Με «καλάθι» προεκλογικών παροχών γυρίζει την Ελλάδα ο Τσίπρας

Με «καλάθι» προεκλογικών παροχών γυρίζει την Ελλάδα ο Τσίπρας

Στα ύψη η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για Novartis και υπόθεση Πετσίτη - Νέα μάχη χαρακωμάτων για το αφορολόγητο

velven
Συνεχίζουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με αιχμή την υπόθεση Novartis και τις σκιές στις σχέσεις Μανώλη Πετσίτη-Νίκου Παππά, ενώ σφήνα στην κόντρα μπήκε η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, μέτρο το οποίο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν δύο φορές για να εφαρμοστεί το 2020.

Σχεδόν 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, ο “αχαστος” και “διάτρητος” πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γεμίζει το προεκλογικό του καλάθι, ενώ ανεβάζει την ένταση της πολιτικής οξύτητας, με σαφή στόχο να συσπειρώσει την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να παραμένει απαθής απέναντι στα διακυβεύματα του Μεγάρου Μαξίμου.

Κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς την Καλαμάτα (Πέμπτη) και την Πάτρα (Σάββατο), ενώ μετά το Πάσχα θα μεταβεί στην Κρήτη και στη βόρεια Ελλάδα.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει το πεσμένο ηθικό, ο πρωθυπουργός παίρνει στις πλάτες του το εγχείρημα “Προοδευτική Συμμαχία”, με τις δημόσιες εμφανίσεις του να πληθαίνουν τόσο στη Βουλή, όσο και σε κομματικές εκδηλώσεις. Βασικοί άξονες της ρητορικής του, καταρχάς “η μάχη κατά της ακροδεξιάς”, η οικονομία, η κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, οι παροχές και οι υποσχέσεις, παίζοντας το τελευταίο του δυνατό, νομοθετικό χαρτί που είναι η ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Να σημειωθεί πως τη Μεγάλη Δευτέρα, το κόμμα αναμένεται σε ειδική εκδήλωση να παρουσιάσει τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος.

Νέα μάχη χαρακωμάτων για το αφορολόγητο

Τα όπλα “οικονομία” και “υποσχέσεις” επανέφερε στη δημόσια συζήτηση ο πρωθυπουργός, με την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου να αποτελεί θέμα σκληρής κόντρας με τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση χτίζει το αφήγημα των εκλογών ποντάροντας, κυρίως, σε ρυθμίσεις για τα ασθενή στρώματα όπως οι 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία, ο νέος νόμος Κατσέλη, η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, τα κοινωνικά μερίσματα και το αφορολόγητο. Αποτελεί ένα μέτρο το οποίοι έχει ψηφιστεί για να ισχύσει από το 2020, προκαλώντας επιβάρυνση στο φορολογούμενο της τάξεως από 450 - 650 ευρώ.

“ Όπως οι συντάξεις δεν μειώθηκαν την 1.1.2019 σας λέω με απόλυτη επίγνωση πως όσο η χώρα κινείται στη σταθερή τροχιά που την βάλαμε, θα πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης. Όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωση αφορολογήτου δεν θα υπάρξει», δήλωσε στον Αντ1 ο κ. Αλέξης Τσίπρας, υπόσχεση που ανέβασε το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με την ΝΔ.

Κλείσιμο
“Οι Έλληνες είδαν έναν πρωθυπουργό που ήταν η σκιά της σκιάς του”, σχολίασε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας, σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου, πως “όσα είπε ο κ. Τσίπρας είναι η απόδειξη ότι λέει ωμά ψέματα στους πολίτες”. «Ποιος λέει αλήθεια; Ο κ. Τσίπρας ή κ. Τσακαλώτος που υπέγραψε την απόφαση πριν λίγες ημέρες;», αναρωτήθηκε η κυρία Ζαχαράκη και πρόσθεσε ότι είναι «αυτονόητο πως θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας για μη μη μειωθεί το αφορολόγητο».

Η δήλωση της κ. Ζαχαράκη προκάλεσε την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου που εξαπέλυσε επίθεση, τονίζοντας «ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ προσπαθεί με τα μισόλογα της κυρίας Ζαχαράκη να κρύψει ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί στη ΔΕΘ για περικοπή του αφορολογήτου και των συντάξεων, περικοπές τις οποίες είχε ενσωματώσει στο πρόγραμμά της», υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου. «Από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να υπερψηφίσει την κατάργηση της μείωσης στο αφορολόγητο, όπως έκανε και με τις συντάξεις, αφού δεν έπιασαν τα παρακάλια του στους θεσμούς», καταλήγει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης