Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Συνεχίζεται ο πόλεμος των ανακοινώσεων

dikastes

Η πλειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απαντά στην μειοψηφία  για τις εκλογές στην Ένωση

Συνεχίζεται ο πόλεμος των ανακοινώσεων μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) για το ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Χθες, η μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει διήμερη ηλεκτρονική ψηφοφορία για το ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής των αρχαιρεσιών. Δηλαδή, εάν τα μέλη της ΕΔΕ αποδέχονται ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν κανονικά μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο, όπως προτείνει η μειοψηφία ή επιλέγουν την θέση της πλειοψηφίας για διορισμό προσωρινής διοίκησης και την διεξαγωγή εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, σήμερα το βράδυ η πλειοψηφία των εννέα μελών του ΔΣ της ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της, καταλογίζουν στον πρόεδρο της Ένωσης ότι η απόφασή του για διήμερη ηλεκτρονική ψηφοφορία , «αποτελεί κάτι το θεσμικά αδιανόητο να επιχειρεί αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Ενώσεως μέσω μιας μονομερούς αντικαταστατικής δημοσκόπησης, που διεξάγει, να παρέμβει στο αποτέλεσμα μιας καθόλα νόμιμης απόφασης, που ελήφθη, κατά συντριπτική πλειοψηφία, από δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας, εκλεγμένους επί σειρά πολλών ετών στο ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».

Οι εννέα «διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα βαδίζει σύμφωνα με το καταστατικό και τα θεσμοθετημένα της όργανα».

Η ανακοίνωση των εννέα έχει ως εξής:

«Η χθεσινή μονομερής απόφαση του Προέδρου της ΕΔΕ περί διενέργειας ηλεκτρονικής δημοσκόπησης, με την οποία επιχειρεί κατά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού να καταργήσει τα Συλλογικά Όργανα της ΕΔΕ και το ισχύον Αντιπροσωπευτικό Σύστημα Λειτουργίας της Ενώσεως, καθώς και η λογοκρισία, που ασκήθηκε σήμερα στην πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου καθότι η χθεσινή ανακοίνωση των ομάδων του ΔΣ δεν αναρτήθηκε ούτε στην ιστοσελίδα της Ενώσεως, ούτε και απεστάλη με newsletter στα e-mail των συναδέλφων Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών της χώρας, αποδεικνύει πλέον τους ισχυρισμούς μας για το πως ο Πρόεδρος της ΕΔΕ «ευαγγελίζεται» τις εκλογές της Ενώσεως:

«Οραματίζεται», λοιπόν, μια εκλογική διαδικασία στην ΕΔΕ, όπου τις εκλογές θα διενεργεί ο ίδιος, Εφορευτική Επιτροπή θα είναι ο ίδιος και τα αποτελέσματα θα εξάγει, επίσης, ο ίδιος.

Επί της ουσίας:

Αποτελεί κάτι το θεσμικά αδιανόητο να επιχειρεί αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Ενώσεως μέσω μιας μονομερούς αντικαταστατικής δημοσκόπησης, που διεξάγει, να παρέμβει στο αποτέλεσμα μιας καθόλα νόμιμης απόφασης, που ελήφθη, κατά συντριπτική πλειοψηφία, από Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς της χώρας, εκλεγμένους επί σειρά πολλών ετών στο ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διαχρονικά έχει σταθεί απέναντι στις, κατά καιρούς, καταστάσεις περιρρέουσας ατμόσφαιρας, που έχουν σαν στόχο την κάμψη του ελεύθερου φρονήματος των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Και ο Πρόεδρος της σήμερα παραδίδει μαθήματα τέτοιων μεθόδων ευελπιστώντας, ότι, υπό την πίεση, όπως εσφαλμένα πιστεύει, του Εκλογικού Σώματος των συναδέλφων, στο πλαίσιο μιας αδιαφανούς διαδικασίας και μιας τακτικής, που μας προσβάλλει όλους ως Δικαστές και Εισαγγελείς, θα κατορθώσει να παρέμβει στην ήδη διαμορφωμένη κατάσταση και στις αποφάσεις των Καταστατικών Οργάνων της ΕΔΕ, στοχεύοντας μια για πάντα στην κατάργηση της αρχής της πλειοψηφίας στην Ένωση και όλων των Καταστατικών της Οργάνων.

Διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα βαδίζει σύμφωνα με το Καταστατικό και τα θεσμοθετημένα της Όργανα.

Σεβόμαστε κάθε άποψη, οι πράξεις, όμως, όλων μας θα κριθούν μόνο στις Εκλογές από σύσσωμο το Δικαστικό Σώμα και σύμφωνα με όσα ο Νόμος ορίζει».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:

Σαλάτας Νικόλαος, Εφέτης,

Βεργώνης Στάθης, Αντεισαγγελέας Εφετών,

Λυμπερόπουλος Τάκης, Εφέτης,

Κώνστα Ελευθερία, Εφέτης,

Φούκας Δημήτρης, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Στενιώτη Μαργαρίτα, Εφέτης

Βουλγαρίδης Κων/νος, Πρόεδρος Πρωτοδικών και

Κομπολίτης Γρηγόρης, Ειρηνοδίκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Reuters: Η Ελλάδα ανοιχτή για τουρίστες από 20-25 χώρες στις 15 Ιουνίου

Χρυσοχοΐδης από τον Έβρο: Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί με «λουκέτο» τα social media
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης