Δολοφονία Νικολαΐδη - Καλαθάκη: Οι τρεις ζωές του «αόρατου» δολοφόνου Ηλία Μαζαράκη

Δολοφονία Νικολαΐδη - Καλαθάκη: Οι τρεις ζωές του «αόρατου» δολοφόνου Ηλία Μαζαράκη

Το διπλό φονικό στην Κέρκυρα με θύματα τον παππού και τη θεία του, η καταδίκη για συμμετοχή στη δολοφονία Νικολαΐδη - Καλαθάκη και το μυστήριο της εξαφάνισης του «γιατρού» που λύθηκε με την αποκάλυψη της ταυτότητάς του στο νεκροτομείο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου - Ποιοι τον βοήθησαν όλο αυτό το διάστημα; - Πώς έφυγε και πώς επέστρεψε στην Ελλάδα;

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
aoratos-dolofonos-arthro
Στις 16 Δεκεμβρίου ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παραλαμβάνει από τη Νέα Σμύρνη τον 59χρονο «Ακη Τασιούλα» και τον πηγαίνει στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Λίγες ώρες αργότερα ο άνδρας πεθαίνει και η γυναίκα που καλείται από το νοσοκομείο για τα διαδικαστικά αναγνωρίζει τον παιδικό της φίλο Ηλία Μαζαράκη. Τον άνθρωπο που κατάφερε να μείνει ασύλληπτος φυγάς επί 23 χρόνια τόσο για τη διπλή δολοφονία του παππού και της θείας του όσο και για την εμπλοκή του σε ένα από τα πλέον συνταρακτικά εγκλήματα των τελευταίων δεκαετιών, της απαγωγής και δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της συνεργάτιδός του Σούλας Καλαθάκη. Η Αστυνομία είχε μπροστά της τον «Γιατρό».

Η αποκάλυψη της διπλής δολοφονίας στις αρχές Απριλίου του 1998 επιβεβαίωσε αυτό που από πολύ νωρίς φοβούνταν οι Αρχές, αλλά κυρίως οι συγγενείς του Νικολαΐδη και της Καλαθάκη, ότι οι άνθρωποί τους, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί περίπου τέσσερις μήνες νωρίτερα (στα τέλη Νοεμβρίου του 1997) ήταν νεκροί. Ηταν η μητέρα της Σούλας, η Καίτη Καλαθάκη που είχε στραφεί για βοήθεια στην Αγγελική Νικολούλη και την εκπομπή της «Φως στο τούνελ», αναζητώντας απεγνωσμένα το παιδί της. Η έρευνα της δημοσιογράφου για την υπόθεση κράτησε χρόνια, η μαρτυρία της στο δικαστήριο όταν η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ήταν καταλυτική. Δεκαεπτά εκπομπές με εντάσεις, αποκαλύψεις, τηλεφωνικές παρεμβάσεις του «εγκεφάλου» του διπλού εγκλήματος που... απαιτούσε να σταματήσει η προβολή των ντοκουμέντων που έφερνε στο φως η επίμονη δημοσιογραφική έρευνα, αλλά ακόμη και απειλές κατά της ζωής της συνέθεσαν το παζλ της εξιχνίασης της δολοφονίας και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι δράστες - «παιδιά καλών οικογενειών», όπως έχει επισημάνει η δημοσιογράφος. Ολοι, πλην ενός. Του «Γιατρού» Ηλία Μαζαράκη που καταδικάστηκε ερήμην.

f2
Ο Μαζαράκης, που ήταν καταζητούμενος επί 23 χρόνια, ζούσε με ψεύτικη ταυτότητα, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, στη Νέα Σμύρνη, κάτω από τα ραντάρ των Αρχών
Καταζητουμενος

Οπως αποδείχθηκε, ο Μαζαράκης που ήταν καταζητούμενος και από την Ιντερπόλ ζούσε -άγνωστο για πόσο διάστημα- στη Νέα Σμύρνη. Σε μια γειτονιά, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, με ψεύτικα στοιχεία και καλά κρυμμένο το παρελθόν του. Ο Μαζαράκης έζησε «τρεις ζωές»: πρώτη ήταν εκείνη του ξένοιαστου εφήβου και μετέπειτα φερέλπιδος φοιτητή της Ιατρικής. Δεύτερη, η ζωή τού καταδικασμένου σε δις ισόβια για τη δολοφονία των συγγενών του και ακολούθως δραπέτη που εμπλέκεται στην πολύκροτη υπόθεση Νικολαΐδη - Καλαθάκη. Η τρίτη ζωή του Ηλία Μαζαράκη είχε διάρκεια 23 ολόκληρα χρόνια και την έζησε «κάτω από τα ραντάρ» των Αρχών μέχρι το τέλος του, όταν «έφυγε» από κίρρωση του ήπατος στο Ιπποκράτειο τα ξημερώματα της 17ης Δεκεμβρίου.

Κλείσιμο
Πώς κατάφερε να ζήσει ασύλληπτος επί 23 χρόνια; Ποιοι -ενδεχομένως- τον βοήθησαν όλο αυτό το διάστημα; Πώς έφυγε και πώς επέστρεψε στην Ελλάδα; Εκανε κάτι, σχεδίασε κάτι όλα αυτά τα χρόνια; Τι έρευνα έκαναν οι Αρχές για να εντοπίσουν έναν διαβόητο δραπέτη; Ολα αυτά τα ερωτήματα θέτει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» η Αγγελική Νικολούλη: για τη δημοσιογράφο η ιστορία του «Γιατρού» δεν είχε κλείσει ποτέ, αφού η τελευταία εκπομπή για την πολύκροτη υπόθεση και τους πρωταγωνιστές της ήταν μόλις πριν από έναν χρόνο.

Ολα για τον Ηλία Μαζαράκη ξεκινούν το καλοκαίρι του 1985. Μοναχοπαίδι εύπορης οικογένειας, ιδιαίτερα δεμένος με τη μητέρα του, παίρνει θυμωμένος το αεροπλάνο από την Αθήνα και μεταβαίνει στην Κέρκυρα. Συναντά τον παππού του από την πλευρά της μητέρας του και τη θεία του. Μέσα σε λίγες ώρες έχει καβγαδίσει μαζί τους για περιουσιακά - κληρονομικά ζητήματα. Ο καβγάς τελειώνει, με τον Μαζαράκη να καταφέρνει απανωτές μαχαιριές στους δύο ανθρώπους και να σταματά όταν αμφότεροι πέφτουν νεκροί. Τρία χρόνια αργότερα καταδικάζεται σε δις ισόβια και εκτίει την ποινή του στις Φυλακές Αλικαρνασσού. Κάποια στιγμή αρχίζει να λαμβάνει άδειες. Στις ίδιες φυλακές εκτίει ποινή πολύχρονης κάθειρξης ένα ακόμη πρόσωπο που είχε κεντρικό ρόλο στην απαγωγή και δολοφονία των Νικολαΐδη - Καλαθάκη. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1997 ο Μαζαράκης έχει λάβει μία ακόμη άδεια, αλλά αυτή τη φορά δεν επιστρέφει στη φυλακή. Περίπου το ίδιο διάστημα ο μετέπειτα συνεργός του καταφέρνει να επιτύχει διακοπή της ποινής του. Η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή του 45χρονου επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη, αλλά και της συνεργάτιδός του την οποία είχε μαζί του στο επαγγελματικό του ραντεβού που αποδείχθηκε παγίδα θανάτου, είχε ήδη ξεκινήσει.

Ο Νικολαΐδης είχε μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων και είχε καταφέρει να δημιουργήσει μεγάλη περιουσία. Λίγα χρόνια πριν από τη δολοφονία του, τον επιχειρηματία είχε προσεγγίσει μέσω κοινού τους γνωστού ο μετέπειτα δολοφόνος του. Του είχε παρουσιάσει ένα επιχειρηματικό πλάνο με ιχθυοκαλλιέργειες και εξαγωγές στην Ιταλία, το οποίο ο ανυποψίαστος επιχειρηματίας είχε βρει ελκυστικό. Πίσω απ’ όλα αυτά, όμως, ήταν μια καλοστημένη απάτη με θύματα ιχθυέμπορους και ιχθυοκαλλιεργητές απ’ όλη την Ελλάδα και άμεσους συνεργάτες Ιταλούς μαφιόζους. Η προσέγγιση του Νικολαΐδη είχε έναν και μόνο στόχο: τα χρήματά του που θα εξασφάλιζαν στους δολοφόνους του ακόμη καλύτερη ζωή. Αλλωστε οι περισσότεροι της εγκληματικής παρέας ήταν εύποροι. Κατά έναν τρόπο, όμως, τα χρήματα του Νικολαΐδη ήταν και αυτά που αποκάλυψαν τη δράκα.

«Λίγες μέρες μετά την εξαφάνιση της κόρης της και του Νικολαΐδη ήρθε σε μένα η μητέρα της Σούλας, η Καίτη Καλαθάκη», θυμάται η Αγγελική Νικολούλη. «Από την πρώτη κιόλας εκπομπή αρχίσαμε να έχουμε σημαντικές μαρτυρίες που οδηγούσαν σε αποκαλύψεις. Από μαρτυρία εντοπίσαμε το αυτοκίνητο του επιχειρηματία στην Κηφισιά - θυμάμαι ότι είχαμε φόβο όταν ανοίγαμε το πορτμπαγκάζ, στον αέρα της εκπομπής, τι θα βρίσκαμε μέσα. Βρήκαμε αντικείμενα που έδειχναν ότι κάτι είχε συμβεί στους δύο ανθρώπους».

Οι μαρτυρίες και οι πληροφορίες έρχονται με ρυθμό καταιγιστικό. Πολύ γρήγορα οι άπληστοι δολοφόνοι ξοδεύουν όσα χρήματα είχαν καταφέρει να πάρουν από το θύμα τους. Εξαργυρώνουν επιταγές, έχουν βάλει στο χέρι τους κωδικούς των χρυσών πιστωτικών του καρτών και ξοδεύουν χωρίς όριο. Το χρήμα, όμως, μίλησε. Οι κινήσεις των πιστωτικών καρτών φέρνουν νέες μαρτυρίες. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι είχαν αγοράσει μια πανάκριβη τσάντα της οποίας λίγα κομμάτια από αυτή είχαν πουληθεί στην Ελλάδα. Δείξαμε τη φωτογραφία της τσάντας», περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη. «Πολύ γρήγορα υπήρξε αποτέλεσμα. Συγγενικό πρόσωπο της γυναίκας που είχε λάβει ως δώρο την τσάντα από τον “εγκέφαλο” της διπλής δολοφονίας αναγνώρισε το πανάκριβο αξεσουάρ. Είχαμε βρει την άκρη του νήματος». Οπως θυμάται η κυρία Νικολούλη, ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης είχε φτάσει στο σημείο να βάλει το χέρι του στο γύψο -δήθεν ότι το είχε σπάσει- ώστε γράφοντας με το αριστερό να υπογράφει επιταγές ως Νικολαΐδης και να δικαιολογεί τη διαφορά στον γραφικό χαρακτήρα.

Η δημοσιογραφική έρευνα φτάνει σε πρόσωπα και η μία μαρτυρία διαδέχεται την άλλη. Μάλιστα, ο κεντρικός πρωταγωνιστής της διπλής δολοφονίας πολλές φορές κάνει παρεμβάσεις στον αέρα της εκπομπής. Αλλάζει διαρκώς εμφάνιση, ενώ οι δράστες εμφανίζουν ακόμη μια γυναίκα ως Σούλα Καλαθάκη - κάτι γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι δεν είναι εκείνη. Αλλωστε η μητέρα της Σούλας δεν το έβαλε ποτέ κάτω. «Θυμάμαι την αγωνία της. “Τι θα κάνουμε τώρα; Ποιο είναι το επόμενο βήμα;” με ρωτούσε η κυρία Καίτη», λέει η Αγγελική Νικολούλη, η οποία προχωρά την πολύχρονη έρευνα με τις δύο οικογένειες των θυμάτων στο πλευρό της.

Οι πρώτοι μήνες μετά την εξαφάνιση των Νικολαΐδη - Καλαθάκη φέρνουν μεν πολλά στοιχεία στην επιφάνεια που δείχνουν τι είχε συμβεί, αλλά τα πρόσωπα που είχαν μπει στο κάδρο εξακολουθούν να κινούνται μεταξύ dolce vita στην Ιταλία και ψέματος και άρνησης στην Ελλάδα. «Ακόμη κι όταν είχαν βρεθεί πλέον τα πτώματα στο Σέσι, ο "εγκέφαλος" έκανε παρέμβαση επιμένοντας ότι ο Νικολαΐδης ζούσε»...

134124835_238627704425551_2432525013523409146_n
Η Αγγελική Νικολούλη με τη μητέρα της Σούλας Καλαθάκη, Καίτη
Η έκδοση στην Ελλάδα

Το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης -σημειώνεται ότι πλέον είναι ελεύθεροι όλοι όσοι καταδικάστηκαν για το έγκλημα- συλλαμβάνεται στην Αγγλία. Οι δικηγόροι του στήνουν νομική ασπίδα για να μην εκδοθεί στην Ελλάδα. Τελικά χάρη στην επιμονή ενός Ελληνα εισαγγελέα εκδίδεται και η υπόθεση οδηγείται στη Δικαιοσύνη. Και τότε, όμως, οι εντάσεις δεν λείπουν. Η Αγγελική Νικολούλη καταθέτει επί ημέρες και δίνει όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει στην έρευνά της. Από το εδώλιο λείπει ο «Γιατρός». Πληροφορίες που υπήρχαν τότε αναφέρουν ότι ο Ηλίας Μαζαράκης έχει διαφύγει στο εξωτερικό - τον έφερναν να έχει φτάσει στη Βενεζουέλα. «Κατέθεσα ότι η μητέρα του ήταν πιθανό να γνώριζε πού βρισκόταν. Μάνα και γιος ήταν ιδιαίτερα δεμένοι. Μάλιστα εκείνη τον είχε σχεδόν δικαιολογήσει που είχε σκοτώσει τον πατέρα και την αδελφή της, δεχόμενη ότι είχαν αδικηθεί με τα περιουσιακά. Αυστηρά είχε απευθυνθεί και ο εισαγγελέας στη μητέρα του Μαζαράκη, γεγονός που τον εξόργισε. Εστειλε τότε απειλητικό μήνυμα για τη ζωή τη δική μου και του εισαγγελέα», λέει η Αγγελική Νικολούλη, που στη διάρκεια της δίκης δέχεται πολλές επιθέσεις, με αποκορύφωμα τη στιγμή που σε μια διακοπή της δίκης ένας από τους κατηγορούμενους την αρπάζει και την πετάει στον τοίχο εξαπολύοντας απειλές για τη ζωή της.

Ο Μαζαράκης έχει φροντίσει να στείλει και επιστολή στην ανακρίτρια της υπόθεσης υποστηρίζοντας ότι ήταν αθώος για την επίδικη υπόθεση και ότι η κοινωνία τον είχε κάνει δολοφόνο - αναφερόμενος στη δολοφονία του παππού και της θείας του.

Ο Μαζαράκης τελικά καταδικάστηκε για πλημμελήματα. Στη διάρκεια της δίκης, ωστόσο, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε ως αυτουργός και «εγκέφαλος» έχει υποδείξει τον απόντα για τον συγκεκριμένο ρόλο: ήταν απλά βολικό αφού ο Μαζαράκης ήταν ήδη δραπέτης; Η Δικαιοσύνη δεν δέχτηκε τους ισχυρισμούς. Ο «Γιατρός» κατάφερε να μείνει ασύλληπτος μέχρι το τέλος της ζωής του. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: θα γίνει έρευνα για το πώς πέρασε όλα αυτά τα χρόνια; «Η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει με το αιτιολογικό ότι πέθανε. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ζητήματα και απαιτείται έρευνα», καταλήγει η Αγγελική Νικολούλη.

Ειδήσεις σήμερα:

Όχι στο αλκοόλ πριν και μετά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, λένε βρετανοί ειδικοί

Τα «ανοικτά μέτωπα» των συντάξεων για το 2021 - Ποιοι περιμένουν αναδρομικά

Ανασχηματισμός: Όλα τα ονόματα και οι μετακινήσεις - Ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης