εορτών.

Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατονόμασε τις περιοχές αυξημένης επιτήρησης και πρόσθετων περιοριστικών μέτρων (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Αλίαρτος-Θεσπιές, Κοζάνη, Βόιο, Εορδαία και τοπικές κοινότητες των περιφερειακών ενοτήτων Φλώρινας, Φθιώτιδας, Λασιθίου και Ροδόπης), ενώ έκανε έκκληση στους κάτοικους Βοιωτίας (25 κρούσματα), Δυτικής Αττικής (35), Κοζάνης (20), Ροδόπης (11) και Χαλκιδικής να δείξουν αυξημένη προσήλωση στα μέτρα προστασίας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Αναγκαία η διατήρηση της καλής πορείας της χώρας με κάθε προσπάθεια

Για ένα μεγάλο στοίχημα έκανε λόγο η κ. Παπαευαγγέλου, αυτό του να διατηρήσουμε το χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο κατά της διάρκεια του χειμώνα, ενώ έκκληση για «προσοχή μέχρι η εμβολιαστική κάλυψη να λειτουργήσει ως φρένο στην επέκταση της επιδημίας» έκανε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στη θετική πορεία της χώρας στον ευρωπαϊκό χάρτη και την καλή εικόνα που αποδίδει στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ελλάδας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς και στον δείκτη θετικότητας που βρίσκεται κάτω από 4%.

«Η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμη υψηλή» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου για τα περίπου 7.000 ενεργά κρούσματα που, σε συνδυασμό με την πληρότητα των ΜΕθ κατά 60% στην επικράτεια και 70% στη Βόρεια Ελλάδα, εύκολα μπορούν να μας επαναφέρουν στην εικόνα του Νοεμβρίου με εκ νέου πίεση στο σύστημα υγείας. «Η ιστορία θα τραβήξει, πανδημία θα είναι εδώ για αρκετούς μήνες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση που μπορεί να πλήξει τις ευπαθείς ομάδες, συμμόρφωση στα μέτρα προστασίας, όχι συγχρωτισμοί, καλός αερισμός των χώρων, κοινωνικές αποστάσεις και τήρηση των κανόνων υγιεινής ήταν το κοινό αίτημα των ειδικών για να μην τιναχτεί στον αέρα η τεράστια προσπάθεια που έχει καταβληθεί στο διάστημα της δεκάμηνης σκληρής δοκιμασίας.

Ποια είναι τα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 18 Ιανουαρίου

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έως και τις 18 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.

1)Σχολεία: Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Η δια ζώσης εκπαίδευση θα γίνει με ενισχυμένα μέτρα. Υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών, καθώς και για  χρήση περισσότερων εισόδων, όπου αυτό είναι εφικτό. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας edu.testimg.gov.gr. και θα ενημερώνονται με sms για το ραντεβού τους στο πλησιέστερο από τα 386 κέντρα που θα γίνονται τα τεστ.  Ήδη σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα τεστ σε όλη την Ελλάδα.  Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, εώ για τα παιδιά είναι προεραιτική. Οι σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.

Κλείσιμο
2)Λιανεμπόριο: Σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα στούντιο αισθητικής.  Επίσης παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

3)Χώροι λειτουργίας: Χωρίς πιστούς για την επόμενη εβδομάδα. Στις κηδείες με τη συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων

4)Στις εταιρείες, ισχύει η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και με ραντεβού, με τήρηση απόστασης στο 1,5 μέτρο.

5)Στα δικαστήρια με ειδικά μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα

6)Στις 16 και 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με όλα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

7)Σε ότι αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους στρατιωτικής θητείας με τη 2021 Α' ΕΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι θα μπορούν να συνοδεύονται στο κέντρο εκπαίδευσης από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς θα πρέπει να έχουν βεβαίωση, που θα χορηγείται από τις πύλες των στρατοπέδων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test. 

8)Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα έως και τις 21 Ιανουαρίου, από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, αλλά και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στο μέρος που δηλώνεται στο έγγραφο plf για 7 ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο χρόνος περιορισμού θα είναι όσες οι μέρες διαμονής τους. Ειδικά για τους επιβάτες από το ΗΒ, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα, θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο τεστ pcr όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ταξιδιώτες του εξωτερικού, πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους και να έχσουν συμπληρώσει τη φόρμα plf. 

Ειδήσεις σήμερα

Χαρδαλιάς: Παρατείνεται το lockdown- Κλειστό λιανεμπόριο - click away

Κορωνοϊός: Στα 721 τα νέα κρούσματα - 386 οι διασωληνωμένοι, 49 θάνατοι

Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκε η μείωση της ύλης 


Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης