LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Συναγερμός για το νέο αρνητικό ρεκόρ - «Η χρήση μάσκας μπορεί να σώσει μέχρι και 240.000 ζωές»

maskeskosmos_2

Παγωμαρα από τα 1.259 κρούσματα της Τρίτης - Το 65% των εισαγωγών χθες ήταν σε νοσοκομεία εκτός Αττικής - 125 ασθενείς στη ΜΕΘ, διασωληνωμένοι οι 112 - Την Πέμπτη η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

Δραματική είναι η εξέλιξη της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας. Η έκτακτη εμφάνιση, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έστειλε με συνοπτικό τρόπο το δυνατό, πλην βαρύ μήνυμα για την εκτός ελέγχου πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα. Ο καθηγητής ζήτησε από τους Έλληνες να θυμηθούν την ανδριοσύνη των προηγούμενων γενιών με αφορμή και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, να ανακτήσουν την πίστη και την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουν και τους κάλεσε να σκεφτούν τι θα πράττουν εφεξής αναφορικά με τα μέτρα που ισχύουν, με συνείδηση και ελευθερία για το πως θα προστατευθούν και πως θα προστατεύσουν τους άλλους.

Πριν καν ολοκληρωθεί ο Οκτώβριος ο οποίος θεωρείτο "προπαρασκευαστικός" για τους δύσκολους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο- Ιανουάριο, η επιδημία κινείται στο ρυθμό της εκθετικής αύξησης - η τελευταία δυνατή ώση εκτίναξε μέσα σε μια εβδομάδα τις νέες διαγνώσεις ανά ημέρα από 400 σε πάνω από 700, και με σαφές ενδείξεις επέκτασης. Την ίδια στιγμή, το ΕΣΥ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα δυνατό "κύμα" σοβαρών νοσηλειών λόγω λοίμωξης Covid-19 και επιχειρεί να διαχειριστεί την πρωτόγνωρη και σκληρή αυτή καθημερινότητα, με αναστολή ολοένα και περισσότερων τακτικών χειρουργείων.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν μάλιστα πως οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 αγγίζουν τους 1.000 στα νοσοκομεία της χώρας.

Μέσα σε περίπου δέκα ημέρες οι ασθενείς στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 300. Χθες το βράδυ, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ο αριθμός των ασθενών ήταν 125.

Οι διασωληνωμένοι από 102 που ήταν ο απολογισμός μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, έφθασαν αργά το βράδυ τους 112 - ο πιο υψηλός αριθμός της πρώτης φάσης της επιδημίας ήταν 93 διασωληνωμένοι. Το 60% των διασωληνωμένων είναι στα νοσοκομεία της Αττικής. Το 10% των διασωληνωμένων νοσηλεύεται στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας όπου η επιδημία επελαύνει τον τελευταίο μήνα, και το 6% στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας οι διασωληνωμένοι είναι μόλις 3% και στην 6η περιφέρεια Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου οι διασωληνωμένοι λόγω Covid-19 φτάνουν το 9%.

Τα στοιχεία των νοσηλείων δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι αυξητικές τάσεις της επιδημίας είναι ταχύτερες εκτός Αττικής και παραμένουν υψηλές σε μεγάλο βαθμό, όπως παρατήρησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 135 εισαγωγές νέων ασθενών - για μια ακόμη μέρα αριθμός ρεκόρ- που έγιναν χθες, το 35% έγινε στα νοσοκομεία της Αττικής και το 65% στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ιδίως σε εκείνα της βόρειας Ελλάδας. Το βεβαρυμμένο, όπως το χατακτήριςε ο κ. Μαγιορκίνης, επιδημιολογικό προφίλ της χώρας συμπίπτει με την αύξηση μετάδοσης του κορωνοιού λόγω θερμοκρασιακής πτώσης και της συνεπακόλουθης διαφοροποίησης της συμπεριφοράς, δηλαδή της αύξησης της δραστηριότητας της κοινωνικής συνεύρεσης σε κλειστούς χώρους. Αυτό εξηγεί εν μέρει και την εντονότερη δυναμική της επιδημίας προς τα βόρεια της χώρας, είπε χθες ο ειδικός.

Μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας

Στο πλαίσιο αυτό, και υπό την εκθετική αύξηση της επιδημίας να βρίσκεται προ των πυλών, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται επιπλέον περιορισμούς προκειμένου να ανακοπεί το επιθετικό κύμα. Πάντα τελευταία των τελευταίων επιλογή είναι ένα lockdown, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει αύριο, Πέμπτη, κατά τη συνδιάςκεψη της, τη χρήση μάσκας από τους πολίτες σε όλους τους χώρους και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 συναγερμού - με όριο το 4- καθώς και τον περιορισμό των μετακινήσεων εξω από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 με όριο το 4. Σημειώνεται ότι στο επίπεδο 4, το "κόκκινο", βρίσκονται ήδη η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ από την Πέμπτη θα βρίσκονται σε τοπικό lockdown τα Ιωάννινα και οι Σέρρρες. Πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνονται στο "οπλοστάσιο" των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών οπως έγραψε και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ την περασμενη Κυριακή, στη συντονισμένη επιχειρρηση που διεξάγεται για την αναχαίτιση της σαρωτικής επιδημίας στη χώρα.

Υπό αυτές τις εξελίξεις ειναι πολύ πιθανό η Θεσσαλονίκη, περιοχή αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και κόμβος για την ευρύτερη περιοχη της Μακεδονίας, να τεθεί σε αυτόν τον περιορισμό, δηλαδή να απαγορευτεί η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για τους κατοίκους της εκτός αν συντρέχουν εργασιακοί ή αλλοι σοβαροί λόγοι, και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοιού και σε όμορες περιοχές.

Η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα είναι οι δύο περιοχές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε οριακό σημείο να περάσουν σε επόμενο επίπεδο συναγερμού. Η συμπρωτεύουσα χθες σχεδόν έφτασε την Αττική (291 και 295 κρούσματα αντίστοιχα) και η Λάρισα δήλωσε επιπλέον 47 περιστατικά. Και για τις δύο περιοχές, όπως και όσες βρίσκονται σε καθεστώς τοπικού lockdown ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους να τηρούν πιστά τα μέτρα. Ειδικά όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση των δεικτών είναι πολύ μεγάλη. Την πίεση του συστηματος υγείας που προκαλεί η επιδημία στη Θεσσαλονίκη επισήμανε ο κ. Τσιόδρας λέγοντας ότι πριν απο έναν μήνα στα νοσοκομεία της πόλης ήταν κατειλημμένες το 10% των κλινών ΜΕΘ και πλέον το ποσοστό αυτό έφτασε στο 50%.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες καθώς κατά το διάστημα αυτό θα φανεί αν η επιδημία μπορεί να μείνει σταθερή που είναι το ιδανικό σενάριο στην παρούσα συγκυρία ή αν θα μαίνεται εκτός ελέγχου. Η τήρηση των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή είναι μείζον ζήτημα όπως επανέλαβαν και οι καθηγητές, κκ. Τσιόδρας και Μαγιορκίνης, και οι υφυπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιας. Όλοι έδωσαν έμφαση στην τήρηση των μέτρων, με τον κ. Τσιόδρα να δίνει τη διάσταση της πραγματικής ελεύθερης βούλησης και της συνειδηςης μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας. Ο ίδιος ωστόσο έθεσε και το μη ορατό ακόμη όφελος από τη χρήση της μάσκας, λέγοντας ότι με τη χρήση της μάσκας θα μπορούσαν να κερδηθούν έως και 240.000 ανθρώπινες ζωές σε όλο τον κόσμο μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: «Ψυχρολουσία» με 1259 νέα κρούσματα και 102 διασωληνωμένους

Τσιόδρας: Είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα - Είναι η ώρα της συνείδησης

Χαρδαλιάς: Lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες από την Πέμπτη το πρωί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (46)

Αντωνης

Η μεγάλη μετάδοση γίνεται στα Μ.Μ.Μ και στους λαθρομετανάστες που κινούνται ανεξέλεγκτα και το 80 τοις εκατό χωρίς μάσκα.

Κοπι πειστ

Το μονο που δεν εχει αλλαξει απο την αρχη ειναι οι επομενες δυο εβδομαδες που ειναι παντα κρισιμεσ.

Άνοιξαν τα σύνορα. Άλλη μια επιτυχία Μητσοτάκη

Άνοιξαν τα σύνορα χωρίς ελέγχους όταν τα κρούσματα ήταν μηδενικά. Ο κόσμος χαλάρωσε γιατί τα ΜΜΕ πανηγύριζαν για το τέλος του Κορωνοιου στην Ελλάδα. Ο Κούλης οι εφοπλιστές οι μεγαλοξενοδοχοι και η Aegean εισέπραξαν 3δις ευρώ. Για 3 δις θα πεθάνουν όλες οι ευπαθείς ομάδες τον χειμώνα. Μπράβο.Αυτή είναι η ευαισθησία της κυβέρνησης για τις ευπαθείς ομάδες αυτή είναι η ευθύνη της για να εξασφαλίσει τη δήθεν την υγεία των πολιτών. Για 30 αργύρια θα πεθάνουν πολλοί.

Μπεεεεε

Στην αρχη μας πουλαγαν το lockdown σαν τη σωτηρια μας ,μας λεγαν οτι η υφεση θα ειναι μηδενικη(αν κ πηγαμε στα πρωτα ρεκορ εε), μας ταξαν 500 μεθ που αγνοουνται......πιστεψαν οτι επειδη ηταν τυχεροι (βαλκανια) δε χρειαστηκε να κανουν τιποτα (λφρ, μονιμες προσληψεις) , ανοιξαν για ψιχουλα εναν τουρισμο αυτοδοξαζομενοι σε βαθμο ναρκισισμου κ στο τελος τα ριξαν στους πολιτες......παιρνουν μετρα , δεν αποδιδουν κ η μονιμη επωδος ειναι οτι θα ηταν χειροτερα αν δεν παιρναμε ή οτι φταινε οι πολιτες(η νεα καραμελα)......αυτα συμβαινουν οταν η πολιτικη εκμεταλλευση προηγειται της αναγκης του πληθυσμου

Πατριώτης

Tο σενάριο με τον κορώνα έχει ήδη κυκλοφορήσει. Είμαστε κάπου στη μέση

ειδικός

Οι επόμενες δύο βδομάδες είναι πολυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ κρίσιμες.

Κώστας

Τελικά, όπως αποδεικνύεται και από τα γραφόμενα εδώ μέσα, η βλακεία είναι πράγματι ανίκητη.....

Όντως

Όταν γράφονται τέτοια εξωφρενικά νούμερα για τις μάσκες.

Αστραχάν

Γράψτε μας κάτι και για την καλπάζουσα μ@λ@κί@ αυτής της κυβέρνησης

Αρης

Το 60% στις εντατικές είναι στην Αθήνα από τους οποίους το 80% είναι λαθρομεταναστες.....Φάτε πόρτα τώρα επειδή τα νοσοκομεία θα είναι γεμάτα από λαθρομεταναστες έτσι δημοκρατικα

dimioan

Γιατί δε λοκαραν την επιβαρυμενη περιοχη των Ιωαννίνων πριν 5 ημέρες?? Για να κάνουν οι τοπικοί άρχοντες τα χατηρια στους ψηφοφόρους -υποτακτικός τους?? Πάρτε μια υπέρ μετάδοση τώρα επισκέπτες του τριημέρου και μετά δώστε τη σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα... Το θέμα τελικά σε αυτή τη χώρα είναι παντα η μικροπολιτική και η βλαχιά που τη διακατέχει.

Ougk

Στα Γιάννενα από τον περασμένο Μάρτιο ως τώρα έχει πεθάνει μόνο μια για Γιούλα. Κι αυτή τη στιγμή είναι 4 στην ΜΕΘ από όλη την Ήπειρο και Ιόνια νησιά εδώ νοσηλεύονται. Τρώτε όλες τις υπερβείς της κυβέρνησης που μας έχει καταστρέψει με τα υπερβολικά μέτρα αντί να διορίζει προσωπικό στα νοσοκομεία και να φτιάχνει ΜΕΘ. Πάλι ο λαός την πληρωνει

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης