LIVE

Κορωνοϊός

Απάντηση της Ιεράς Συνόδου στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας: Οι επιστολές, της ΔΙΣ υπογράφονται από όλα τα μέλη της

1303-DIS

Νωρίτερα ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος είχε υποστηρίξει ότι η Δ.Ι.Σ. ουδέποτε ενέκρινε την αποστολή εγγράφου, προς τον Απ. Βεσυρόπουλο, υφυπουργό Οικονομικών

Απάντηση στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο έδωσε το Γραφείο Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος με ανακοίνωση του ότι όλες οι επιστολές της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που αποστέλλονται στους παραλήπτες τους με την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος - Προέδρου της Δ.Ι.Σ. και του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, υπογράφονται πάντοτε και από όλα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, το δε σχετικό στέλεχος με όλες τις υπογραφές τηρείται στο αρμόδιο Γραφείο της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου.

Νωρίτερα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είπε ότι «η Δ.Ι.Σ. ουδέποτε συζήτησε ή ενέκρινε την αποστολή εγγράφου, προς τον κ. Απ. Βεσυρόπουλο, υφυπουργό Οικονομικών, με θέμα την ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών προς τους φορείς της Εκκλησίας. Επίσης ουδέποτε ενέκρινε το περιεχόμενο της υποβληθείσας Αιτιολογικής Έκθεσης και των Προτεινομένων διατάξεων για το συγκεκριμένο θέμα. . Οι οφειλές του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου προς το Ν.Π.Δ.Δ. της Αποστολικής Διακονίας έχουν πλέον ενταχθεί σε διαδικασία διακανονισμού, σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.

Το πρωί δόθηκαν διευκρυνίσεις με αφορμή τον «θόρυβο» που προκάλεσε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών που προβλέπει δυνατότητα επίτευξης διακανονισμού χρεών μεταξύ οφειλέτη και οφειλόμενου. Η Ιερά Σύνοδος, με αφορμή τον «θόρυβο» που προκάλεσε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών που προβλέπει δυνατότητα επίτευξης διακανονισμού χρεών μεταξύ οφειλέτη και οφειλόμενου, έβαλε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «δεν πρέπει να συγχέεται η Ιερά Μητρόπολη Σύρου με το ''Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου'' (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.) και τις ληξιπρόθεσμες εισφορές, που αυτό οφείλει κατά νόμον στην «Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος». Τονίζεται επίσης ότι «κάθε στήριξη προς το Ιερό Ίδρυμα γίνεται επ’ ωφελεία της βιωσιμότητάς του και του κοινωνικού συνόλου, που ευεργετείται από το Ίδρυμα, και όχι προς αθέμιτη ή ατομική εξυπηρέτηση των προσώπων, που ασκούν το καθήκον διοικήσεως του Ιδρύματος.»

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Εν όψει των παρανοήσεων από βουλευτές και μερίδα του Τύπου σε σχέση με το άρθρο 90 του από 18.7.2020 κατατεθέντος νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών («Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ) 2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις») διευκρινίζεται ότι το άρθρο 90 θεσπίζει για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος τη δυνατότητα να συμφωνούν ρυθμίσεις αποπληρωμής (σε δόσεις κλπ.) των χρηματικών αξιώσεών τους με τους οφειλέτες τους (ιδιώτες και νομικά πρόσωπα). Με αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας ζητήθηκε εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος να θεσπισθεί η δυνατότητα αυτή, καθώς δεν προβλεπόταν νομοθετικώς. Συνεπώς, το άρθρο 90 του νομοσχεδίου δεν έχει καμία σχέση με το διακανονισμό τυχόν χρεών των εκκλησιαστικών Ν.Π.Δ.Δ. προς το Κράτος. Εφ’ όσον τεθεί σε ισχύ, οι συμφωνίες διακανονισμού οφειλών θα υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση από τα εποπτικά και αποφασιστικά όργανα κάθε εκκλησιαστικού Ν.Π.Δ.Δ., όπως προβλέπεται για κάθε συμφωνία των φορέων αυτών.»

Επίσης, όπως τονίζεται « δεν πρέπει να συγχέεται η Ιερά Μητρόπολη Σύρου με το «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου» (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.) και τις ληξιπρόθεσμες εισφορές, που αυτό οφείλει κατά νόμον στην «Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος» (εκκλησιαστικό Ν.Π.Δ.Δ.). Ο νόμος 349/1976 προβλέπει ότι το Ιερό Ίδρυμα έχει ως πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, αλλά είναι κρατικό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (νόμος 349/1976), εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Η νομοθέτηση της δυνατότητας ενός εκκλησιαστικού φορέα να συμφωνήσει τον διακανονισμό σε δόσεις των οικονομικών απαιτήσεών του με τον οφειλέτη του, όταν μάλιστα πρόκειται για το κρατικό Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, αποτελεί αξιέπαινη αρωγή από το Κράτος και την Εκκλησία προς το Ίδρυμα.

Το Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας επιτελεί σπουδαίο εθνικό, θρησκευτικό και κοινωνικό έργο στην νήσο Τήνο και ανά την Ελλάδα μέσα σε οικονομικά δυσχερείς συνθήκες. Κάθε στήριξη προς το Ιερό Ίδρυμα γίνεται επ’ ωφελεία της βιωσιμότητάς του και του κοινωνικού συνόλου, που ευεργετείται από το Ίδρυμα, και όχι προς αθέμιτη ή ατομική εξυπηρέτηση των προσώπων, που ασκούν το καθήκον διοικήσεως του Ιδρύματος».

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτή είναι η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών 2021

Τσίπρας: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

ΠΟΕΔΗΝ: Υπάλληλοι καθαριότητας στον ευαγγελισμό θετικοί στον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης