Βρυξέλλες: Προχωρήστε γρήγορα πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις για να πάρετε την δόση

Βρυξέλλες: Προχωρήστε γρήγορα πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις για να πάρετε την δόση

Ξεκάθαρο το μήνυμα του EuroWorking Group και η Αθήνα ξεκινά αγώνα δρόμου ως τις 19 Φεβρουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup για τη δόση - Θετική αναμένεται η εισήγηση

Σε αγώνα δρόμου δέκα ημερών για να εκπληρώσει μέχρι το Eurogroup
της 19ης Φεβρουαρίου και τα τελευταία προαπαιτούμενα που απέμεναν ανοικτά για να εγκριθεί η πρώτη δόση των 5,7 δισ. ευρώ προς την χώρα μας, επιδίδεται πλέον η κυβέρνηση.

Παρότι τα περισσότερα από τα 110 συνολικά της 3ης αξιολόγησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών της ευρωζώνης που μετέχουν στο Euroworking group (EWG) ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή τους, διαβλέπουν τάση χαλάρωσης στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων και ασκούν πίεση για ολική εφαρμογή των συμφωνηθέντων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αφήνοντας πίσω τους το πανηγυρικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας για την έκδοση του ομολόγου και την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαρακης συνταξίδεψε αεροπορικώς χθες το απόγευμα για τρεις ώρες με τον επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών, κύριο Ντέκλαν Κοστέλο, προκειμένου να μεταβούν στις Βρυξέλλες και να ενημερώσουν το Euroworking group για την πορεία υλοποίησης των μέτρων που συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν το Ιανουάριο. Και αυτό επειδή ο Ιρλανδός αξιωματούχος της Κομισιόν είχε καταφτάσει νωρίτερα στην Αθήνα, συνοδεύοντας τον πολιτικό του προϊστάμενο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, στο ταξίδι του στη χώρα μας.

Σε σαφώς πιο αυστηρούς τόνους, σύμφωνα με άλλες πηγές, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης επέμειναν κατά την συνεδρίαση του EWG στην ανάγκη επίσπευσης των πλειστηριασμών, συνδέοντάς την όχι μόνον με την εκταμίευση του υπολοίπου της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως με τα τεστ κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών. Η ανησυχία έγκειται πως μπορεί να πάρουν μπροστά οι πλειστηριασμοί, όταν θα είναι πολύ αργά για τις τράπεζες.

Επισήμως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ότι οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν ουσιαστικά από την Πρωτομαγιά, αλλά με βάση την συμφωνία δεν απαγορεύεται να γίνουν και νωρίτερα πλειστηριασμοί, είτε  ηλεκτρονικοί, είτε και με φυσική παρουσία στα Ειρηνοδικεία. Ιδιαίτερα αυστηρός στο θέμα αυτό εμφανίζεται και ο Ντέκλαν Κοστέλο επειδή, ως επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, έχει δει μία φορά μόνον να γίνονται πλειστηριασμοί, στις 29 Νοεμβρίου 2017, ενώ έκτοτε οι περισσότεροι έχουν αναβληθεί, λόγω αποχής των συμβολαιογράφων, αργιών κλπ.

Αλλά την ίδια ώρα χθες, και στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έλεγε στο συνέδριο του Economist πως δεν υπάρχει κανένας χώρος για εφησυχασμό:  «Το 80-90% της διαδρομής έχει ήδη διανυθεί» είπε, όμως «η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος να συνεχίσει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις».

Από πλευρά του, ο κύριος Χουλιαράκης υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει σημειωθεί από πλευράς προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από την 3η αξιολόγηση, καθησυχάζοντας τους ευρωπαίους ομολόγους του στο EWG ότι απομένουν ελάχιστα μέχρι το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.

Ειδικά για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κύριος Χουλιαράκης τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα τηρείται κανονικά. Ωστόσο εκείνη του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο διαβιβάστηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπτυξη του Ελληνικού. Όπως υποστήριξε, μόνο τρία από τα 110 προαπαιτούμενα παραμένουν ανοιχτά, τα οποία όμως δεν βρίσκονται στον έλεγχο της κυβέρνησης (η απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό, η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου). Κατόπιν τούτων, το EWG θα δώσει θετική εισήγηση ώστε ως στο Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα, να εγκριθεί η εκταμίευση της δόση των 5,7 δισ. ευρώ ως το τέλος Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Δερβέναγας

Το άκουσες γιουσουφάκι αλ6; Κλώστα γρήγορα το σκαμνί κάτω από τα πόδια του κρεμασμένου, τσαμπούκ-τσαμπούκ! Εξάλλου, μόνος σου του πέρασες του θηλιά.

ΠΑΤΟΣ

ΟΤΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ...ΑΙΜΑ ΤΟΤΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΑΤΩΣΑΜΕ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΦΤΙΛΗΣΤΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ !!!!

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΛΕΓΕΝΕ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ,ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΕΛΕΓΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ.ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΤΑΖΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΦΑΓΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ.

Πλειστηριασμοί

Η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι μηδενική. Ο σκοπός δεν είναι να πάρουν τα ακίνητα στα βιβλία τους οι τράπεζες αλλά να υπάρξει ενδιαφέρον από πολίτες ώστε οι τράπεζες να πάρουν ρευστότητα και να χορηγήσουν νέα δάνεια στην οικονομία και να υπάρξει ανάπτυξη. Η ιστοσελίδα δεν δίνει καμία δυνατότητα search με κριτήρια όπως είδος ακινήτου, περιοχή, τετραγωνικά κλπ παρά μόνο άχρηστη πληροφόρηση όπως ποιος είναι ο επισπεύδων και ποιος ο οφειλέτης. Και φυσικά ούτε λόγος για μετάφραση στα αγγλικά ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές.

Batman

Πάρτε τα σπιτια από τα λαμόγια τους τζαμπατζηδες. Κατάσχεση ότι έχουν και δεν εχουν

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trape3

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά το παρελθόν είχε διαπιστώσει παραβιάσεις του ανταγωνισμού στα σχήματα αναβαλλόμενης φορολογίας που χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν τα κεφάλαια των τραπεζών

f1new1

Οι οικονομικές επιδόσεις και οι νέοι σχεδιασμοί των πρωταγωνιστών του κλάδου των σούπερ μάρκετ - Πώς δύο παίκτες κατάφεραν να ελέγχουν το 50% της αγοράς και οι μεγάλες προσπάθειες των άλλων μεγάλων του κλάδου

2334

Σύμφωνα με στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, στην διεθνή αγορά ομολόγων, οι ελληνικές εταιρείες που έχουν τα ανάλογα μεγέθη χρειάζεται αντλούν κεφάλαια μεγαλύτερα των 200 εκατ. ευρώ