Ρέγκλινγκ: Η σκέψη του Σόιμπλε για Grexit δεν ήταν λάθος

regling_arthroo1

Τι λέει για τις ελληνικές τράπεζες - Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης - Συγκρίνει την Ελλάδα με την μεταπολεμική Γερμανία που χρειάστηκε 57 χρόνια για να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε το με βάση τη συμφωνία του 1953 - «Κάπως έτσι φαντάζομαι ότι θα συμβεί και με την Ελλάδα», τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Με την μεταπολεμική Γερμανία που χρειάστηκε 57 χρόνια για να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε, με βάση τη συμφωνία του  1953, συγκρίνει την Ελλάδα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσο η Αθήνα μπορεί να καταφέρει μόνη της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει: « Η ελληνική οικονομία έχει αναδιαρθρωθεί πλήρως τα τελευταία οκτώ χρόνια. (…) Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αθήνα μπορεί να βγει ξανά στις αγορές. Και ότι θα μας επιστρέψει επίσης τα δάνειά της. Θα διαρκέσει λίγο όλο αυτό, αλλά και η τελευταία αποπληρωμή δόσης της Συμφωνίας για το γερμανικό χρέος το 1953 έγινε το 2010. Κανείς δεν το παρατήρησε αυτό – Και κάτι τέτοιο φαντάζομαι και για την Ελλάδα».

Ποιο ήταν όμως κατά τον Ρέγκλινγκ το μεγαλύτερο λάθος κατά την οκταετή διαχείριση της ελληνικής κρίσης; «Μερικές φορές χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να λάβουμε αποφάσεις. Αλλά έπρεπε πρώτα να αναπτύξουμε νέα εργαλεία (σσ: διαχείρισης της κρίσης). Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα ξεσπούσε μια τόσο μεγάλη κρίση. Αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί γρηγορότερα θα είχαμε εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Ακόμη και νωρίτερα θα ήταν δυνατόν να γίνουν ελαφρύνσεις στο χρέος».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μίλησε για το παρελθόν, αλλά και το μέλλον του ΕΜΣ, κάνοντας αρκετές αναφορέςστην Ελλάδα. Όταν πριν από 8 χρόνια συστάθηκε ο EMΣ, θυμάται ο ίδιος χαρακτηριστικά, «δεν υπήρχαν καν εργαζόμενοι, ούτε γραφείο. Δεν είχα καν τηλεφωνικό νούμερο, μετά είχα απλώς ένα email. (…) Αλλά στη συνέχεια ξαφνικά έπρεπε να κάνω πολύ περισσότερα από όσα είχα φανταστεί (…). H κρίση φούντωσε, εξαπλώθηκε από την Ελλάδα ως την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και έπειτα στην Ισπανία και την Κύπρο, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα συλλήβδην της ζώνης του ευρώ. Αλλά, κρίσεις συμβαίνουν. Και ο ΕΜΣ ήταν η απάντηση στην ευρωκρίση» αναφέρει χαρακτηριστικά. Οκτώ χρόνια μετά τη δημιουργία του ΕΜΣ, ο ίδιος εκτιμά ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, όπως η τραπεζική ένωση ή η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

Τι συμβαίνει όμως στο μεταξύ με τις τράπεζες σε Ελλάδα και Κύπρο και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και τους κινδύνους που θέτουν; Πράγματι υπάρχει πρόβλημα, σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας ωστόσο ότι έχει δρομολογηθεί η μείωσή τους. «Αυτά τα προβλήματα του παρελθόντος θα πρέπει να εξαλειφθούν πριν τεθεί σε ισχύ η εγγύηση καταθέσεων» τονίζει ο Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

«Το Grexit θα ήταν η ακριβότερη λύση, για την Ελλάδα και τους δανειστές της»

Τέλος ο κ. Ρέγκλινγκ ερωτάται τι πίστευε όταν ο Β. Σόιμπλε πρότεινε το σενάριο Grexit. «Είχαν την άποψη πάντα, κι αυτό το είχα πει στον κύριο Σόιμπλε, ότι ένα Grexit θα ήταν η ακριβότερη λύση. Για την Ελλάδα και τους πιστωτές της. Αλλά καταλάβαινε επίσης, γιατί θα μπορούσε κανείς να το δει και διαφορετικά. Εάν μια χώρα υπερέβαινε τα όρια, τότε θα έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες. Δεν ήταν μια τρελή σκέψη. Αλλά είναι καλό που μπορέσαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία στη νομισματική ένωση. Και χάρη στον EMΣ. Πιστεύω η Ευρώπη σήμερα θα ήταν αλλιώς, αν δεν ήμασταν κι εμείς εκεί τότε», αναφέρει ο Ρέγκλινγκ.

ΣΧΟΛΙΑ (42)

@

"Εάν μια χώρα υπερέβαινε τα όρια, τότε θα έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες...". Είπαν οι τρισκατάρατοι απατεώνες οι Γερμανοί, που παρά φύσιν "συγχωρέθηκαν" που ασέλγησαν πάνω στο αίμα και τα δάκρυα των λαών της υπόλοιπης Ευρώπης, και ωφελήθηκαν καταχρηστικά, παρά τα εγκλήματα τους, με χίλιους τρόπους απ' αυτούς τους λαούς, για να μπορούν ν` αρθρώνουν με περίσσιο θράσος τον σιχαμερό τους λόγο σήμερα.

Υπάρχει και άλλη αλήθεια

Δεν είναι καλά να πεί ο Ρέγκλινγκ, τι και πώς παρακαλούσαν τον άτολμο Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Ανδρέα Παπανδρέου τον Δεκέμβρη του 2009΄και τον Γενάρη, οι Μέρκελ και Σαρκοζί που τον πηγαίνανε στην μέση σαν τιμώμενο και παρακάλαγαν να μην πεί κάτι εναντίον του ευρώ και μην κάνει το μπουμπούνισμα. Και αντί ο ΓΑΠ ( κατά Ανδρουλάκη συγγραφέα ) να τους μπουμπουνίσει καλώντας τους Έλληνες πολίτες να προστατέψουν τους εαυτούς τους από όσα απεργαζόνταν οι Μέρκελ Σαρκοζί, μοιραίως τον βρίσανε στις Κάννες . Να σκεφτεί κανείς αν η Ελλάδα θάμπαινε σε περιπέτεια που μπήκε , αν κινητοποιούνταν ως πολιτική επιλογή ο κόσμος και τα μέσα ενημέρωσης. Δηλαδή αν 3-4 κανάλια τιβί λέγανε ... βγήτε στους δρόμους έρχονται οι ούννοι και προπαγανδιζαν εναντίον του Σαρκοζί Μέρκελ για 4-5 μήνες αν η χώρα θα χρεωκοπούσε. Η χρεωκοπία της Ελλάδος παίχτηκε για κάτι ψιλοπράγματα , που ιστορικά είναι ούτε καν καθημερινότητα,αλλά εξαντλούνται σε 1 ώρα. Και η χρεωκοπία της Ελλάδος μεθοδεύτηκε από παραμονή των εκλογών του 2007, σε βάρος της Ελλάδος, εξωγενώς. Απλά ο ΓΑΠ και οι σύμβουλοί του δεν κατάλαβε το 2009 ως τον Γενάρη του 2010. Και το διάστημα 3 μηνών είναι τεράστιος πολιτικός χρόνος. Αιώνες πολιτικού ενδιαφέροντος χρόνου. Και το δεν κατάλαβε ή ήξερε και δεν έπραξε, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, την ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών.

Αλκιβιάδης

Ο Μεϊμαράκης εκβίασε τον Τσίπρα ότι εάν δεν ψήφιζε το 3ο Μνημόνιο θα έκανε κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Λαφαζάνη και θα διέρρεαν σκάνδαλα με τον Βαρουφάκη που θα στιγμάτιζαν τον Τσίπρα και θα δικαιολογούσαν την ακραία λιτότητα, ενώ ο Λαφαζάνης θα ήθελε να απαλλαγεί από τη σκευωρία Βαρουφάκη και θα στήριζε τον Μεϊμαράκη για την υπεράσπιση του δικού του Grexit έναντι του Βαρουφακικού που στερούσε όλα τα οφέλη που διεκδικούσε, άρα ο Τσίπρας αναγκάστηκε να εφαρμόσει ένα Μνημόνιο επώδυνο το οποίο τον παγίδευε χωρίς περιθώρια κοινωνικού έργου με πολλά ζημιογόνα και αντιλαϊκά μέτρα προσδοκώντας στην αποκατάσταση της χαμένης λόγω Βαρουφάκη εμπιστοσύνης της Ευρώπης ώστε με το κούρεμα χρέους που θα επέτρεπε την έξοδο στις αγορές να υπήρχαν ευνοϊκές συνθήκες για την εφαρμογή σοσιαλιστικών πολιτικών που θα ανακτούσαν τη χαμένη δημοτικότητά του λόγω εφαρμογής τριετούς προγράμματος ιδεολογικά αντίθετου που διαπραγματευόταν ο Μεϊμαράκης όσο ο Βαρουφάκης ραδιουργούσε. Ο Μεϊμαράκης προέβλεψε ότι δεν θα δοθεί το κούρεμα χρέους λόγω ανόδου του εθνικισμού σε Ιταλία και αλλού που αποσταθεροποιούσε την Ευρώπη ώστε λόγω της απαξίωσης του Τσίπρα ως Μνημονιακού αριστερού να αναδειχθεί η Χρυσή Αυγή από τους απογοητευμένους αντιμνημονιακούς, ενώ η μακρά Μνημονιακή πορεία της χώρας θα καθιστά αναγκαία την παραμονή στην Ευρώπη, οπότε ο Λεβέντης θα μεσολαβήσει σε μία οικουμενική με πρωθυπουργό τον Μεϊμαράκη ως εγγυητή της συνοχής του δίδυμου Κασιδιάρη-Μητσοτάκη εφόσον η Χρυσή Αυγή δεν θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη εθνικής τραγωδίας με τους Τούρκους εάν απομονωθεί από την Ευρώπη με τον Λαφαζάνη να μονοπωλεί την αριστερά λόγω εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η αποτυχία του Τραμπ με την Κορέα θα τον αποπέμψει, αφού ο Ομπάμα είχε δώσει στο Ιράν το δικαίωμα να κατασκευάσει πυρηνικά για να τα στείλει στην Κορέα για δοκιμή εφόσον στα εδάφη του θα είχαν δικαιωθεί οι απειλές του Ισραήλ, με την Κορέα να είχε αναποτελεσματικά πυρηνικά για μία δεκαετία μέχρι να προμηθευτεί τα ισχυρά που δοκίμασε πέρυσι προκαλώντας κλιματική αλλαγή λόγω καταστροφής του στρώματος όζοντος που απωθούσε ηλιακή ακτινοβολία θερμότητας. Ο Μάικ Πενς θα παραιτηθεί λόγω ντροπής που πρόδωσε την πορεία του για τη στήριξη του εξευτελισμένου Τραμπ, οπότε ο Πολ Ράιαν που αποσύρεται από την πολιτική θα διορίσει τον συνυποψήφιό του το 2012 Μιτ Ρόμνεϊ που θα προσφέρει σαν λύση στην κλονισμένη Ευρώπη το Imperium του Warhammer 40K για την εξόντωση των Ισλαμιστών (Orks) και ο 21ος αιώνας να είναι Αμερικανικός και όχι Κινεζικός (Tau).

Δεν ήταν λάθος,

αλλά με την ανάλυσή του την έβγαλε λάθος.

μία δηλωσει

για να αντιιληφθει ο ελληνας τους πραγματικους κινδυνους κι οχι κάτι μακεδονικά που στρωνουν το δρομο της αντιπολιτευσης. καθιστε καλα γιατι αντε...

ΣΩΣΤΟΣ !!!!!

Επιτελους ΔΙΚΑΙΩΣΗ και απο εναν ανθρωπο που ξερει απο οικονομικα.

φωτης πραμαντα

ευπροσδεκτα τα σχολια του καθενος. μονο να μην ξεχναμε κατι . οχι ποσα χρεωσανε τη χωρα αυτοι που κυβερνησανε αλλα και ποσα παλαια δανεια αποπληρωσανε κατα τη διαρκεια της θητειας τους. αλλο χρεωνω τη χωρα 100 δις και αποπληρωνω 80 παλαια δις και αλλο χρεωνω τη χωρα 60 δις και πληρωνω παλαια 10 δις. μετα μην ξεχναμε τη δηλωση του νταιζελμπλουμ. με τα μνημονια της ΕΛΛΑΔΑΣ σωσαμε τις τραπεζες μας. και τριτον πουθενα κανενα μπλογκ και καμμια φυλλαδα νια φυλλαδα για το θαυμα της Ισλανδιας.ειδατε πουθενα καμμια αναφορα οεο?????αφου βαλανε φυλακη οσους μπορουσαν και βγαλανε κυβερνηση απ' ευθειας απο το λαο στειλανε στο διαβο@@ τα κορακια των τραπεζων δανιας, ηνωμενου βασιλειου, καναδα κλπ και μεσα σε 8 χρονια φτιαξανε ξανα με το δικο τους νομισμα μια ανταγωνιστικη οικονομια. ΥΓ.το δε δανειο που πηρε η γερμανια το 1953 κουτσουρευτικε κατα 40% απ τους δανειστες τους. παντως αφου γαμ@@@@ ολους οσους μπορει η γερμανια θα ειναι η πρωτη που θα φυγει απο τη ζωνη του ευρω φτιαχνοντας με τους κεντρωευρωπαιους μια νεα ενωση με πιθανον νεο νομισμα και οι υπολοιπες χωρες επιστροφη στα εθνικα τους νομισματα με οτι αυτο συνεπαγεται και δανειζομενοι πλεον απο τον ESM αλλα ποιον esm, τον γερμανικο φυσικα γιατι σε δικα τους χερια θα ειναι.

Αγύριγο κεφάλι

Λάθος ήταν, Ρέγκλιγκ!______________Δεν φέρονται (αναξάρτητα αν σε πολλά είχε ΔΙΚΙΟ) με τέτοια ΩΜΟΤΗΤΑ σε έναν Λαό!__________Εν πολλοίς (όχι βέβαια γιά το grexit), TA IΔΙΑ με τον Σόιμπλε λέει και αυτός τώρα ο Σολτζ (ο νέος υπουργός των Οικονομικών της Γερμανίας), κοίτα όμως με πόσο ΤΑΚΤ και πόσο αθόρυβα "τα περνάει" όσα θέλει!___________Η δε κατάληξη του ζητήματος απέδειξε ότι ο Σόιμπλε τελικά ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ!__________Διότι η Ελλάδα τελικώς ΕΠΕΒΙΩΣΕ ΕΝΤΟΣ Ευρώ και Ευρωζώνης!..__________Και ούτω το ...παραμύθι τέλειωσε και ... ζήσανε εκείνοι καλά και ...εμείς καλύτερα!..

Λωτοφαγοι

Ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου δεν ήταν που έλεγε λεφτά υπάρχουν και από το 2008 είχε συναντησεις με τον Στρος Καν ; Τελικά μπράβο μας από το 2009 και πίσω ξέραμε να κοροϊδεύουμε την στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ μετά το 2009 γίνανε έξυπνοι μέσω Γεωργίου και μας καταλάβανε βρε. Τι δηλώσεις έκανε ο Νταισελμπλουμ μολις έφυγε από Προεδρος; ποιανων τις τράπεζες σώσανε τα μνημόνια είπαμε; Τι λέγανε οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι στον κόσμο για τα μνημόνια; Αλλά ξέχασα οι Γερμανοί είναι οι εξυπνότερο όλων. Ποιανων τα δάνεια χαρίστηκαν το 1953 και με δική μας υπογραφη; Όταν ενώθηκαν οι 2 γερμανιες τι είχε γίνει με το Μάρκο; ΚΎΡΙΕ Ρεκλινγκ γιατί δεν είπες να σου παίρναμε ένα Φαξ ρεφενέ ρε αδερφέ....αμα θέλετε τα λεφτά σας πίσω αλλάξτε το πολιτικό κατεστημένο που κυβερνάει την Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια αλλά εσείς θέλετε να μας έχετε σκλάβους όπως επί κατοχής αλλά ξέχασα και εκείνα μας τα πληρώσατε ...

Παραλειπεις το βασικοτερο!

2004: ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ! ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ...ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΩΝ...ΓΚΡΙΚ ΣΤΑΤΙΣΤΙΞ! ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΚΡΙΒΗΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΑΤ ΟΛΑ! ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ , ΠΟΥ ΜΟΝΙΜΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΗ ΟΙ ΞΕΝΟΙ. ΕΡΩΤΗΣΗ: ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗ ΓΕΡΑΝΙΑ, ΑΥΤΗ ΤΙ ΕΚΑΝΕ; ΗΡΘΕ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΚΑ; ΕΠΙΣΗΣ: ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΛΠ ΔΕΝ Σ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΝΑ ΦΡΙΑΞΕΙΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ , ΠΟΥ ΟΥΤΕ Ο ΓΕΡΜΝΑΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ, ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΕΡΜΝΑΙΚΕ ΣΠΟΛΕΙΣ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΖΙ ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΠΕΣΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ!

Koulatakous

Ακόμα μας χρωστάτε κάθαρμα... Πάρτε την "Ευρωπη" σας και... τσακίδια....

φορολογούμενος πολίτης

Θα τα δώσουν πίσω με τόκους, δεν χαρίζουμε τίποτα, χύθηκε αίμα ελληνικό που είναι τσουνάμι, αυτοί νομίζουν ότι όλα είναι ανθρώπινες υποθέσεις σχέδια και τακτικές, συμβαίνουν και απρόοπτα στην γη, γεωφυσικά φαινόμενα, κατακλυσμοί, αν γίνει κάποιος τρομακτικός σεισμός στην Αμερική πχ όλος ο πλανήτης και τα κράτη θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν, έχουν τα μέσα να σταματούν τα γεωφυσικά φαινόμενα; Να τα σταματούν;; Εδώ Αλλος κανονίζει

Πορτογαλοτσολιάς

Μπορείς να φύγεις όποτε θέλεις - ο δρόμος ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα. Χάρη θα μας κάνεις, σοβαρά το λέω και το ξέρεις. Όσο όμως είσαι παρλαπίπας και δεν φεύγεις, τόσο θα σε φτύνουμε. Eντάξει;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

9f32bc35bc1c03d4563c9be9360aee87_XL

Την απόφασή του να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για το Ελευσίνα Θήβα Υλίκη, που βρίσκεται ψηλά στον προγραμματισμό των έργων υποδομής της ΝΔ, εξήγησε τις προηγούμενες μέρες στην βουλή, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης.

5
7ba208085cf37c903c3ccfb8798d7936_XL

Η αιμορραγία που προκαλεί το παρεμπόριο τόσο στη νόμιμη αγορά όσο και στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), εξακολουθεί να είναι τεράστια. 

1
92c7ae63ae7f8a3866b3919bf0ef0eb8_XL

Σε ιστορικά υψηλά για το πρώτο δίμηνο του έτους ανήλθαν οι τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 440 εκατ. ευρώ και σημειώνοντας υψηλό διψήφιο ποσοστό ανόδου.

4773603

«Υποχρεωτική η αιτιολόγηση της απόλυσης», ως μέτρο προστασίας των εργαζομένων - «Δέσμευση και όχι προεκλογική παροχή» η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε η υπουργός Εργασίας

9