Σχέδια για προεκλογικές ελαφρύνσεις μετά το «ματωμένο» υπερπλεόνασμα του 2018

papantasio-gaila

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις μετά το Πάσχα – Μειώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος στο επίκεντρο, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, που υποστήριξε χθες ότι «δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα, ώστε να περιμένουμε το τέλος του χρόνου»

Σε παροχές, τις οποίες επιδιώκει να ανακοινώσει μετά το Πάσχα, αναζητεί η κυβέρνηση σανίδα σωτηρίας από την καταβύθιση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και της Eurostat για την εκτίναξη του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,4% του ΑΕΠ (ή 4,29% σε όρους μεταμνημονιακής εποπτείας) έδωσε νέο αέρα στα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου, που μέχρι στιγμής δεν έχουν όμως ανοίξει τα χαρτιά τους στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Η 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσει με την επίσκεψη των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των θεσμών στην Αθήνα στις 6 Μαΐου, αποκτά έτσι αυξημένη βαρύτητα.
 
Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων προκύπτει ξεκάθαρα από τις χθεσινές δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου στην ΕΡΤ. «Δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα, ώστε να περιμένουμε το τέλος του χρόνου, όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα, για να δώσουμε αυτό που θα απομείνει εκεί που θέλουμε να το δώσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα, επειδή οι προβλέψεις μας είναι σωστές. Ξέρουμε τι μας περιμένει, δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου», υποστήριξε.
 
Η κ. Παπανάτσιου φάνηκε να παραβλέπει το αυστηρό πλαίσιο κανόνων της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και να θεωρεί ουσιαστικά δεδομένο ότι θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις. Ποιες μπορεί να είναι αυτές; «Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις, τις κοστολογούμε και μετά το Πάσχα θα αποφασίσουμε. Και μείωση του ΦΠΑ έχει συζητηθεί και μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή έχει συζητηθεί. Έχουν μπει στο τραπέζι αρκετά. Θα κοστολογηθούν», είπε η υφυπουργός.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος βρίσκονται προτάσεις είτε για μείωση του ΦΠΑ είτε για μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό συντελεστή 24% στον μεσαίο συντελεστή 13%. Επίσης, η κυβέρνηση έχει προβλέψει για το 2020 μείωση του κατώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% και μηδενισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ατομικά εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, αλλά οι δύο αυτές παρεμβάσεις είχαν ενταχθεί στα «αντίμετρα» για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου. Το εάν και κατά ποσό μπορούν να εφαρμοστούν και ταυτοχρόνως να ακυρωθεί η μείωση του αφορολογήτου ορίου απομένει να φανεί κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των τεχνοκρατών των θεσμών.

Άλλη μια εισήγηση που… αιωρείται είναι ένα μπόνους που θα πλασαριστεί σαν «13η σύνταξη». Επίσης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ότι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο «βρίσκεται στην ατζέντα της υλοποίησης», αλλά απέφυγε να δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρόνο. «Η αποκατάσταση είναι και παραμένει στο επίκεντρο αυτής της κυβέρνησης. Και κάνουμε βήματα σταθερά, όποτε έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο. Δεν αποτελεί προεκλογική παροχή», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.
 
Το θεωρητικό όπλο του περυσινού υπερπλεονάσματος
 
Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 σκόρπισε χαμόγελα στην κυβέρνηση, η οποία θα υποστηρίξει ότι η υπεραπόδοση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε θα επηρεάσει θετικά και τη φετινή χρονιά, δίνοντας περιθώριο ελαφρύνσεων.
 
Σε όρους ενισχυμένης εποπτείας το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε πέρυσι στο 4,29% του ΑΕΠ και ξεπέρασε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ κατά 0,79% του ΑΕΠ ή 1,46 δισ. ευρώ. Εάν δεν είχαν διατεθεί περίπου 2 δισ. ευρώ για «κοινωνικό μέρισμα» και αναδρομικά ειδικών μισθολογίων, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είχε εκτιναχθεί κοντά στο 5,5% του ΑΕΠ!
 
Εντούτοις, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά ότι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για τέταρτη συνεχή χρονιά και η επίτευξη υπερπλεονάσματος για τρίτη συνεχή χρονιά είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής, αχρείαστης λιτότητας, της υπερσυγκράτησης δαπανών και της περιστολής των δημοσίων επενδύσεων. Η ίδια τακτική εφαρμόζεται και φέτος. Το υπουργείο Οικονομικών επαίρεται ότι το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 1,46 δισ. ευρώ, αντί για πρωτογενές έλλειμμα 960 εκατ. ευρώ, αλλά το ίδιο διάστημα οι κρατικές δαπάνες ήταν 1 δισ. ευρώ κάτω από τον στόχο και τα έσοδα τονώθηκαν κατά 1,176 δισ ευρώ  από το αντίτιμο για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
 
Επιπλέον, οι τεχνοκράτες των θεσμών δεν θα είναι εύκολο να μεταπειστούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μόνο οριακά θα πιάσει φέτος τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, δεδομένων των εκτιμήσεων για χαμηλότερη ανάπτυξη και του μεγάλου δημοσιονομικού κινδύνου από τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Άγγελος

Handelsblatt: Σε όλη την Ευρώπη το χρέος μειώθηκε, σε Ελλάδα και Ιταλία αυξήθηκε!

Καρεκλοριχτης

Στις 150 χώρες κατέχουμε την 6η θέση από το τέλος στη διαφθορά και στο παπατζιλικι.

ΕΛΛΗΝΑΣ_ΣΚΕΤΟ

ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ''ΤΣΑΜΠΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥΡΗ'' ?? ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑ ΑΚΡΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΙΩΣΗ. ΓΙΑ ΤΟ 2020 Ο ΦΠΑ ΣΤΟ 22% ?? («αντίμετρα» για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου) ?? ΜΙΑ Η ΑΛΛΗ ΤΟ 2020 ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ...ΑΡΑ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ. ΓΙΑ ΕΝΦΙΑ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΚΑΤΙ ΑΝ ΔΕ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΕΚΕΙ ΟΛΑ Τ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΙΣΩΣ.. . ΟΧΙ ΟΤΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ...

Τις...

...ίδιες κεφαλαίες ΑΝΟΗΣΙΕΣ έγραφες για τη μη περικοπή των συντάξεων και μετά λούφαξες!

ΓΓ

Ό,τι και να δώσουν οι ξεφτίλες το μαύρο δεν το γλιτώνουν...

Μαχμούτ Χαλέμ

Ντόσι εμένα ιταγκένια, ντόσι επίντομα, ψιφίσι εγκό Τσίπρα. Αλλά κε Κιριάκο ντόσι, ψιφίσι εγκό Κιριάκο.

θανος ξενιδης

το ειπαμε και αλλη φορα με την επιμυκηνση του χρεους ο τσυριζα δινει πολυ χαμηλα ή καθολου τοκοχρεωλυσια και μεταθετει τα παντα στο μελλον για αυτο υποθηκευσαμε για 100χρονια την ελλαδα και τα μνημονια για 50χρονια.παρελαβαν 310δισ χρεος και η τσιπροπαρεα θα το παραδωση 360δισ.και ο μητσοτακης κανει αοριστη αντιπολιτευση.

Άγγελος

Είμαστε περήφανοι για άλλα πλεονάσματα, για το πλεόνασμά μας σε αγώνες, σε αγωνιστές που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την υπόθεση του λαού και το πλεόνασμά μας σε αλήθειες, στις μάχες κατά των μνημονίων και όσων ανέλαβαν να τα επιβάλουν στη χώρα, ντόπιους και ξένους και θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης και πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη της χώρας από τη μια να του αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι και από την άλλη να του πετούν κάποια ψίχουλα στο τραπέζι για να τον εξαγοράσουν, όπως φαντάζονται ότι θα κάνουν για να εξαγοράσουν τη στήριξη στην ίδια πολιτική που έκλεψε το ψωμί από το τραπέζι. Και έχουν σκοπό όχι μόνο το ψωμί, αλλά και το ίδιο το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι να αρπάξουν. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε νομίζω ότι οι λέξεις έχουν αρχίσει να χάνουν το νόημα τους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ταπεινωτική, ανήθικη που δεν μαρτυρά παρά μόνο φόβο μπροστά στην κάλπη που έρχεται αλλά και μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο περιφρονούν το λαό αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του. Να αφήσουμε κατά μέρος τα λογιστικά της συμφοράς στον αλχημιστή Τσακαλώτο γιατί το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Ελληνες και για τις Ελληνίδες. Σε αυτό κρύβονται όλες οι συμφορές, όλη η σήψη όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Σε αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία στα σχολειά, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, τα ψυχιατρεία και τα άσυλα ανιάτων, οι αυτοκτονίες, οι παγωμένες νύχτες και μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων. Πρόκειται για πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας ακόμη και αίματος αλλά και για πλεόνασμα θράσους και απάτης, ναι καλά ακούσατε απάτης. Ποιον περιμένει άραγε να πείσει για το succes story ο πρωθυπουργός δίνοντας τους πριν τις εκλογές, δύο τρία κατοστάρικα; Πώς πετάει αυτό το ξεροκόμματο της άγνοιας και της περιφρόνησης στα μούτρα των Ελληνων επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να τους αφαιρέσει το τελευταίο όπλο που τους έχει απομείνει, την αξιοπρέπειά τους;

ΓΓ

Σωστά τα λες, και να μην ξεχνάμε ότι αυτός ο θίασος των κυβερνώντων ανέβηκε στην εξουσία με το σύνθημα "αξιοπρέπεια για τον λαό".

Νάγια Οικονόμου

Μας "έπεισαν"!..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης