LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Τι σημαίνει η άφιξη των κρουσμάτων με το μεταλλαγμένο στέλεχος στη χώρα μας;

krousmael

Πώς εντοπίστηκαν τα 4 κρούσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο - Σε καραντίνα οι φορείς της μετάλλαξης που έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες - Πώς επηρεάζουν οι νέες μεταλλάξεις την πορεία της πανδημίας και τους εμβολιασμούς -Δερμιτζάκης: Σκληρό lockdown όπως Μαρτίου για 3 βδομάδες

Την «πόρτα» της χώρας μας χτύπησε η νέα μετάλλαξη VOC 202012/01 του κορωνοϊού SARS-CoV-2, που πρωτοανιχνεύθηκε στη Βρετανία τον περασμένο Σεπτέμβριο και πλέον έχει εξαπλωθεί πέραν της Γηραιάς Αλβιώνας.

Πώς εντοπίστηκαν τα 4 κρούσματα

Συγκεκριμένα τέσσερις ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που έφτασαν στην Ελλάδα στις 30 Δεκεμβρίου υπεβλήθησαν λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος για μοριακό έλεγχο (PCR test) στο αεροδρόμιο, από τον οποίο προέκυψε ότι ήταν φορείς του κορωνοϊού. Εν συνεχεία τα τέσσερα δείγματα εστάλησαν για περαιτέρω ανάλυση στα εργαστήρια του Ιδρύματος Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που διήρκεσε 48 ώρες, και αφού αναλύθηκαν χιλιάδες γονίδια του ιού τελικά διαπιστώθηκε χθες Κυριακή ότι οι τέσσερις ταξιδιώτες ήταν φορείς της μετάλλαξης VOC 202012/01.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας ήταν σε εγρήγορση από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είχε περάσει τα σύνορα της Βρετανίας. Εν όψει λοιπόν των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είχε δοθεί, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, κατευθυντήρια οδηγία προς τις κινητές μονάδες που πραγματοποιούν ελέγχους στις πύλες εισόδου της Ελλάδας, με έμφαση τους πολίτες που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εντοπισμός των τεσσάρων κρουσμάτων στα εργαστήρια του Ιδρύματος Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, είναι μόνο η αρχή, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάλυση και άλλων δειγμάτων από φορείς του νέου κορωνοϊού με αφετηρία τη Βρετανία.

Σε καραντίνα οι φορείς της μετάλλαξης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις ταξιδιώτες στους οποίους εντοπίστηκε το στελεχος VOC 202012/01 έχουν τεθεί σε καραντίνα από τις 30 Δεκεμβρίου που βρέθηκαν θετικοί, όπως ισχύει για όλους όσοι είναι φορείς ανεξαρτήτως αυτής ή άλλης μετάλλαξης του SARS-CoV-2.

Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει και στην Κύπρο καθώς εντοπίστηκαν 12 φορείς της νέας μετάλλαξης. Όπως έκανε γνωστό χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας της χώρας, πρόκειται για άτομα που είχε επιστρέψει από το Ηνωμένο Βασίλειο το διάστημα 6-20 Δεκεμβρίου 2020 και από τα 19 δείγματα που εξετάστηκαν, στα 12 εξ αυτών εντοπίστηκε το στέλεχος VOC 202012/01.

«Σαρώνει» η νέα μετάλλαξη

Στη Βρετανία όπου πρωτοεντοπίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο η μετάλλαξη, πλέον έχει καταστεί κυρίαρχη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) οι φορείς της στη Νοτιοανατολική, Ανατολική Αγγλία και την ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου έχουν σημειώσει ραγδαία αύξηση. Έως τις 26 Δεκεμβρίου είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά περισσότερα από 3.000 κρούσματα που αποδίδονταν στην VOC 202012/01.

Οι υγειονομικές αρχές όλων των χωρών του πλανήτη είναι σε εγρήγορση καθώς έχουν εντοπιστεί φορείς της μετάλλαξης στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, καθώς επίσης στην Αυστραλία, τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδία, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Ελβετία, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ.

Μια δεύτερη μετάλλαξη καραδοκεί

Με προσοχή παρακολουθούν οι διεθνείς υγειονομικοί φορείς και την κατάσταση στη Νότια Αφρική. Εκεί έχει εντοπιστεί μια παρεμφερής μετάλλαξη του κορωνοϊού, η 501.V2. Το στέλεχος αυτό πρωτοεντοπίστηκε σε δείγμα τον περασμένο Οκτώβριο και έκτοτε έχουν καταγραφεί πάνω από 300 περιστατικά και θεωρείται ότι πυροδοτεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη Νότια Αφρική.

Στις 22 Δεκεμβρίου δύο κρούσματα της μετάλλαξης 501.V2 εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορούσαν ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική. Στις 28 Δεκεμβρίου ένα ακόμα κρούσμα της εντοπίστηκε στη Φινλανδία, ομοίως σε ταξιδιώτη με προέλευση τη Νότια Αφρική.

Πώς επηρεάζουν οι νέες μεταλλάξεις την πορεία της πανδημίας

Από τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, τόσο η VOC 202012/01 που κυριαρχεί στην Ευρώπη όσο και η 501.V2, σχετίζονται με υψηλότερη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού. Η αφρικανική μετάλλαξη ωστόσο φαίνεται να προκαλεί και σοβαρότερη νόσηση, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της βρετανικής.

Σύμφωνα με το ECDC, «είναι υψηλή η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, VOC 202012/01 και 501.V2. Κι ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι τα στελέχη αυτά είναι πιο επικίνδυνα, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς τους, η επίπτωση τους στη νόσο COVID-19 σε ότι αφορά τις νοσηλείες και τους θανάτους αξιολογείται ως υψηλή, ειδικά στους ηλικιωμένους ή στα άτομα με συνοσυρότητες».

Επομένως το ECDC θεωρεί ότι ο συνολικός κίνδυνος από την αυξημένη επίπτωση στα συστήματα Υγείας τις επόμενες εβδομάδες, είναι υψηλός.

Δεν επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού που συνεπάγονται οι δύο νέες μεταλλάξεις, δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη νόσο COVID-19. «Ο συσχετισμός αυτός βέβαια θα πρέπει να εξετάζεται καθώς προχωρά ο εμβολιασμός του πληθυσμού σε όλες τις χώρες», τονίζει το ECDC.

Γεγονός είναι ότι η βρετανική μετάλλαξη VOC 202012/01 έχει επιφέρει αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα S, περιλαμβανομένης και μιας αλλαγής στην περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα. Τα περισσότερα από τα εμβόλια βασίζονται σε αλληλουχίες της πρωτεΐνης ακίδας S. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό οι επιστήμονες να παρακολουθούν τις όποιες αλλαγές στην πρωτεΐνη αυτή. Τα διαθέσιμα στοιχεία από άλλες μεταλλάξεις που έχουν συμβεί στην περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα δείχνουν ότι δεν επηρεάζουν την ανοσοαπόκριση ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που βασίζεται σε mRNA (γενετικό υλικό) για την εξουδετέρωση τέτοιων μεταλλάξεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επίσης δηλώσει πως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία εάν η βρετανική μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκαθαρίζει ότι, «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους».

Τέλος ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υπενθυμίζει ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι «πολυκλωνικά», δηλαδή παράγουν αντισώματα που στοχεύουν πολλά σημεία της πρωτεΐνης S. «Ο ιός πιθανότατα θα χρειαστεί να συσσωρεύσει πολλαπλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη S για να αποφύγει την ανοσία που προκαλείται από τα εμβόλια ή από τη φυσική λοίμωξη. Η ικανότητα αποφυγής της ανοσίας που προκαλείται από εμβόλιο, θα ήταν πιθανότατα ανησυχητική, επειδή μόλις εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, θα υπάρξει ανοσολογική πίεση που θα μπορούσε να ευνοήσει και να επιταχύνει την εμφάνιση των λεγόμενων μεταλλάξεων ‘διαφυγής’», σύμφωνα με τον FDA. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει και οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι «μεταλλάξεις διαφυγής» είναι απίθανο να εμφανιστούν λόγω της φύσης του SARS-CoV-2.


Ειδήσεις σήμερα:

Ώρα ανασχηματισμού: Οριστικοποιούνται οι αλλαγές - Ίσως και σήμερα οι ανακοινώσεις

Κορωνοϊός: Διασωληνωμένος νοσηλεύεται ο υποδιοικητής του Θριάσιου νοσοκομείου-Είχε εμβολιαστεί

Σκωτία: Οδεύει σε νέο lockdown από σήμερα ως την άνοιξη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Αφιξη μεταλλαξης

Σημαινει οτι ενω ολα τα κρατη εκλειναν συνορα με Βρετανια εμεις μεχρι παραμονη δεχομασταν

SPYROS

Εχω βαρεθει να τα γραφω. Φωνη βοωντος εν τη ερημω. Ενα αχρηστο κρατος και εν τσουρμο αχρηστων επιδημιολογων και γιατρων. Γιατι κυριοι φυλακισατε ενα ολοκληρο λαο και δεν κανατε απο την αρχη τα αυτονοητα? 1ον, γιατι δεν κλεισατε τα συνορα? Το ξερετε οτι οι 3 Covid free χωρες (Κινα, Αυστραλια, Νεα Ζηλανδια) εχουν πολυ αυστηρους κανονες διαχειρησης? Το ξερετε οτι ακομη και για τους δικους τους υπηκοους απαγορευεται η εισοδος στην χωρα αν δεν εχουν αρνητικο τεστ και επιπλεον δεν καθησουν εγκλειστοι για 14 μερες σε νοσοκομειο καραντινας και μετα 1 επιπλεον εβδομαδα καραντινα στο σπιτι τους με στενη παρακολουθηση? Ξερετε οτι η Αυστραλια εχει απαγορευσει την επιστροφη στην χωρα ολων των αυστραλων αν δεν εχουν κανει καποιο σχετικο με τον Covid εγκεκριμενο εμβολιο? Λενε, θελατε ταξιδια στο εξωτερικο? Τωρα καθηστε εκει που ειστε εως οτου δεν αποτελειτε κινδυνο για την υπολοιπη χωρα!!! Επιπλεον εδω, εκτος απο τους λαθρομεταστες που μας ερχονται απο την αρρωστη Τουρκια (με εκατομμυρια κρουσματα και πολλες δεκαδες αν οχι εκατονταδες νεκρους) εχουμε τους γυφτους που κυκλοφορουν ανεξελεγκτοι, του βαλκανογυφτους που μπαινουν στο Ελλαδισταν με ψευτικα τεστ, τους ελληνογυφτους που την κοπανανε για πρωτοχρονια στο γεματο απο κορονοιο Ντουμπαι ξεροντας οτι θα επιστρεψουν οποτε θελουν χωρις καμμια τιμωρια και με 3 μερες εθελοντικη καραντινα σπιτι τους ενω εγω δεν μπορω να παω στο χωριο μου να δω αν το σπιτι μου εκει ειναι ακομη ασφαλες!? Οι ελληνες κοντης μνημης ξεχνουν πως ξεκινησε ο κορονοιος στην Ελλαδα απο 2 ανοητες θεσσαλονικιες που πηγαν στο Μιλανο για να παρακολουθησουν την εβδομαδα μοδας, ενω ο κοσμος πεθαινε στα πεζοδρομια. Εδω σφηνουν τους ελληνες της Αγγλιας να ερχονται πισω οπως γουσταρουν απλα επειδη οι ιδιοι σαν σχετικα νεοι δεν φοβουνται και εχουν το ελαφρυντικο της βλακειας. Θελετε να γινουμε σοβαρος λαος και να σεβομαστε το κρατος. Μηπως πρεπει το κρατος και οι επιστημονες του να δωσουν πρωτα το καλο παραδειγμα και να σεβαστουν τους πολιτες? Αν ειμαστε κρατος εγω ειμαι ο Παπας της Ρωμης!!!

Κορωνολάγνοι

Αυτή είναι η ευκαιρία σας ! Το δώρο που σας έκανε η φύση για να αλλάξει η μίζερη ζωή σας και να αποκτήσει κάποιο ενδιαφέρον. Έχουμε και καλή μετάλλαξη τώρα, έχουμε όμως και back-up την αφρικανική (αν κάτι δεν πάει καλά με αυτή) ! Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η απίστευτη υστερία που υπάρχει στη χώρα των γερόντων, την οποία συντηρούν, με το αζημίωτο, τα ΜΜΕ ! Προβλέπω να μας έχουμε φυλακισμένους για πολύ καιρό ακόμα, άγνωστο πόσο, η δε νέα γενιά οδεύει ολοταχώς προς ένα δυσοίωνο, ακαθόριστο, δυστοπικό μέλλον. Κάτι πρέπει να αλλάξει, και θα αλλάξει !

Καινούργιο κοσκινάκι

Η άφιξη των κρουσμάτων με το μεταλλαγμένο στέλεχος στη χώρα μας σημαίνει lockdown και απαγορεύσεις μέχρι το 2050. Άντε γιατί αρκετά μας άφηναν και βγαίναμε από το σπίτι όλα αυτά τα χρόνια. Στα άλλα χουντικά και κομμουνιστικά δηλαδή καθεστώτα που ο κόσμος έτρεμε να βγει από το σπίτι δεν είχαν ψυχή οι άνθρωποι; Στην πρώτη κατοχή, επίσης;

κα

Η μετάλλαξη του ιού είναι ένα πολύ βολικό άλλοθι για την κυβέρνηση των αρίστων αχρήστων γιατί ως γνωστόν οι μεταλλάξεις δεν τελειώνουν ποτέ. Όποτε πηγαίνουν από τη μια γκάφα στην άλλη καταστρέφοντας την οικονομία στο διάβα τους θα υπάρχει μια μετάλλαξη που θα ευθύνεται για αυτό.

Τι σημαίνει η άφιξη των κρουσμάτων με το μεταλλαγμένο στέλεχος στη χώρα μας;

Σημαίνει πως πραγματοποιείται το όνειρο του Φασίστα Κούλη για lockdown μέχρι τον Ιούνιο. Νομίζει, γιατί όταν τον πάρουν με τις λεμονόκουπες δεν θα ξέρει που να κρυφτεί.

συνοσυρότητες

Τι τις θες τόσο πολύπλοκες λέξεις αν είναι να τις σκοτώνεις;

Γραφείο τελετών ο Άριστος

Ε κάποτε θα άρχιζαν και το σανό της μετάλλαξης. Καλή λευτεριά καραντινιέριδες αν ποτέ γίνετε ελεύθεροι να μου τρυπήσετε τη μύτη πρόβατα.

George

Τι άλλο σημαίνει εκτός από παντελή έλλειψη μέτρων?

Δ. Παναγιώτου

Απο Ελβετία βρήκαν κρούσματα? Μας κλείσαν δωμάτια 3 ζευγάρια για Πάσχα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης