Κορωνοϊός: 6 τα νέα κρούσματα - «Το μεγάλο στοίχημα είναι να μείνουμε ασφαλείς», ανέφερε ο Χαρδαλιάς

Κορωνοϊός: 6 τα νέα κρούσματα - «Το μεγάλο στοίχημα είναι να μείνουμε ασφαλείς», ανέφερε ο Χαρδαλιάς

Στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο λοιμωξιολόγος υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου - «Το μεγάλο στοίχημα είναι να μείνουμε ασφαλείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

xardalias01-mesa
Η σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας έγινε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ενώ στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα καθόταν ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο από κορωνοϊό, 6 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και 37 διασωληνωμένους.  2.626 είναι συνολικά τα κρούσματα εκ των οποίων το 55,4% είναι άνδες, ενώ οι νεκροί στη χώρα μας είναι συνολικά 144.

595 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι και 1.303 είναι σχετιζόμενα με γνωστό κρούσμα. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ οκτώ εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 78 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ από το σύνολο των θανόντων οι 38 είναι γυναίκες. 

Ενώ συνήθως την Κυριακή η ενημερωση γίνεται μέσω γραπτής ανακοίνωσης, σήμερα έγινε ζωντανά λόγω της αυριανής άρσης των μέτρων.

«Η νόσος συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση. Η χώρα μας κατάφερε να το ελέγξει και αύριο ξεκινάμε καινούργια φάση. Η δυσκολία δεν έχει περάσει, δεν θα γυρίσουμε ακόμα στο πώς ζούσαμε. Ξεκινάμε να μπαίνουμε σε σχετική κανονικότητα με μικρά και σταθερά βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγεωργίου.

Πρώτα από όλα να σκεφτόμαστε τα προσωπικά μέτρα υγιεινής, δηλαδή τις αποστάσεις ασφαλείας, τον συχνό καθαρισμό των χεριών και τη χρήση μασκών, ανέφερε και πρόσθεσε σχετικά με τις μάσκες ότι κατά τη διάρκεια περιορισμού στο σπίτι η χρήση μάσκας δεν ήταν προτεραιότητα, ωστόσο τώρα που αίρονται οι περιορισμοί πρέπει να δώσουμε σημασία στη μάσκα, ως συμπληρωματικό μέσο.
maskes_main_2

Χαρδαλιάς: «Από αύριο το πρωί ξεκινάει μια νέα, δύσκολη μάχη»

«Υπάρχουν στιγμές στις χώρες, που όταν τις ζούμε, δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πρωταγωνιστές» περιέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι «έξι εβδομάδες ολοκληρώνονται αύριο στις 6 το πρωί» σε καθεστώς καραντίνας.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για εβδομάδες «γεμάτες από πίεση και διλήμματα» την ώρα που σε αυτές τις 1008 ώρες, «αποδείξαμε ότι οι Έλληνες όταν στεκόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Κλείσιμο
Στον αντίποδα, «το στοίχημα των επόμενων ημερών, των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα του θα κρίνει τα πάντα». «Ο ιός είναι εδώ δίπλα μας, μπορεί να τον έχει και να τον μεταφέρει ο καθένας μας, εμείς οι ίδιοι» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους, «απέναντι σε αυτόν τον ιό καλούμαστε από αύριο στις 6 το πρωί να υψώσουμε νέο τείχος».

Με την αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη φάση να έχει αρχίσει, «προχωράμε μέρα με την ημέρα στις επόμενές φάσεις, με νέα καταστήματα να ανοίγουν και νέες δραστηριότητες να επανέρχονται» τόνισε ο Υφυπουργός, ενώ στην περίπτωση μη τήρησης των κανόνων, «ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση των μέτρων φαντάζει μονόδρομος», σημείωσε.

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή. Να πάρουμε πίσω τις ζωές μας» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, με την προϋπόθεση να «να στοιχηθούμε σε 2 γραμμές μάχης. Πρώτη γραμμή τηρούμε τους κανόνες προστασίας υγιεινής» και δεύτερη γραμμή «τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως οι μάσκες ή τα καλύμματα προσώπου είναι υποχρεωτικά για τους πολίτες:

· Στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί

· Στα νοσοκομεία, ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα

· Στα ασανσέρ

Ενώ εξίσου υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου για εργαζομένους:

· Στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί

· Στα νοσοκομεία, ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα

· Στα ασανσέρ

· Στα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, με τμήματα μη τυποποιημένων τροφίμων

· Στα κομμωτήρια και κέντρα κομμωτικής

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας.

Παράλληλα, επιπρόσθετες οδηγίες για την αυριανή επάνοδο στην κανονικότητα έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς και για τα καταστήματα, επισημαίνοντας ότι:

· Δραστηριότητες ευεξίας σε κέντρα αισθητικής, όπως πιλάτες, γιόγκα και συναφείς υπηρεσίες απαγορεύονται.

· Στα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής η χωροταξική ανάπτυξη δραστηριότητας θα πρέπει να γίνεται στους χώρους που συνοδεύουν τις άδειες χρήσης.

· Για τις μετακινήσεις εντός Αττικής, αυτές παραμένουν ελεύθερες εντός λεκανοπεδίου και μεταξύ των μητροπολιτικών ενοτήτων.

«Από αύριο το πρωί ξεκινάει μια νέα μάχη, μια δύσκολη μάχη. Είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει, να παλέψουμε σε αχαρτογράφητα νερά με τις γνώσεις την εμπειρία όπου κερδίσαμε τις 42 ημέρες» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε ότι «η αυστηρή τήρηση των κανόνων θα κρίνει και θα καθορίσει το αποτέλεσμα». Στην ίδια κατεύθυνση και μετά από 42 ημέρες, «από αύριο βγαίνουμε έξω ασφαλείς», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ποιες περιοχές «κάνει θραύση» ο κορωνοϊός

Ιδιοκτήτης «Ταξιάρχαι»: Όλα τηρήθηκαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα

Για ποιες επιχειρήσεις παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης