Πρόκληση από Τουρκία: Παρατάθηκε μέχρι τις 27 Αυγούστου η παράνομη Navtex για το Oruc Reis

Πρόκληση από Τουρκία: Παρατάθηκε μέχρι τις 27 Αυγούστου η παράνομη Navtex για το Oruc Reis

To τουρκικό ερευνητικό πλοίο και ο στολίσκος των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν εξακολουθεί να κινείται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα - Προσχηματική η επίκληση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα, σχολίασαν κυβερνητικές πηγές

orucreis-0
Μέχρι τις 27 Αυγούστου παρατάθηκε η παράνομη τουρκική Navtex για το Oruc Reis. Αφορά την ίδια περιοχή που κινείται ο τουρκικός στολίσκος από τις 10 Αυγούστου μέχρι σήμερα. Εκτιμάται ότι πρόκειται για προσπάθεια του Ερντογάν να αυξήσει την πίεση προς την ελληνική πλευρά, ενόψει της ψήφισης την Τετάρτη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ και ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την παράταση της παράνομης τουρκικής ΝΑVTEX ανέφεραν: «Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μονο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο οτι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρα προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μονο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

navyex

To τουρκικό ερευνητικό πλοίο Οruc Reis και ο στολίσκος των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν εξακολουθεί να κινείται στην περιοχή ερευνών που έχει επιλέξει η Άγκυρα για να προωθήσει τον ισχυρισμό της ότι η συγκεκριμένη ζώνη αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Από τις 10 Αυγούστου μέχρι και σήμερα, το τουρκικο ερευνητικό πλοίο με τα πολεμικά πλοία που το «προστατεύουν» και τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han, περιπλανώνται με χαμηλή ταχύτητα 4-5 κόμβων και σε κάποια διαστήματα ρίχνουν καλώδια μήκους χιλιομέτρων χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν διεξάγονται ή έχουν διεξαχθεί σεισμικές έρευνες και τι ειδους είναι αυτές.

Σύμφωνα με την παράνομη τουρκικη Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλεας στις 10 Αυγούστου, οι έρευνες του Oruc Reis θα συνεχιστούν μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα.

Κλείσιμο
Με τη νέα Navtex οι Τούρκοι επιλέγουν να συνεχίσουν το γαϊτανάκι των τσαμπουκαδων μέχρι την 27η Αυγούστου.

Το πρωί της Κυριακής το Oruc Reis συνέχιζε την πορεία του δυτικά-νοτιοδυτικά. Ώρα 10 της 23ης Αυγούστου το oruc reis και ο τουρκικός στολίσκος απείχαν περιπου 10 ναυτικά μιλια όποτε και θα ξανά έμπαιναν σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κινούμενοι στο νότιοανατολικο κομμάτι της navtex.

Ειδήσεις σήμερα:

Άνθρακας ο θησαυρός: Και το 2019 ο Ερντογάν πανηγύριζε για κοίτασμα φυσικού αερίου

Nordic Monitor: Ντοκουμέντα για την παρακολούθηση Τούρκων αντιφρονούντων στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης