LIVE

Κορωνοϊός

Εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό: Σήμερα σε 42 νοσοκομεία και σε οίκους ευγηρίας

neo-art

Μέσα στην εβδομάδα αρχίζουν οι εμβολιασμοί και σε άλλα 55 νοσοκομεία - Δείτε τη λίστα - Στις 20 Ιανουαρίου η χορήγηση της πρώτης δόσης στον γενικό πληθυσμό

Οι υγειονομικοί που ξεκίνησαν να εμβολιάζονται στις 27 Δεκεμβρίου σε εννέα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δίνουν από σήμερα τη σκυτάλη της «Ελευθερίας» - όπως ονομάζεται η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού- στους συναδέλφους τους σε όλο το σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, καθώς και στους φιλοξενούμενους των περίπου 350 Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), ιδιωτικών και ΜΚΟ, και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Από σήμερα στην εκστρατεία εμβολιασμού μπαίνουν 42 νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα (19 νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο, 12 στη Μακεδονία και τη Θράκη, 3 νοσοκομεία στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, 6 στην Ήπειρο και την Πελοπόνηςο και 2 στην Κρήτη) και σε 5 στρατιωτικά νοσοκομεία. Παράλληλα, οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό στις ΜΦΗ , στους 20.000 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε οικους ευγηρίας.
kyma1

Στις 8/1/2021 θα προστεθούν επιπλέον 55 Νοσοκομεία και έως τις 12/1/2021 θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 Νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα
kyma2


Στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. θα προστίθενται σταδιακά τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία - τη Δευτέρα 4/1/2021 προστίθενται και 5 Στρατιωτικά Νοσοκομεία - ενώ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα
kyma3Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας μέσα στις επόμενες 16 ημέρες αναμένεται να εχουν εμβολιαστεί περίπου 100.000 άτομα, υγειονομικοί και ηλικιωμένοι εντός των κλειστών δομών. Στις 20 Ιανουαρίου θα δοθεί το σήμα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, με τους ηλικιωμένους άνω των 85 χρόνων να είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να εμβολιαστούν.

Μέχρι και χθες είχαν διενεργηθεί 3.779 εμβολιασμοί σε εννέα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), και επικεφαλής του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

"Όλα τα Νοσοκομεία της χώρας μας έχουν προετοιμαστεί και ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 4/1 έως 20/1 σε 3 φάσεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4/1/2020 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός περισσότερων από 5.000 υγειονομικών σε 42 Νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά και βάσει σχεδίου" τονίζει σε ανακοινωσή του ο κ. Θεμιστοκλέους.

Συνολικά οι υγειονομικοί στο ΕΣΥ είναι 123.500 και 15.000 είναι οι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές, χρονίων παθήσεων κλπ. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ανταπόκριση των υγειονομικών είναι ενθαρρυντική – εκτιμάται στο 50-60%- με το ιατρικό προσωπικό να έχει δηλώσει στην πλειονότητά ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί.

Μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσουν εμβολιασμοί σε άλλα 55 νοσοκομεία, συγκεκριμένα την Παραςκευή 8 Ιανουαρίου, και την την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας.

Παράλληλα, με τους περίπου 60.000 υγειονομικούς που έχουν δηλώσει ότι θα εμβολιαστούν, το εμβόλιο θα μπορούν να λάβουν στα κέντρα εμβολιασμού στο ΕΣΥ και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, διατυπώνονται ενστάσεις καθώς οι μεγάλοι όμιλοι ιδιωτικών κλινικών ζητούν για λόγους οικονομίας χρόνου και διαχείρισης της εμβολιαστικής διαδικασίας να διενεργηθούν οι εμβολιασμοί στους δικούς τους χώρους, αντί να μετακινούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες εργαζόμενοι στα σημεία εμβολιασμού της "Ελευθερίας". Επίσης, τον προβληματισμό τους διατυπώνουν και οι ιδιώτες γιατροί καθώς δεν έχουν ενημερωθεί για το πως θα λάβουν το εμβόλιο κατά του κορωνοιού.
5212339
Εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών στο Ασκληπιείο.

Οι ΚΟΜΥ στους οίκους ευγηρίας

Οι περίπου 20.000 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στις ΜΦΗ αποτελούν υψηλού κινδύνου πληθυσμό, γι αυτό και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τους έθεσε ψηλά στην προτεραιοποίηση των ομάδων προς εμβολιασμό μαζί με τους υγειονομικούς στο ΕΣΥ (οι ηλικιωμένοι επειδή νοσούν πολύ βαριά, οι υγειονομικοί επειδή εκτίθενται στον ιό, εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου). Τους προηγούμενους μήνες, ιδίως από το καλοκαίρι και μετά, οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε αυτές τις δομές πλήρωσαν ακριβά την επιδημία. Τουλάχιστον δύο εκατοντάδες εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τη μόλυνσή τους με κορωνοϊό και τη σοβαρή νόσησή τους.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr ο εμβολιασμός στις ΜΦΗ θα ξεκινήσει πιλοτικά αυτή την εβδομάδα, καθώς αναφύονται δυσκολίες τεχνικής φύσεως αλλά και θέματα ουσίας για τον εμβολιασμό και τη θωράκιση που προσφέρει. Τεχνικές δυσκολίες που έχουν προκύψει σε αρκετές περιπτώσεις είναι πχ η έλλειψη ψηφιακών βάσεων δεδομένων για τους φιλοξενούμενους ανά Μονάδα ή ατομικών φακέλων υγείας, καθώς και η νομική θωράκιση του δικαιώματος στον εμβολιασμό για όλους τους ηλικιωμένους, ασθενείς και υγιείς. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του συγκεκριμένου χώρου των ΜΦΗ, με πολλή προσπάθεια αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Περισσότερη ανησυχία υπάρχει για τις φωνές που δυναμώνουν ιδίως στις ΜΦΗ που διαχειρίζονται ΜΚΟ της Εκκλησίας, και οι οποίες αμφισβητούν την αξία του εμβολίου. Πάντως, οι ίδιοι οι φιλοξενούμενοι των οίκων ευγηρίας, στην πλειονότητά τους είναι θετικοί στον εμβολιασμό, θεωρώντας ότι θα είναι το «διαβατήριό» τους για να «ταξιδέψουν» και πάλι στις αγκαλιές των οικογενειών τους, από τις οποίες έχουν «αποκλειστεί» τους τελευταίους μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων στις ΜΦΗ.

Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Από τις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού που έχει καταρτίσει ο κ. Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας πως είναι δυναμικό και ευμετάβλητο λόγω των συνθηκών της επιδημίας αλλα και της διάθεσης των εμβολίων, η εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία» εισέρχεται στη δεύτερη φάση, στην οποία θα συμμετάσχει και ο γενικός πληθυσμός.

Η αρχή θα γίνει και πάλι από τους ηλικιωμένους, 85 χρόνων και άνω – αυτοί έχουν την προτεραιότητα και στη συνέχεια ακολουθούν οι άνθρωποι ηλικίας 80 χρόνων και άνω, μετά οι 75χρονοι και άνω και τέλος οι 70χρονοι και άνω.

Στην ίδια φάση και πλέον μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν οι ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας.

Θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ίδιας, της δεύτερης φάσης εμβολιασμού οι πολίτες 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων.

Στην τρίτη φάση της «Ελευθερίας» θα εμβολιαστούν οι ενήλικες, 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Χρονικά η τρίτη φάση τοποθετείται τον Ιούνιο του 2021, ενώ θεωρείται ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων – κάτι που στις δύο πρώτες φάσεις είναι δεδομένο ότι θα εξελίσσεται με προβλήματα λόγω της παραγωγής και της διάθεσης των εμβολίων.

Το χρονοδιάγραμμα της παραλαβής εμβολίων

Η Ελλάδα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, παρέλαβε από τις Pfizer/BioNTech 9.750 δόσεις στις 26 Δεκεμβρίου και τρεις ημέρες αργότερα άλλες 83.850 δόσεις. Έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχουμε παραλάβει 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου άλλες 333.450 δόσεις του Comirnaty. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι Pfizer/BioNTech θα έχουν παραδώσει στην Ελλάδα 1.255.800 δόσεις, ενώ αυτός ο αριθμός πιθανόν να αυξηθεί μετά τη συμφωνία της ΕΕ για επιπλέον 100 εκατ. δόσεις του Comirnaty.

Στις προαναφερόμενες δόσεις θα προστεθούν και 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna, με χρόνο παράδοσης το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αν η ΕΕ εγκρίνει το AZD1222 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, τότε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου η χώρα μας θα έχει παραλάβει 500.000 δόσεις και άλλες 800.000 τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο. Βάσει του χρονοδιαγράμματος έγκρισης των υπολοίπων εμβολίων αναμένονται και παραλαβές δόσεων από τις Sanofi/GSK, Johnson & Johnson, CureVac και Novavax.

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: Έκτη περιοχή της Αττικής στα «κόκκινα σημεία» για κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Διασωληνωμένος νοσηλεύεται ο υποδιοικητής του Θριάσιου νοσοκομείου-Είχε εμβολιαστεί

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση κοριτσάκι 3,5 ετών που έπεσε από μπαλκόνι τρίτου ορόφου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Όσους δεν πήρε ο ιος

τους κερδίζει το πείραμα.

Εύλογη απορια

Αυτή τη στιγμή έχουν παραληφθεί 93000 περίπου δόσεις εμβολίων οι οποίες αρκούν για περίπου 47000 άτομα (δύο οι δόσεις). Επομένως δεν αρκούν κατ' αρχήν για τους υγειονομικους. Πως μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού από τις 20 Ιανουαρίου όπως λέγεται αφού οι επόμενη παραγγελία θα κατά φθάσει έως το τέλος Ιανουαρίου. Προφανώς κάτι αποκρύπτεται...

nikos

Με λιγα λογια : Ζήσε Μάυρε μου να φας το Μάϊ τριφύλλι

με λένε Ρίζο

κ όπως θελω τα γυρίζω! ΥΓ Εμβολιαστηκαν κ τα πεθερικά των υπουργών η ακόμα? Για να πάρουμε σειρά κ οι πληβείοι?

George

Εν τω μεταξύ τα παραδοσιακά εμβόλια δεν χρειάζονται -70°C για να διατηρηθούν, αλλά θερμοκρασία συντήρησης απλού ψυγείου. Ποιος διασφαλίζει ότι δεν έχει σπάσει η αλυσίδα ψύξης στα εμβόλια είπαμε? Και ποιες είναι οι επιπτώσεις αν έχει σπάσει κι εμβολιαστεί κάποιος?

Το διαδίκτυο πάντως

Αναφέρει παντού πως υπάρχουν ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού για εμβολιασμούς, χωρίς καμία εξήγηση. Καλό θα ήταν εκεί στο πρώτο θέμα να κάνετε ρεπορτάζ να δείτε γιατί γίνεται αυτό. Είμαι σίγουρος ότι φταίνε παλαιότερα διορισμένοι ζαίοι.

Το διαδικτυο γενικως

Πολλα λεει. Τα περισσοτερα απ' αυτα τα γραφουν διαφορα τρολ για να σπασουν πλακα με τους ηλιθιους που τα πιστευουν. Εχω γραψει κι εγω πολλες αρλουμπες στο διαδικτυο, τωρα αν καποιοι τις πιστεψαν κακο του κεφαλιου τους, εγω την πλακα μου εκανα και πηρα και μερικα λαϊκς, χαβαλες να γινεται που λεμε.

Μπράβο

Σε16 ημέρες 100 χιλιάδες πολύ γρήγορα βλέπω σε 160 μέρες 1 εκατομμύριο δηλαδή περίπου σε 6 χρόνια για όλους χρειάζεται 2ερη δώσει οπότε 12 χρόνια ανα χρόνο λέει θέλει ανανέωση οπότε δεν βγαίνει

χμμμ

σα δεν ντρεπεστε. ειναι δυνατον να εχουμε ολοκληρωτικο καθεστώς στο 2021 στην ελλαδα ? μπραβο κιμγιονγκ κουλη τα καταφερες ! ειστε υπερκομψοι και αριστοι !

Έλεος

Εδώ ο κόσμος πεθαίνει και κάποιοι εκφράζουν την μπαρούφα τους. Πεθαίνει κόσμος κυρά μου μαζέψουμε επιτέλους.

Πειτε την αληθεια

Μηπως χαλασανε τα εμβολια και περιμενετε την επομενη παρτιδα;;;Παντως η κυβερνηση εχει αποτυχει ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ !!!!! κατι ομως συμβαινει για να ανακοινωθει ανασχηματισμος καποια βρωμια αναδυεται!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης