LIVE

Κορωνοϊός

Τσιόδρας: Είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα - Είναι η ώρα της συνείδησης

Δραματικό SOS από τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο - Ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τη «θυσία»  και να φορούν τη μάσκα - Αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού - Πιέζεται το σύστημα υγείας ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα - Θέλουμε να αποφύγουμε το γενικό lockdown

Δραματικό μήνυμα προς τους πολίτες  να κάνουν τις επιλογές που πρέπει, καθώς τα πράγματα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ χειρότερα από το πρώτο, και έρχονται δυσκολότεροι μήνες μπροστά μας, απηύθυνε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, αλλά τόνισε ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε με τα μέτρα που μας διευκολύνουν να συνεχίσουμε τη ζωή μας, έστω και με δύσκολο τρόπο, προσπαθώντας να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα και ένα γενικό lockdown το οποίο «έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία, τεράστιες πνευματικές και ψυχικές συνέπειες».

Τσιόδρας 27/10


Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτήν την επιλογή, δηλαδή το γενικό απαγορευτικό, αν και «εμείς στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με μια ψυχή και μια φωνή επιδιώκουμε να έχουμε ανεκτά μέτρα, προσπαθώντας να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και την τήρησή τους, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε ότι δεν μπορούμε να μπούμε στην καρδιά των ανθρώπων, στην προσωπική τους επιλογή, υπογράμμισε όμως ότι αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Η αθώα και η ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να συσχετιστεί με την μετάδοση του ιού σε ευπαθείς ομάδες» υπογράμμισε.

«Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το Σύστημα Υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και λέμε που θα φτάσει όλο αυτό μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα έχουμε και αναπνευστικές ιώσεις» είπε.

Για τη χρήση της μάσκας, ειδικότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τη «θυσία» και την παραλλήλισε με τις θυσίες που έκαναν οι πρόγονοί μας.

«Δεν ήρθα εδώ να σας μιλήσω για φόβο είπε ο κ. Τσιόδρας αλλά να σας μιλήσω για ελευθερία. Δεν είμαι δάσκαλος ούτε και καθηγητής, αλλά ένας μαθητής και μαθαίνω μαζί σας για τη πανδημία. Δουλεύω 19 ώρες την ημέρα και δεν το λέω για να περηφανευτώ το λέω γιατί από όλους μας πρέπει να γίνει μια θυσία. Μια θυσία σαν αυτή που έκαναν οι πρόγονοί μας», είπε.

«Προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό» δήλωσε. Μάλιστα, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο ίδιος έχει να πάει σε εστιατόριο από το Φεβρουάριο.

«Δυστυχώς παραβιάζονται οι ατομικές μας ελευθερίες με αυτά τα μέτρα, όμως αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι μοναδική επιλογή που έχουμε. Προσωπικά, έχω να πάω σε καφέ και εστιατόριο από το Φεβρουάριο. Είναι η μοναδική επιλογή που έχω, ώστε να μη μεταφέρω τον κορωνοϊό σε κανέναν» δήλωσε.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Το ξέρω και το κατανοώ, αλλά πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε στην παρούσα φάση κι όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, να φοράμε με σωστό τρόπο τη μάσκα».

Η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής. «Ο ιός δεν σέβεται κανέναν, δεν υπάρχουν όρια, θα διασπαρεί- εφόσον τον έχει ένας θα τον διασπείρει. Όταν εμείς επιβάλουμε μία συμπεριφορά στον εαυτό μας την εφαρμόζουμε πιο εύκολα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Είμαστε σε ένα δύσκολο Οκτώβριο, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο και ένα ακόμα πιο δύσκολο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς αρχίζει η κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, αλλά τον Ιανουάριο υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου, το οποίο μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε, είπε.

Για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ειδικότερα, σημείωσε ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Ελπίδα υπάρχει και από τα αντίστοιχα εμβόλια στις ΗΠΑ και στη Ρωσία. «Ελπίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει ίσως και πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε. Σήμερα είχαμε συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη, μας είπε για την ελπίδα του ρώσικου εμβολίου. Υπάρχει ελπίδα, δοκιμάζονται καινούρια φάρμακα» δήλωσε.

«Δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας αλλά δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι μπροστά στη διασπορά του ιού». Όπως είπε «είμαστε εδώ παρακολουθούμε τον ιό, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν λιγότερο περιορισμό, να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».

Τόνισε επίσης ότι «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, όσο περισσότερους ανθρώπους βρίσκουμε στα νέα κρούσματα, τόσο πιο πολύ θα μπορούμε να ελέγξουμε την επιδημία» είπε.

Όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελβετίας «η κατάσταση μπορεί να μην ελέγχεται αν η θετικότητα συνεχίσει να είναι πάνω από 4%. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τώρα η θετικότητα, ο δείκτης δηλαδή θετικών διαγνώσουν τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία είναι 4,4%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν περίπου στο 3%. Το κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC) όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας «βάζει ως όριο το 4% θετικότητας. «Είμαστε εκεί και στόχος μας είναι εφαρμόζοντας τα μέτρα να το μειώσουμε κάτω από 4%, έχουμε αυτό το περιθώριο»  συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσιόδρας χωρίς να θέλει να αποκαλύψει ποια μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη, μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή.

Δείτε βίντεο: «Ψυχρολουσία» με 1259 νέα κρούσματα– Εκτάκτως ο Τσιόδρας στην ενημέρωση: Είναι η ώρα της συνείδησης
«Ψυχρολουσία» με 1259 νέα κρούσματα– Εκτάκτως ο Τσιόδρας στην ενημέρωση: Είναι η ώρα της συνείδησης


Ειδήσεις σήμερα:

Για Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία και Λιβύη συζήτησαν Λαβρόφ και Τσαβούσογλου

Άρης: Πέντε παίκτες θετικοί στον κορωνοϊό - Προς νέα αναβολή το ματς με τον Αστέρα

Θετική στον κορωνοϊό η Νίκη Κεραμέως
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (99)

Δεν

Ο ΠΟΥ βγήκε και έδωσε συγχαρητήρια στην Σουηδία που δεν τηρεί σχεδόν κανένα μέτρο. Κι αυτό επειδή δεν τους τόνισαν τα ΜΜΕ πιστεύουν τοι δεν έχει αξια Δεν μπορώ να καταλάβω την ανοησία των ανθρώπων που πιστεύουν ότι νοιάζονται αυτοί για την υγεία μας. Τους έχουν χαζέψει τελείως τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης. Καμία κριτική ικανότητα, καθόλου ψάξιμο και έρευνα. Ποιος καλέ νοιαζετε για την υγεία μας; θα μπορούσα να γράφω για ώρες. Αλλά τι να πω σε πρόβατα; που θεωρούν ότι χρειαζόμαστε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, καμία σωτηρία πραγματικά.

George

Όχι κ. Τσιόδρα. Η ώρα της συνείδησης δεν είναι όποτε σε βολεύει. Είναι πάντα. Ακόμη κι όταν έλεγες ότι οι μάσκες δεν προστατεύουν και μπορεί να είναι επικίνδυνες για χρήση από τον γενικό πληθυσμό.

Τι θα κανετε ρε αρνητες

Οταν τα κρουσματα θα φτασουν 5000 την μερα και οι εισαγωγες σε ΜΕΘ θα γινονται βασει πρωτοκολλου καταλαβαινετε τι ειναι αυτο οπως Ελβετια και αλλου;εκει να σας δω ψευτομαγκες που παιρνετε και εμας στο λαιμο σας!

βαρεθήκαμε τους μαλ... του είδους σου

Ποιος σε παίρνει στο λαιμό του βρε γίδι; Ηλίθιε! Δικαίωμα του καθένα είναι η ελεύθερη έκφραση άποψης, κάτι που προστατεύεται από το Σύνταγμα - ΒΛΑΚΑ!! Δεν είμαι αρνητής διότι κορονοιός υπάρχει αλλά έχει σαφέστατα μεγαλοποιηθεί από τους κυβερνώντες για να χειραγωγούν τους πολίτες. Βγαίνουν κάθε μέρα βρε ανόητε και τρομάζουν τον κόσμο από τα Μ.Μ.Ε, άκριτε που μεταδίδεις τον φόβο σου παντού βλαμμένε που βρίσκεσαι στο στάδιο της αμοιβάδος. Διάβασε να δεις τι λένε κι άλλοι ιατροί που δεν τους βγάζουν στα Μ.Μ.Ε για να έχεις τουλάχιστο δική σου άποψη!

Ρια

Δυστυχώς όπως ήταν αναμενόμενο η κατάσταση τους ξεφυγε λόγω του ανοίγματος του τουρισμού το καλοκαίρι καθώς και το άνοιγμα των σχολείων. Δεν προετοιμαστηκαν όπως έπρεπε το καλοκαίρι. Τώρα έχασαν τον έλεγχο αυτό βγήκε να πει χθες ο κ. Τσιοδρας που σημαίνει με απλά λόγια ο σώζων εαυτόν σωθητω.

μπορείς να φοράς μάσκα και στον ύπνο σου...

Δηλαδή να κλείσουμε τα πάντα για έναν ιό με περιορισμένη θνητότητα; Είναι φανερό ότι χρησιμοποιούν τον ιό αυτόν για να χειραγωγούν τους πολίτες εκτός κι αν είσαι ηλίθια και δεν καταλαβαίνεις τη σχέση ιατρικής και πολιτικής...

Ο Τσιοδρας ειναι

πολιτικος μην μπερδευεστε.Αντε και συντομα βουλευτης.

manos

Και για εσένα καταλαβαίνουμε ότι μάλλον δεν είσαι ιδιαίτερα γνωστικός. Δεν μπερδευόμαστε.

Επικινδυνοι αμοραλιστες

Τι βγήκε να πει ο κυριουλης με τα γυαλάκια; Ειδησιογραφικες πληροφορίες για το εμβόλιο; Πληροφορίες της κοινωνικής του ζωής; Τον όλεθρο που έρχεται με στοιχειώδεις γνώσεις αριθμητικής; Προφανώς κ σε όλα τα παραπάνω είναι εκτός θέματος. Τη μισθουλαρα του την περνει εδώ κ δεκαετίες για τη περίοδο που θα χρειαστεί. Κ όταν χρειάζεται, προσεγγίζει τους τρόπους ανάσχεσης της επιδημίας με κοινωνιολογικα-ψυχολογικα κριτήρια....Αν έχει τσίπα, ας βγει κ ας πει καθαρά τη γνώμη του (δημόσιος υπάλληλος είμαι κ κάνω ότι μου λένε ή προτείνω lockdown κ με γράφουν). Τα υπόλοιπα είναι να χαμα να λέγαμε.

Ετσι ειναι

Και να παραιτηθει δεν θα ηταν κακο...

En

Ουτε για συνταγογραφηση δε θα τον εμπιστευομουν......ιατρικη του σημερα δεν ειναι οι μεθοδοι του μεσαιωνα.....

Σακίλ

κ.Τσιόδρα. Επειδή δεν πρόκειται να φορούν όλοι μάσκα,μήπως θα έπρεπε να τονίσετε να φορούν,όσοι και γυαλιά..;Λόγω των όσων μας είπατε στις αρχές,για καλύτερη πρόληψη.Σας το θυμίζω απλά.

Ο ευσυνείδητος επίγειος φύλακας άγγελος μας σε αυτή τη δύσκολη!

Εύχομαι η πολιτεία κάποια μέρα να τον τίμηση με τη μέγιστη πολιτειακή διάκριση αυτή Προέδρου της Δημοκρατίας για ότι μας έχει προσφέρει. Το αξίζει !

Ανδρεας

Αυτος δεν ελεγε οτι η μασκα δεν προστατευει;

Θεοδώρα

Καλέ, νιώθεις???

Χαλκιδέος

Ελπίζω οι πολίτες να ακούσουν τον Τσιόδρα με το συγκινητικό και επιστημονικό του λόγο που "μαγεύει" τους τηλεθεατές (στη καραντίνα αποδείχθηκε ότι οι περισσότεροι πολίτες τήρησαν κατά γράμμα ό,τι τους συμβούλεψε ο Τσιόδρας να κάνουν)! Γιατί τον Χαρδαλιά και τον Μαγιορκίνη, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις τους, τους γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης