Κορωνοϊός: Πυρετός σχεδίων για τα κορωνο-Χριστούγεννα - Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Κορωνοϊός: Πυρετός σχεδίων για τα κορωνο-Χριστούγεννα - Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Κρίσιμη σύσκεψη την Παρασκευή - Πιθανό νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού - Εκκλήσεις για αυστηρή συμμόρφωση  και επαφές μέσω Skype τις επόμενες ημέρες - Το «ημερολόγιο» άρσης των μέτρων για σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

KORONO_XMAS_2
Τις σελίδες του ημερολογίου μελετούν στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η σύνταξη του οδικού χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα των… Χριστουγέννων απορροφά ήδη αρκετή ενέργεια ως προς τον προσδιορισμό του κατάλληλου χρόνου, αλλά και τρόπου άρσης των περιορισμών της πανδημίας.

Με τους λοιμωξιολόγους να περιγράφουν ως «αδύνατη» τη λήξη του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, μεταξύ των οποίων ο Καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος χθες, ως αναγκαιότητα καταφθάνει από την επιστημονική κοινότητα προς το Μέγαρο Μαξίμου η παράταση της καραντίνας, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται, κατά πληροφορίες, στην τακτική σύσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με το «σχήμα μάχης» για την επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή με τους επιστήμονες και τους αρμόδιους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας, την ερχόμενη Παρασκευή.

Τηλεδιάσκεψη με Υπεαρχες


«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας. Την επόμενη εβδομάδα πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή μας, για την πορεία της πανδημίας και για την αναμενόμενη μείωση στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οπότε και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις» γνωστοποίησε χθες ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψής του με τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, προκειμένου να καταγραφούν οι άμεσες ανάγκες που υφίστανται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο ο κ. Μητσοτάκης, ενίσχυσε τις πληροφορίες ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να συνοδευτούν από ένα νέο του μήνυμα, είτε με τη μορφή διαγγέλματος, είτε ως πυρήνας της τοποθέτησής του στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, καθώς η τυπική λήξη του lockdown έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Παράλληλα, εστιάζοντας στην «πίεση» στο ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία να απευθυνθεί προς τους πολίτες, ώστε με τη σειρά τους «να είναι αρωγοί σε αυτή τη νέα προσπάθεια την οποία κάνουμε, να κυκλοφορούν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, να μην συγκεντρώνονται σε σπίτια, προφανώς να φοράνε συνέχεια και παντού τη μάσκα τους, να τηρούν τα μέτρα προστασίας».

Τόσο η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και η καθολική χρήσης της μάσκας, όσο και η αποφυγή συγκεντρώσεων σε σπίτια δεν πρόκειται να παρακαμφθούν ούτε τις ημέρες των γιορτών, καθώς η αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και διασωληνωμένων γίνεται σταθερά, αλλά όχι με εκείνον τον επιθυμητό ρυθμό για τους γιατρούς και τους λοιμωξιολόγους.

5192895


Κλείσιμο
Με αυτά τα δεδομένα, ως «περιοριστικά» χαρακτήρισε τα φετινά Χριστούγεννα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από τη Θεσσαλονίκη, καλώντας τους πολίτες να περιοριστούν τον Νοέμβριο στη χρήση τηλεφώνων και Skype, αντί για δια ζώσης επαφές. «Υπάρχουν γιορτές τον Νοέμβριο, ας τις κάνουμε τηλεφωνικά, ας τις κάνουμε μέσα από ένα Skype. Υπάρχουν γιορτές που μάθαμε να γιορτάζουμε όλοι μας αλλά τώρα δεν μπορούμε να τις γιορτάσουμε» εξήγησε ο κ. Χρυσοχοϊδης, διευκρινίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν τις επόμενες ημέρες αναφορικά με τα φετινά Χριστούγεννα. «Ωστόσο για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα -έστω και περιοριστικά -ας δώσουμε όλοι μαζί μια υπόσχεση ότι τις επόμενες ημέρες θα εφαρμόσουμε ακόμα πιο αυστηρά, με μεγαλύτερο ακόμα σεβασμό και συμμόρφωση, τα μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει και εφαρμόσει η κυβέρνηση, πάντα με εισηγήσεις λοιμωξιολόγων» ανέφερε σχετικά ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «θα νικήσουμε όλοι μαζί τον ιό όταν όλοι μαζί θα αυτοπεριοριστούμε και θα μείνουμε σπίτι».

Παρότι ο Πρωθυπουργός εξήγησε χθες πως η σταδιακή άρση των περιορισμών ενόψει των Χριστουγέννων δεν θα βασίζεται «τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα», δηλαδή την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ημερομηνίες -κλειδιά για την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας είναι οι τρείς Δευτέρες του Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, οδεύοντας προς το τέλος του επόμενου μήνα με σταθερά βήματα, στα σενάρια που εξετάζονται τις τελευταίες ώρες περιλαμβάνουν:

- τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

Έναρξη Νηπιαγωγείων και Δημοτικών

Άνοιγμα καταστημάτων εποχιακών ειδών (στολίδια) και παιχνιδιών.

- τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

Έναρξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια)

Άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων – λιανεμπόριο


- και τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου

Επανέναρξη λειτουργίας της εστίασης με αυστηρούς περιορισμούς, δηλαδή:

περιορισμό ατόμων ανά τραπέζι – 4 άτομα

λειτουργία καταστήματος μόνο για καθήμενους – όχι όρθιοι πελάτες

απαγόρευση μουσικής.

Κλειστά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνουν και τις ημέρες των γιορτών μπαρ και κέντρα διασκέδασης, όπως και οι χώροι άσκησης λατρείας.

Παράλληλα, δεν θα επιτρέπονται τις ημέρες των γιορτών, όπως και το Πάσχα:

· Μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής

· Μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα

· Μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά.


Σε κάθε περίπτωση, ο τελευταίος λόγος ανήκει στους λοιμωξιολόγους, καθώς η Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί τη διαδικασία άρσης των μέτρων, με βάση την όποια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, στα τέλη της εβδομάδας. Τότε, «θα δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι γεγονός πως τα σχολεία είναι η πιο ασφαλής περιοχή για την μετάδοση του ιού ιδιαίτερα τα δημοτικά. Μπορεί να αρχίσουμε πρώτα με τα δημοτικά σιγά-σιγά και μετά να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επίπτωση των κρουσμάτων», ανέφερε ο Καθηγητής Γώγος.


Ειδήσεις σήμερα

H απάντηση της Έλενας Ακρίτα στην Μαργαρίτα Θεοδωράκη που την χαρακτήρισε «κατίνα»

ΗΠΑ: Η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας άρχισε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Κορωνοϊός: Θετική στη νόσο η πρώτη κυρία της Κολομβίας
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης