Wall Street: «Χλιαρή» η υποδοχή της εμπορικής συμφωνίας

Wall Street: «Χλιαρή» η υποδοχή της εμπορικής συμφωνίας

Ήπια η αντίδραση των δεικτών της Wall Street, επιφυλακτικοί οι επενδυτές μετά την ανακοίνωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας

106142086_wall-street-20
Θετικό το πρόσημο αλλά οριακή η άνοδος των δεικτών της Wall Street μετά την ανακοίνωση επίτευξης μιας αρχικής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,01% στις 28.135 μονάδες. Με την ίδια οριακή άνοδο του 0,01% o S&P 500 έκλεισε στις 3.168 μονάδες και αφού βρέθηκε και σε αρνητικό έδαφος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Nasdaq σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,20% στις 8.734 μονάδες και ενώ η ώθηση που λάμβανε από την Apple εξασθένησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με την μετοχή της εταιρείας τελικά να περιορίζεται στην οριακή άνοδο του 0,02%.

Οι δείκτες της Wall Street πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας βρίσκονταν σε τροχιά για την καταγραφή σημαντικών εβδομαδιαίων κερδών. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο μέχρι και την Πέμπτη οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq αυξήθηκαν κατά 0,8% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ ο Dow ενισχύθηκε κατά 0,4%.

Η εμπορική συμφωνία που ανακοινώθηκε θα περιλαμβάνει την κατάργηση ορισμένων δασμών στην Κίνας και θα αναβάλει την επιβολή πρόσθετων δασμών που αναμένονταν να τεθούν σε ισχύ την Κυριακή. Η Κίνα συμφώνησε σε σημαντικές αγορές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, αλλά το ποσό είναι κάτω από αυτό που ο Λευκός Οίκος φέρεται να πιέζει για να πάρει. Από την πλευρά των Η.Π.Α., οι επενδυτές ελπίζουν για κάτι περισσότερο από μερική αποτροπή ορισμένων δασμών.

Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το κείμενο της εμπορικής συμφωνίας πρώτης φάσης. Το επόμενο βήμα είναι για τις δύο πλευρές να προχωρήσουν στα νομικά βήματα και να ανακοινώσουν το χρόνο για την υπογραφή της συμφωνίας αναφέρει το CNBC επικαλούμενο κείμενο της κινεζικής πλευράς. Επίσης οι Κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι δασμοί θα αποσυρθούν σταδιακά και σε φάσεις.

Κλείσιμο
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με μια σειρά από tweets, στα οποία ανέφερε: «Έχουμε συμφωνήσει σε μια πολύ μεγάλη πρώτη φάση της συμφωνίας με την Κίνα. Έχουν συμφωνήσει σε πολλές διαρθρωτικές αλλαγές και μαζικές αγορές αγροτικών προϊόντων, ενέργειας και βιομηχανικών αγαθών, καθώς και πολλά άλλα. »

Ωστόσο οι επενδυτές ανέμεναν την επίτευξη συμφωνίας από τον Οκτώβριο (όταν ο ίδιος ο Τραμπ την είχε προαναγγείλει) και σε μια ιδιαίτερα θετική χρονιά έχουν ήδη προβεί σε ρευστοποιήσεις.

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Γραφείου Εμπορίου Robert Lighthizer δήλωσε ότι η Κίνα θα αγοράσει επιπλεον αγροτικά αγαθά των ΗΠΑ αξίας έως 40 δισ. δολαρίων, ποσό που υπολείπεται αρκετά από τα 50 δισ. δολάρια που φέρεται να επεδίωκε ο Τραμπ.

Η σημερινη κίνηση των δεικτών έρχεται μετά την άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ των τριών βασικών δεικτών της χθεσινής μέρας, ενώ μέχρι τώρα και παρά την αβεβαιότητα των επενδυτών, ο S&P 500 έχει σημειώσει κατά 26,4% για το 2019 και οι Dow Jones και Nasdaq κατά 20,6% και 31,4% αντίστοιχα.

Πηγή: Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης