Spiegel για προγράμματα διάσωσης: Αποστολή εξετελέσθη - Η Ελλάδα πεθαίνει

4119981

Μια επίσκεψη σε ένα μικρό ελληνικό χωριό  γίνεται αφορμή για μια αποτίμηση της διάσωσης της Ελλάδας και των μεταρρυθμίσεων τα χρόνια  της  κρίσης

Εκτενές ρεπορτάζ για την Ελλάδα με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας προς στην Ελλάδα φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel με τίτλο «Αποστολή εξετελέσθη-Η Ελλάδα πεθαίνει».

Μια επίσκεψη σε ένα μικρό ελληνικό χωριό με γηραιούς κυρίως κατοίκους και λίγα παιδιά γίνεται αφορμή για μια αποτίμηση της διάσωσης της Ελλάδας και των μεταρρυθμίσεων.

«273,7 δις ευρώ έδωσαν στην Ελλάδα η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ. Η χώρα μπορεί πια να δανειστεί μόνη της από τις διεθνείς αγορές. Ένα από τα μεγαλύτερα δράματα στην ευρωπαϊκή ιστορία φτάνει προσωρινά σε ένα τέλος: η ελληνική κρίση χρέους. Οδήγησε το ευρώ στο χείλος του γκρεμού και δίχασε την ΕΕ. Και μετέτρεψε την Ελλάδα σε μια άλλη χώρα. Κανένα άλλο κράτος του κόσμου δεν έχει μελετηθεί τόσο ενδελεχώς. Με ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα περικόπηκαν μισθοί και συντάξεις και αυξήθηκαν οι φόροι. Τουλάχιστον μέχρι το 2060 οι Έλληνες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Παραδόξως παραβλέφθηκε το σημαντικότερο: χρέη μπορεί να αποπληρώσει μόνο μια χώρα που αναπτύσσεται. Η Ελλάδα όμως συρρικνώνεται: 550.000 άνθρρωποι έχουν μεταναστεύσει από την αρχή της κρίσης και περίπου 10,7 εκατομ. άνθρωποι διαβιούν στη χώρα» σημειώνει το Spiegel.

Οι μεταρρυθμίσεις, το δημογραφικό και η ανάπτυξη

Το περιοδικό αναφέρεται στον στόχο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη «να θέσει τέλος στις πελατειακές σχέσεις. Αυτό έχει υποσχεθεί κάθε πολιτικός που ανέλαβε αυτή τη θέση αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Για αιώνες η ελληνική διοίκηση λειτουργούσε σαν πρόφαση για τη νομιμοποίηση του νεποτισμού. Οι πελατειακές σχέσεις ήταν θεμελιώδης αρχή της κοινωνίας (…) Θα πρέπει όμως να μπει ένα τέλος».

Ακόμη, κάνει αναφορά στις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του δημοσίου με τη βοήθεια και γαλλικής τεχνογνωσίας, χαρακτηρίζει όμως την όλη προσπάθεια ως ένα «πείραμα ανυπέρβλητων διαστάσεων». Αντίστοιχα δύσκολο είναι και το θέμα της ψηφιοποίησης της ελληνική διοικητικής και κυβερνητικής μηχανής που έχει αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς. «Άλλη μια επανάσταση» σημειώνει το περιοδικό. «Η απαρχαιωμένη δομή της ελληνικής διοίκησης ήταν παροιμιώδης», γράφει το Spiegel.

Πάντως παρά τη σημασία αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει αυτές, σύμφωνα με το Spiegel, να λαμβάνουν υπόψη μελλοντικά την αρνητική δημογραφική εξέλιξη στη χώρα σε συνάρτηση με την οικονομία. «(...) Πρέπει να σταματήσει η μετανάστευση των νέων, οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν και οι συνθήκες ζωής να σταθεροποιηθούν ώστε οι οικογένειες να θέλουν και πάλι να αποκτήσουν παιδιά. (…) Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί χωρίς σταθερή οικονομική ανάπτυξη αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται», αναφέρει το Spiegel. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί επίσης και τον καθηγητή Νομικής του Εθνικού και Καποδιστραικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδη Χατζή, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα «θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει την αγορά της» και ότι η ελληνική κρίση έγινε «κρίση θεσμών».

Επίσης, το περιοδικό παρατηρεί , ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις η ελληνική αγορά εργασίας είναι από τις πιο απορρυθμισμένες στην ΕΕ και η ανεργία έχει ελάχιστα μειωθεί. «Η ίδρυση νέων επιχειρήσεων είναι το ίδιο δύσκολη όσο και πριν από την κρίση ενώ δυσκολίες υπάρχουν και στον τομέα των ξένων επενδύσεων, όπου βέβαια «έχουν σημειωθεί επιτυχίες» επισημαίνει.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ αναφέρει: «Κάποτε φαινόταν ότι η ελληνική κρίση χρέους θα βύθιζε την ΕΕ στην άβυσσο. Αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο σαν μια δαπανηρή παράπλευρη απώλεια στην περαιτέρω ώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ως το 2060 θα πρέπει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο να επιτυγχάνει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό ώστε να εμβάζει το μεγαλύτερο μέρος του στους δανειστές, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανόνες. Κάτι που είναι ένα δύσκολο καθήκον για μια οικονομικά πετυχημένη χώρα. Για τους Έλληνες θα πρέπει να είναι αδύνατο. Επειδή η δημογραφική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (122)

Ελλαδαραιος

Εγω να ειμαι καλα και δεν @$#$#@

Για τους γερμανόφιλους λακέδες: οι ίδιοι οι Γερμανοί ομολογούν ότι μας εξοντώνουν !!

Οι ίδιοι οι Γερμανοί, κατά το σοβαρό Spiegel, ομολογούν ότι μας εξοντώνουν με την ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ και την ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ του Ελληνικού Λαού !! Τα γερμανόφιλα ΛΑΜΟΓΙΑ το αρνούνται !! Επειδή ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ !

Φάνης

Ζω στη Γερμανία και πληρώνω 52% του μισθού μου σε φορολογία. Όπως κάθε Γερμανός στην ίδια μισθολογογική κατηγορία. Έλεος με τον λαϊκισμό.

Οι Γερμανοί είναι οι μόνοι ευρωπαίοι που ωφελούνται από την ΕΕ!

Εξοντώνουν οικονομικά όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι Γερμανοί, με πλεονάσματα πραγματικά, και συγκεντρώνουν πλούτο με τους Χριστοφοράκους !! Όλοι οι άλλοι στην πείνα !! Άλλο φορολογία 50%, με δημόσιες υποδομές και κοινωνικό κράτος κι άλλο ΓΔΑΡΣΙΜΟ με ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, άπειρους έμμεσους φόρους, προκαταβολή φόρου 100%, διαλυμένη και πτωχευμένη αγορά, επί δεκαετία, και ανύπαρκτες δημόσιες υποδομές σε ένα πτωχευμένο κοινωνικό κράτος!!!! Τι δεν καταλαβαίνεις ΦΑΝΗ ;;; Ποιος λαϊκισμός Φάνη μου ;;; Εσύ λαϊκίζεις, Φάνη !! Όποιο ξύλο και να κόψεις ΚΑΝΕΙ !!!

Φάνης

Οι Έλληνες δεν ωφελήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν ξέρω σε ποιον απευθύνεται κύριοι αλλά πρέπει επειγόντως να σοβαρευτείτε.

Φανη...

Επειδη και εγω ζω πλεον στην Αυστραλια και οντως υπαρχει τμηματικη φορολογηση και για ανθρωπους που βγαζουν πανω απο 180,000 δολλαρια!!! ο φορος απο εκει και πανω ειναι 45% πεσμας για να πληρωνεις 52% φορο σε ποιο ποσο? Σιγουρα οχι για 15-20 χιλ.Επομενως πρεπει να μας πεις το ποσο που κερδιζεις πριν στενοχωριομαστε και για σενα με το 52%.Γιατι εαν εναι και στο εξωτερικο τα ιδια χαλια δεν αξιζει να αφηνουμε τον τοπο μας.Φιλικα.

Φάνης

Να φροντίσεις να ενημερωθείς σωστά, τα συγκριτικά ευρωπαϊκά στοιχεία που ζητάς υπάρχουν στην Βικιπέντια υπό τον όρο Einkommensteuertarif. Στην περίπτωση της Γερμανίας να υπολογίζεις και την επιπρόσθετη φορολόγηση για το συμπλήρωμα αλληλεγγύης κοκ. Αν ο λαϊκισμός σε ώθησε να πάρεις λάθος αποφάσεις κακώς έφυγες, πρέπει λοιπόν να κάνεις τις εμπειρίες σου. Αυτά που ήξερες να τα ξεχάσεις.

Φάνη είσαι τεράστιος ΠΛΑΚΑΤΖΗΣ!! Οι Έλληνες υπερφορολογούνται !!

Ο Φάνης συγκρίνει τους ΦΟΡΟΥΣ - ΔΗΜΕΥΣΗ των Ελλήνων Φορολογουμένων, που πληρώνουν τα σπασμένα των Χριστοφοράκων και τησ Siemens, με την, απολύτως εύλογη, αναλογική, κλιμακωτή και, κύριως, ανταποδοτική φορολόγηση των Γερμανών πολιτών!! Ο Φάνης «ενημερώνεται» από Βικιπέντια για το γερμανικό φορολογικό δίκαιο φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων !! Αχ, βρε Φάνη ... δεν τα ξέρεις καθόλου !! Στην Ελλάδα ΔΗΜΕΥΟΥΝ, ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΝΟΥΝ, ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ, ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ τη δηλωμένη περιουσία των τίμιων Νεοελλήνων για να τη γλιτώσουν οι Χριστοφοράκοι !!!

Φανη...

Τελικα εχεις κανει την λεξη <λαικισμο> καραμελλα.Πες μας τελικα ποσα βγαζεις και τι φορο δινεις.Ολα τα αλλα ειναι λογια να αγαπιομαστε!

χαχα

Δεν μας έσωσε ο Αντώνης;

Πάρα λίγο ... να σωθούμε !! Αλλά βιαστήκατε να μυρίσετε τη ΣΥΡΙΖΙΛΑ !!!

Μπίχλα, λέρα, κατασχέσεις, ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, δημεύσεις, πλειστηριασμοί, βρώμα κι απλυσιά, μαζί με κομμουνιστική ρητορική της δεκαετίας του ‘50!!! Καλά περνάτε, δε λέω !!! Σαμαρά θα λέτε και θα κλαίτε !!

χαχα

Δεν ήρθε η ανάπτυξη Αντώνη. Πως το λένε στα κινέζικα χαχαχαχαχα

Πανος

Βλεπω εμφυλιο. Αν δεν διωξει, κοψει, απολυσει ο μητσοτακης...εμφυλιο βλελω. Δυστηχως. Και πλαν Β του σοιμπλε σε εφαρμογη. Η δοκιμαστικη εξοδος παει για οκτωμβρη και βλεπουμε. Αναταραξεις στο προσεχες 2μηνο

Τρομάρα σου

Την αγραμματοσύνη σου μόνο δεν βλέπεις

Δ.Ν.Τ

ΧΑ ΧΑ ΧΑ γελάνε και οι ρέγγες με την γελοία χώρα που απαρτίζεται απο ενα μάτσο λαμόγια, κοπρίτες και Μογγόλους που έχουν καταφέρει να ληστεύουν και να καταδυναστεύουν μέσω φορολογιασ το παραγωγικό και δημιουργικό κομμάτι του πληθυσμού που δυστηχως δεν υπερβαίνει το 30% του φασιστικού πολτού που έπρεπε να φοράει φερετζέδες και να αποτελούν πολίτες της Β. Αμερικής. Ούτως ή άλλως οι πολιτισμένοι ευρωπαίοι όπως οι Σλοβάκοι, οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι σας έχουν κατατάξει πια στην κατηγορία των αντιδημοκρατικών και καθυστερημένων λαων εθισμένων στην ζητιανιά, στον φασισμό και την τεμπελιά.Ευτυχώς μετα την κατάρρευση του αν(υπαρκτού) σοσιαλισμού και των φασιστικών καθεστώτων της Α. Ευρώπης, οι ανατολικόευρωπαίοι θα έχουν ενα υβρίδιο φασιστικου-σοσιαληστρικου καθεστώτος για να τους θυμίζει απο που έρχονται και απο που γλίτωσαν.

@ΔΝΤ

Το...... "δυστηχώς" (sic) και οι βρισιές προδίδουν ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΙΔΑ (τάχα ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ), από τη Majorka (sic) του Tropoje......

ZORJ

Ο γκροκοπίθηκος που ψήφισε Τσίπρα για να μην πληρώνει ΕΝΦΙΑ όμως δεν καταλαβαίνει απ' αυτά. Ό,τι και να του πεις θα νομίζει ότι οι Γερμανοί μας χρεωκόπησαν και ότι ήταν δυνατόν να παίρνει πλήρη σύνταξη στα 50 μέχρι το 2100. Η χώρα αυτή δεν πρέπει να σωθεί και είναι πολιτικό έγκλημα των Ευρωπαίων προς τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης να ξοδεύουν τα λεφτά τους για να τη σώσουν. Οι μόνοι Έλληνες που πρέπει να σωθούν είναι οι 500.000 που έφυγαν στο εξωτερικό και θα είναι η μαγιά που θα κρατήσει ζωντανό το ελληνικό DNA σ' αυτόν τον πλανήτη για τις επόμενες χιλιετίες. Η παρασιτική Ελλάδα που έφτιαξε ο Αντρέας απ' το '81 και μετά πρέπει να ισοπεδωθεί και να χαθεί απ' την Ιστορία.

αφιλοτιμος

Ρουφα τ αυγο σου και μη μας πρηζεις γερμανομαιμου

Q

Οτι δεν καταφερε τοτε ο Χιτλερ με τα panzer το καταφεραν τωρα οι "δημοκρατες" και οι διεθνιστες με τις τραπεζες και την θολοκουλτουρα τους. Αυτο που εκανε τοτε ο Χιτλερ λεγοταν φασισμος, αυτο που κανουν τωρα οι "δημοκρατες" λεγεται αλληλεγγυη...

Ψηφοθηρία

Οι δικοι μας ψηφοφόροι είναι που ψηφίζουν τους ανίκανους, δημαγωγούς και κρατιστές που τάζουν τα περισσότερα... δεν μας φταίνε οι ψηφοφόροι και οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών για τις επιλογές μας.

ΚΛ

Μετα τη μεταπολίτευση οι "προοδευτικοί" και οι αριστεροστροφοι κρατιστές συνθηματολογούσαν εναντιον της οικονομίας της αγοράς και το έπαιζαν ανθρωπιστές και φιλολαϊκοί με κρατικά λεφτα (με λεφτά των άλλων ή με δανεικά λεφτά). Ετσι η προοδευτική "αριστερη" παραταξη βαθμιαία οδήγησε τη χώρα σε μια οικονομική έρημο. Κοιταξτε τι γινεται στη Κουβα και στη Βενεζουέλα.

W

Prota na pethaeni i tourkia ,,,,,Meta I eladha,,geitonas

Ιωάννης

Το γεγονός ότι ΄΄ευνοούν" τον μαδουροκομμουνιστή και εθνομηδενιστή τσίπρα αποτελεί την συνέχεια της παραδοσιακής ανθελληνικής πολιτικής των Γερμανών.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Oik

Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος μιλά για τις μεγάλες προκλήσεις και την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με ενεργειακά projects, έργα αντισεισμικής, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής αναβάθμισης και προώθηση των ΑΠΕ που μας οδηγούν στις νέες, ανθεκτικές πόλεις του μέλλοντος

3
koinoniko-merisma_main01

Ο επικαιροποιημένος οδηγός για το Κοινωνικό Μέρισμα επιχειρεί να απαντήσει στις συχνότερες ερωτήσεις και απορίες των δικαιούχων - Πώς υπολογίστηκαν οι καταθέσεις και ο χρόνος ανεργίας  

money

Έως τώρα έχουν εισπράξει το μέρισμα 1.463.524 δικαιούχοι εισέπραξαν - Απέμειναν 34 εκατ. ευρώ (από τα 710 εκατ.) για όλους τους υπόλοιπους - Οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών για όσους δεν πληρώθηκαν ακόμη