Συνήγορος του Καταναλωτή: Συνεχίζει στο τιμόνι ο Λευτέρης Ζαγορίτης

Συνήγορος του Καταναλωτή: Συνεχίζει στο τιμόνι ο Λευτέρης Ζαγορίτης

Την ανανέωση της θητείας του Λευτέρη Ζαγορίτη αποφάσισε η πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

zagoritis_lefteris
Την ανανέωση της θητείας του κ Λευτέρη Ζαγοριτη ως επικεφαλής του Συνηγόρου του Καταναλωτή αποφάσισε η ευρύτερη πλειοψηφία της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κ. Ζαγοριτης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της ανεξάρτητης Αρχης με τουλαχιστον 7-8 ειδικούς επιστήμονες, καθώς ο αριθμός των υποθέσεων που ερευνά, έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο ίδιος εξηγησε πως μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2020 ο αριθμός των καταγγελιών που έφθασαν στην Αρχή, είναι σχεδόν 5.000 όταν όλο το 2013 ήταν 4.372. Όπως τόνισε στην εισηγητική του ομιλία, «ο Συνήγορος του Καταναλωτή προσπαθεί να λειτουργήσει με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και αμεσότητα, ώστε να φέρει κοντά προμηθευτές και καταναλωτές».

Δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για το έργο της Αρχής, είπε ότι υπήρξε επίλυση στο 83% των υποθέσεων που επιλήφθηκε, ενώ μόλις το 17% των διαφορών κατέληξε στα δικαστήρια. Επίσης, έκανε γνωστό ότι το 71,5% των διαφορών επιλύθηκαν υπέρ του καταναλωτή και το 11,5% υπέρ του προμηθευτή. Μάλιστα, παρατήρησε ότι το 96% των προμηθευτών μπαίνει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, κάτι που - όπως είπε - είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, διευκρίνησε ότι η Αρχή δεν επιβάλει κυρώσεις, ούτε αντιμετωπίζει φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερτιμολογήσεων, καθώς η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Παρεμβαίνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι από τις 13 Μαρτίου έως σήμερα, η Γενική Γραμματεία έχει κάνει 4.700 ελέγχους σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και έχει επιβάλει εκατομμύρια πρόστιμα. «Δεν έχουμε φεισθεί προστίμων για να χτυπήσουμε την αισχροκέρδεια», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
«Υπέρ» της ανανέωσης της θητείας του κ. Ζαγορίτη ψήφισαν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, «κατά» το Κίνημα Αλλαγής, ενώ «παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτόγνωρη μείωση 99% στην κίνηση επιβατών στα αεροδρόμια τον Απρίλιο

Ξανά στο χειρουργείο η 34χρονη Ιωάννα για επέμβαση στο μάτι μετά την επίθεση με βιτριόλι

Εξηγήσεις ζητά η Μητρόπολη από τον Κρητικό ιερέα για τη Θεία Κοινωνία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης