Γιώργος Νίκας: Σε 17 σελίδες η αποκάλυψη του κυκλώματος που θυμίζει «Ocean’s 11»

Γιώργος Νίκας: Σε 17 σελίδες η αποκάλυψη του κυκλώματος που θυμίζει «Ocean’s 11»

Το κατηγορητήριο για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος εσωτερικής πληροφόρησης που είχε στηθεί μεταξύ Νέας Υόρκης – Λονδίνου – Μονακό και Ελβετίας

534
«Μια υπόθεση που θυμίζει το cast της νέας ταινίας «Ocean’s 11»: Ένας Έλληνας με μια αλυσίδα εστιατορίων στο Μανχάταν, ο γιος ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου μιας φαρμακευτικής εταιρείας, ένας trader στο Μονακό, ένας αντιπρόεδρος της Goldman Sachs και ένα ζευγάρι τραπεζιτών που αποκαλεί ο ένας τον άλλο ''Pops'' και ''Popsy''», γράφει το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «όλοι τους κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε ένα κύκλωμα με δεκάδες περιπτώσεις υποθέσεων «εσωτερικής πληροφόρησης». Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ αποκάλυψαν τις κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας τις παρόμοιες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια. Οι υποθέσεις αποτελούν μια δραματική επίθεση σε ένα δίκτυο τραπεζιτών και εμπόρων που δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι οποίοι φέρεται ότι συγκέντρωσαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε παράνομα κέρδη.

Και ακόμα περισσότερα είναι πιθανό να έρθουν. Δεν είναι σαφές από τις καταγγελίες των Η.Π.Α. εάν κάποιος είναι ο αρχηγός του κυκλώματος. Ένας trader στην Ελβετία, στον οποίο δεν ασκήθηκε δίωξη, εμφανίζεται σε πολλαπλές κατηγορίες, αλλά δεν προσδιορίζεται η ταυτότητα του.

Αν και τα κέρδη είναι μεγάλα και το σχέδιο εκτεταμένο, τα βασικά στοιχεία είναι σχετικά απλά.

Οι τραπεζίτες έλαβαν πληροφορίες σχετικά με εκκρεμείς συγχωνεύσεις και εξαγορές στη δουλειά τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στη συνέχεια πουλούσαν τις πληροφορίες στους μεσάζοντες, οι οποίοι τις περνούσαν στους traders. Οι τραπεζίτες πληρώνονταν με μετρητά, ακριβές διακοπές, πολυτελή ρολόγια και άλλα οφέλη, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Το κύκλωμα είχε πρόσβαση σε δεκάδες εμπιστευτικές πληροφορίες και χρησιμοποιούσε κρυφές συναντήσεις και κινητά τηλέφωνα μιας χρήσης για να μην αναγνωριστούν. Για να καλύψουν περαιτέρω τα ίχνη τους, οι εμπλεκόμενοι διαπραγματεύονταν παράγωγα που είναι παράνομα στις Η.Π.Α. και είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις ρυθμιστικές αρχές.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα, τα μέλη του κυκλώματος έδιναν τιπς σε οικονομικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Bloomberg News, ελπίζοντας να επωφεληθούν από ένα άλμα στην τιμή των μετοχών.

Μεταξύ των «Ocean’s 11» είναι ο Γιώργος Νίκας, Έλληνας που παραμένει στην ευρύτερη περιοχή της πατρίδας του. Λέγεται ότι στο μεγαλύτερο μέρος του trading χρησιμοποίησε CFDs.

Ο 54χρονος έχει επιχειρήσεις στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της GRK Fresh, μιας αλυσίδας ελληνικών εστιατορίων fast food της Νέας Υόρκης. Οι εισαγγελείς λένε ότι έλαβε πληροφορίες από τον Bryan Cohen, αντιπρόεδρο της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη. Ο Cohen, 33 ετών, λάμβανε τις πληροφορίες σχετικά με εκκρεμείς εξαγορές χρησιμοποιώντας τα τηλέφωνα μιας χρήσης και στη συνέχεια τις περνούσε στον Νίκα για να κλείσει συμφωνίες, όπως αυτή με την Buffalo Wild Wings Inc., σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Cohen δήλωσε ότι δεν είναι ένοχος στο δικαστήριο του Μανχάταν την Τρίτη.

Ο Νίκας είχε άλλη μια πηγή πληροφόρησης: Τον Τηλέμαχο Λαβίδα, 38 ετών, επίσης Έλληνα, ο πατέρας του οποίου βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο της Ariad Pharmaceuticals Inc. Ο Λαβίδας έλαβε κάποιες πληροφορίες από τον πατέρα του για το γεγονός ότι η Ariad έπρεπε να σταματήσει τις κλινικές δοκιμές, ή για το γεγονός ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για ενδεχόμενη πώληση και τις πουλούσε στον Νίκα, ο οποίος έβγαλε εκατομμύρια δολάρια σε trading χρησιμοποιώντας αυτές με τις πληροφορίες, λένε οι εισαγγελείς. Ο Λαβίδας συνελήφθη στη Νέα Υόρκη και ζήτησε να ελευθερωθεί με εγγύηση, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του στη συνωμοσία ήταν «σχετικά μικρός».

Ο trader, ο Joseph El-Khouri, 52 ετών, συνελήφθη τη Δευτέρα από την αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο El-Khouri φέρεται να διαπραγματευόταν εσωτερικές πληροφορίες που του έδιναν οι δύο τραπεζίτες του Λονδίνου: Ο Benjamin Taylor της Moelis & Co και η Darina Windsor της Centerview Partners LLC.

Για κάποιο διάστημα οι δύο τραπεζίτες μοιραζόντουσαν ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο, εμπλέκονταν ρομαντικά και αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον Pops και Popsy.

Οι ίδιοι έλαβαν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και άλλα οφέλη, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Τώρα, o Taylor είναι στη Γαλλία και η Windsor στην πατρίδα της στην Ταϊλάνδη, ανέφεραν οι εισαγγελείς».

Όλο το αμερικανικό κατηγορητήριο κατά του Γιώργου Νίκα

Αντιμέτωπος με 31 κατηγορίες που επισείουν σοβαρές ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα είναι αντιμέτωπος ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας, τον οποίο αναζητούν οι αμερικανικές Αρχές για το διεθνές κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν απ’ την Γενική Εισαγγελία της Ν. Υόρκης ο Νίκας αντιμετωπίζει:

Δεκατρείς κατηγορίες που σχετίζονται με τη διάπραξη χρηματιστηριακής απάτης (κάθε κατηγορία αφορά και μία ξεχωριστή υπόθεση)
Έντεκα κατηγορίες για διάπραξη απάτης με χρήση τηλεπικοινωνιακών και πληροφορικών συστημάτων
Τρεις κατηγορίες για διάπραξη απάτης σε σύνδεση με πρόταση εξαγοράς εταιρείας
Δύο κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης με χρήση τηλεπικοινωνιακών και πληροφορικών συστημάτων
Μία κατηγορία για συνωμοσία διάπραξης χρηματιστηριακής απάτης και απάτης σε σύνδεση με πρόταση εξαγοράς
Μία κατηγορία για συνωμοσία διάπραξης χρηματιστηριακής απάτης

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του κατηγορητηρίου (17 σελ.):

Μόνο για την κατηγορία της διάπραξης χρηματιστηριακής απάτης η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει την επιβολή ποινής ως 25 έτη φυλάκισης μαζί με χρηματικό πρόστιμο που καθορίζει ο δικαστής. Για τη διάπραξη απάτης με χρήση τηλεπικοινωνιακών και πληροφορικών συστημάτων η ανώτατη ποινή που προβλέπεται είναι 30 χρόνια και το χρηματικό πρόστιμο 1 εκατ. δολ.

Σημειωτέον ότι με βάση το κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι Αρχές απ’ όλους τους κατηγορούμενους θα αναζητηθεί με κάθε τρόπο η επιστροφή των ποσών που κέρδισαν απ’ τις παράνομες πράξεις τους.

Ο Γιώργος Νίκας διαφεύγει των αμερικανικών Αρχών, οι οποίες θεωρούν ότι βρίσκεται στην Ελλάδα. Γι αυτό και προχώρησαν άμεσα στο πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αμερικανικές Αρχές έχουν ήδη περάσει «χειροπέδες» σε δύο, τον Τηλέμαχο Λαβίδα και τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Bryan Cohen που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Επίσης έχουν συλληφθεί απ’ τις βρετανικές Αρχές για την ίδια υπόθεση ένα ζευγάρι επενδυτικών τραπεζιτών στο Λονδίνο (o Benjamin Taylor της Moelis & Co και η Darina Windsor της Centerview Partners LLC) καθώς και ένας Αιγύπτιος trader ονόματι Joseph El Khouri που κινούνταν μεταξύ Λονδίνου και Μονακό . Όλοι τους θεωρείται ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα με δεκάδες περιπτώσεις υποθέσεων «εσωτερικής πληροφόρησης» απ’ την οποία απεκόμισαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο Γιώργος Νίκας, εκτός της υπόθεσης Ariad που εμπλέκεται και ο Τηλ. Λαβίδας, συνδέεται με 12 υποθέσεις απ’ τις 22 που αφορούν στο ζευγάρι των επενδυτικών τραπεζιτών στο Λονδίνο, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες και για άλλες, ο αριθμός των οποίων ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός.

Επιγραμματικά το κύκλωμα δούλευε ως εξής. τόσο το ζευγάρι στο Λονδίνο όσο και ο Cohen στη Νέα Υόρκη, έδιναν πληροφορίες για επικείμενα deals σε διάφορους traders, συμπεριλαμβανομένου του El Khouri. Αυτοί με τη σειρά τους διαβίβαζαν την πληροφορία σε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Νίκα που έκαναν κινήσεις αποκομίζοντας τεράστια οφέλη απ’ τη διακύμανση των μετοχών.

Η υπόθεση εξακολουθεί να είναι υπό διερεύνηση και εκφράζονται υπόνοιες ότι το κύκλωμα είναι τεράστιο. Το γεγονός μάλιστα ότι η SEC (Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) ακόμα δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις τροφοδοτεί σενάρια για το μέγεθος της κομπίνας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης