ΥΠΟΙΚ: Με χρήματα από το «μαξιλάρι ρευστότητας» θα αποπληρωθεί πρόωρα το ΔΝΤ

imf_greece

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα από την υπερβολική λιτότητα και τους φόρους - Τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα «ρούφηξαν» 11 δισ. ευρώ από την αγορά την τριετία 2016-2018

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα μέρος του χρέους της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προαναγγέλλει ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών στο 9ο τεύχος του αγγλόφωνου οικονομικού δελτίου του (Economic Bulletin). Μάλιστα, επιχειρεί να πείσει ότι η υπερβολική, αχρείαστη λιτότητα που επέβαλε η κυβέρνηση την τριετία 2016-2018, στερώντας από την αγορά 11 δισ. ευρώ, θα φανεί ότι πιάνει τόπο, διότι, πέρα από τη διανομή κοινωνικού μερίσματος τα προηγούμενα χρόνια, τμήμα της υπεραπόδοσης του κρατικού προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί τώρα για την πρόωρη εξόφληση χρέους.

«Η πρόθεση των αρχών είναι να χρησιμοποιήσουν μέρος του ταμειακού αποθεματικού που έχει συσσωρευθεί λόγω της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης των τελευταίων τεσσάρων ετών για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα», αναφέρεται στο δελτίο του υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι «η σωρευτική δημοσιονομική υπεραπόδοση την περίοδο 2016-2018 διαμορφώθηκε, σε ονομαστικούς όρους, στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 δισ. ευρώ διανεμήθηκαν με τη μορφή καλά σχεδιασμένου εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος. Το υπόλοιπο ποσό, ύψους 11 δισ. ευρώ, συνέβαλε στο χτίσιμο ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας, μέρος του οποίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τώρα για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα».

Το κομμάτι του ελληνικού χρέους που βαρύνεται με το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης είναι τα 3,7 δισ. ευρώ του δανείου του ΔΝΤ τα οποία λήγουν φέτος και το 2020 και έχουν επιτόκιο 5,13%. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 9,7 δισ. ευρώ έως το 2024. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ δήλωσε το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι υποστηρίζει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ: «Από τη σκοπιά του ESM, έχει νόημα η πρόωρη αποπληρωμή, γιατί μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις με όλους τους πιστωτές, αλλά από τη σκοπιά του ESM την υποστηρίζω».

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ακόμα ότι, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ το 2018, σύμφωνα με τον ορισμό της ενισχυμένης εποπτείας, «ξεπερνώντας τον δημοσιονομικό στόχο για 4η συνεχή χρονιά». Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 θα ανακοινωθούν στις 23 Απριλίου.

Προχωρώντας σε μια σύντομη ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, το δελτίο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι:
- Το Eurogroup ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.
- Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 2,9 δισ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2018, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος τους να διαμορφώνεται στα 81,8 δισ. ευρώ. Επίσης οι νέοι στόχοι που υπέβαλαν οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) υποδηλώνουν ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα περιοριστεί ελαφρώς κάτω από το 20% έως το τέλος του 2021, ενώ οι προηγούμενοι στόχοι προέβλεπαν μείωση στο 21.2%.
- Χθες ο οίκος Moody’s σημείωσε ότι το αναθεωρημένο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πιστωτικά θετικό για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες.
- Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους ξεπέρασαν τον στόχο κατά 344 εκατ. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα κατά 195 εκατ. ευρώ.
- Η ανεργία μειώθηκε κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2018 και διαμορφώθηκε στο 18%.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ΜΙΧΑΛΗΣ

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ, ΞΕΒΡΩΜΙΣΑΝΕ ΑΜΑΡΤΙΕΣ 45 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΒΑΖΑΝΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ,Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΠΗΡΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΦΩΝΑΖΕ ΑΠΟ ΤΟ 92 ΟΤΙ ΠΤΩΧΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΡΑΓΔΑΙΟ ΡΥΘΜΟ, ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!!!!!!

greek

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝΕ...ΤΙΣ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ...ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΓΟΝΩΝ!! ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...μαζι βεβαια με χοντρομπενι..λοβερδουκο..και αλλους στερημενους της ΚΟΥΤΑΛΑΣ!!! ΜΙΑ ΜΙΑ ΣΒΟΥΡΙΧΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΡΙΧΝΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ! ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙ??? ΤΖΑΜΠΑ ΦΑΙ ΤΡΩΝΕ!!!

Ζαφ

Να τα δώσουμε τα λεφτά πριν τους ξαναέρθει καμία φαεινή ιδέα τα τσακάλια του τσιριζα και αρχίσουν και μοιράζουν επιδόματα και μερίσματα που μόνο οι αλλοδαποί πακι πακι τα παίρνουν!!! Ούτε 1 Έλληνα δεν ξέρω που να πήρε το επίδομα ενοικίου. Τσιπρα ετοιμάσου να δεις την Χ.α. 2ο κόμμα και εκεί να σε δω!!!

Χαχαχα!

Ισως η μοναδικη ορθη κινηση που εκανε αυτη η κυβέρνηση

Los Bomboneros

Ναι, γι'αυτούς προεκλογικά, για να σου πούνε ότι τάχα διώξανε το ΔΝΤ και ας έχουν διαλύσει την πραγματική οικονομία (όπου ΤΙΠΟΤΑ δεν καταφέρανε έχοντας κατασφάξει τον φορολογούμενο), ώστε να χρειαστεί πιθανώς πάλι οι επόμενοι μετά να δανειστούν και να τους κάνουν αντιπολίτευση καίγοντας την Αθήνα.

Αυτή είναι η αριστερά

Ε καλά τώρα! Δεν υπήρχε καμμία αμφιβολία πως τα χρήματα του λαού θα πάνε σε τραπεζίτες και φαντ. Πρώτα το ΔΝΤ και μετά ο λαός.. ΛΈΓΟΝΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΊ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΆΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΆ.

Αυτοι ειστε

Τα χρηματα του λαου; Οχι λαμογιο τα χρηματα που δανεισας για να μην ψωφισεις τις πεινας. Πρωτα θα πληρωσεις αυτα που χρωστας και μετα επιδοματα λαμογια του κερατα.

Ψυχολόγος

Αφού βγήκαμε από τα μνημόνια όμως,οι sixty 0,6 cent τι λένε γι αυτό?

Ο Φάπας ο μαυροζώνης

Λένε να πας να αγοράσεις καινούργιο σφυράκι , διότι τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα κόβουν αναπτυξιακούς δείκτες , η ανάπτυξη παραμένει αναιμική κάτω του 2%, η χώρα θα έπρεπε να δανείζεται με μηδενικό επιτόκιο , προκειμένου να ενισχυθεί η εσωτερική ρευστότητα , το ΑΕΠ έχασε από το προσκύνημα Τσίπρα 30 δις και θα μπορούσε να ήταν στα 220 δις άρα αυξημένες δυνατότητες πραγματικής κοινωνικής πολιτικής .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsotakis-xairetoyra-arthro

«Ο Μητσοτάκης προώθησε ιδιωτικοποιήσεις που λίμναζαν επί μακρόν και προσπαθεί να χτίσει την εμπιστοσύνη προκειμένου η Αθήνα να χαλαρώσει τον δημοσιονομικό "ζουρλομανδύα" και να προσελκύσει τις αναγκαίες επενδύσεις» 

11