Τσίπρας: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Τσίπρας: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτο - «Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν»

tsipras53
«Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, στον οποίο δήλωσε ότι «οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η διαφορά μας απέναντι στην Τουρκία είναι μία και μόνο, η υφαλοκρηπίδα, δεν υφίσταται άλλη διαφορά.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και πως γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν, χαρακτηρίζοντας το τουρκολιβυκό σύμφωνο ανυπόστατο και παράνομο.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Τσίπρα, ακολουθεί:

Τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μια επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τόσο στην Ανατολική όσο και στην Κεντρική Μεσόγειο. Απέναντι σ’ αυτή την κλιμάκωση η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση.

Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα, αλλά με ενημέρωσε ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελόριζου και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν. Ωστόσο το μήνυμα που μετέφερα σήμερα στον κ. Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο: οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc reis σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως άλλωστε έπραξε η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2018.

Του συνέστησα επίσης μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, και στο βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί, να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια.

Επίσης είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω με τον κ. Μητσοτάκη και για τη στάση της Ευρώπης. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στο βαθμό λοιπόν που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα ζήτησα, συνέστησα στον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.

Κοιτάξτε η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μια, μόνο μια: η υφαλοκρηπίδα, που ταυτίζεται με την ΑΟΖ. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου, μια είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά οφείλουμε να τη λύσουμε μέσα από τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών.


Ειδήσεις σήμερα:

NYT: Η Αγία Σοφία πολιτικό εργαλείο στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη

Ηχηρό μήνυμα Μακρόν: Όσοι παραβιάζουν τις θαλάσσιες ζώνες πρέπει να υφίστανται κυρώσεις

Πάιατ: Το Καστελόριζο έχει την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης