Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ

Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Σε εξέλιξη αεροναυτικά γυμνάσια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και ασκήσεις από την Άγκυρα

askisi-ellada-usa-arthro
Κοινή αεροναυτική άσκηση πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως Κρήτης.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ, Υποβρύχιο (Υ/Β) Τύπου 214 και έξι Αεροσκάφη F – 16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL καθώς και Ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.

Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ


Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων.

Η δραστηριότητα αποδεικνύει έμπρακτα τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που προσφάτως ενισχύονται συνεχώς και συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Δείτε φωτογραφίες:
askisi-ellada-usa__1_
askisi-ellada-usa__2_
askisi-ellada-usa__3_
askisi-ellada-usa__5_
askisi-ellada-usa__4_
askisi-ellada-usa__6_
askisi-ellada-usa__7_
askisi-ellada-usa__8_
askisi-ellada-usa__10_
askisi-ellada-usa__11_
askisi-ellada-usa__12_
askisi-ellada-usa__13_
askisi-ellada-usa__14_
askisi-ellada-usa__15_

Αεροναυτικά γυμνάσια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από σήμερα μέχρι την Πέμπτη

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογαν να τραβήξει το σκοινί παρατείνοντας τις έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον πλου του στολίσκου των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το Oruc Reis μέχρι τις 27 Αυγούστου προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας που ανακοίνωσε τη διεξαγωγή τριήμερων αεροναυτικών γυμνασίων σήμερα, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η ελληνική άσκηση έχει ξεκινήσει και θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νοτίων του Καστελόριζου μέχρι τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου. Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης εκπνέει και η χρονική διάρκεια της παράνομης τουρκικής Navtex με την οποία προβλέπεται η συνέχιση της περιήγησης του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικης υφαλοκρηπίδας. Η ελληνικη άσκηση διεξάγεται σε διεθνή ύδατα αλλά κοντά στην περιοχή που θα κινείται ο τουρκικός στολίσκος με το Oruc Reis. Το σενάριο των τριήμερων ελληνικών αεροναυτικών παιγνίων δεν έχει κοινοποιηθεί, αναμένεται όμως η πραγματοποίηση ασκήσεων σε περισσότερες από μία περιοχές, με την διασπορά μεγάλων μονάδων του στόλου και υποβρυχίων σε γυμνάσια στα οποία θα λαμβάνουν μέρος και μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικης πολεμικής αεροπορίας.

H ελληνική αντι-Navtex και άσκηση στην ίδια θαλάσσια περιοχή που προκαλεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που με δηλώσεις του υπεραμύνθηκε των τουρκικών ενεργειών, λέγοντας τα εξής: «Θα προστατευτούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας» σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η Άγκυρα εξέδωσε νέα  Navtex, για ασκήσεις νότια της Κρήτης με ισχύ από τις 8 το πρωί της 25ης Αυγούστου έως τις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η νέα NAVTEX περιλαμβάνει τμήμα της «οριοθέτησης» που προβλέπει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.  Στις ασκήσεις που πραγματοποιούνται σε διεθνή ύδατα συμμετέχει και ιταλικό αντιτορπιλικό.


Ειδήσεις σήμερα: 

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πού θα σημειωθούν καταιγίδες και χαλάζι

Αιγαίο, Μεσόγειος και «τουρκική» μειονότητα οι διαφορές Τουρκίας - Ελλάδας σύμφωνα με τον Καλίν

Μύκονος: Νέα τροπή στην υπόθεση Μαγκουάιρ - Αλβανός «γκάνγκστερ» επιτέθηκε και τραυμάτισε την αδερφή του

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης