Στα «κόκκινα» και οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το «μίνι κραχ» στη Wall Street

Στα «κόκκινα» και οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το «μίνι κραχ» στη Wall Street

Στα επίπεδα του 2% οι απώλειες των κύριων δεικτών - Πάνω από το 3% η πτώση στην Αθήνα - Με υποχώρηση 4,7% έκλεισε το Τόκιο - Σε «ασφαλή καταφύγια» σπεύδουν οι επενδυτές - Προς αναβολή η έκδοση ομολόγου

Στα «κόκκινα» και οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το «μίνι κραχ» στη Wall Street
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν σημαντικές απώλειες έπειτα απ' την βουτιά 1.000 μονάδων που κατέγραψε χθες το βράδυ ο Dow Jones. Ανάλογη εικόνα υπήρξε νωρίς το πρωί και στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Οι επενδυτές ρευστοποιούν περιουσιακά στοιχεία που θεωρούν ότι ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο και καταφεύγουν στους λεγόμενους «ασφαλείς» προορισμούς, όπως είναι το γιεν, το ευρώ και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και του πυρήνα της Ευρωζώνης. Θετικό είναι το στοιχείο πως τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών δεικτών πλέον έχουν γυρίσει θετικά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 2,1%. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχει απώλειες 2%, ο DAX στη Φρανκφούρτη 2,1% και ο CAC 40 στο Παρίσι 2%. O ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 2,3% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο 1,9%.

Κλείσιμο
Με απώλειες 3% «άνοιξε» ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστήριου Αθηνών με τις απώλειες να υπερβαίνουν στη συνέχεια τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Σενάρια αναβολής της έκδοσης ομολόγου από την Ελλάδα
Την ίδια ώρα προς αναβολή βαίνει η έκδοση του 7ετούς ομολόγου σύμφωνα με πληροφορίες του newmonye.gr από τις πρωινές συσκέψεις που έγιναν σε κυβερνητικό επίπεδο. 

Η ελληνική πλευρά θα τηρήσει όλη την ημέρα στάση αναμονής για τις εξελίξεις στις αγορές, μετά τα χθεσινά γεγονότα στη Wall Street χωρίς να αποκλείεται, σύμφωνα με κάποιους κύκλους, μία ανατροπή αργά το απόγευμα – αν κριθεί ότι ομαλοποιείται η κατάσταση, που θα οδηγούσε στο άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών.


Μεγάλες απώλειες και στην Ασία
Νωρίτερα ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες 4,76% αν και νωρίτερα είχε φθάσει να χάνει 6%. Η μεταβλητότητα στο δείκτη κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση απ' το 2013 και οι συναλλαγές σχεδόν διπλασιάστηκαν απ' το μ.ο. των 30 ημερών.

Στο κόκκινο έκλεισε το σύνολο των ασιατικών χρηματαγορών με τον δείκτη MSCI Asia Pacific να υποχωρεί 3,2%, το μεγαλύτερο ποσοστό απ' τον Ιούνιο του 2016 και τις αναταράξεις που είχε δεχθεί μετά την ψήφο των Βρετανών για το Brexit.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες 4,84%, ο Shangai Composite στην Σαγκάη με 3,35% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία με 3,2%. Μικρότερες οι απώλειες στη Σεούλ, όπου ο Kospi έκλεισε στο -1,54%.

«Πόσο θα συνεχιστεί η πτώση; Δεν ξέρω», δήλωσε νωρίτερα στην τηλεόραση του Bloomberg ο Steven Wieting, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων της Citigroup. «Ωστόσο αυτός ο ρυθμός πτώσης δεν μπορεί να συνεχιστεί μέρα τη μέρα χωρίς να βρει γρήγορα τον πάτο του», πρόσθεσε. Ο ίδιος είναι σίγουρος ότι στις αγορές θα υπάρχει μεταβλητότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Μην βιαστείτε να αγοράσετε στην πτώση» καλεί με έκθεση προς τους πελάτες της η Morgan Stanley θεωρώντας ότι οι ισχυρές αναταράξεις θα συνεχιστούν για κάποιο διάστημα.  

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν για τρίτη μέρα, με το Brent να κινείται στα επίπεδα των 66 δολ το βαρέλι, ενώ πτωτικά κινούνται και οι τιμές των μετάλλων, πλην του χρυσού που ενισχύεται στα 1.343 δολ.

Το γιεν και το ευρώ ενισχύονται έναντι του δολαρίου. Οι ισοτιμίες βρίσκονται στα 108,91 γιεν το δολάριο και στο 1,2383 δολ. το ευρώ.

Το Bitcoin υποχωρεί στα επίπεδα των 6.000 δολ.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υποχωρεί στο 2,71%.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 υποχωρούν 0,7% ενώ από τα υψηλά που είχαν σημειώσει προ δύο εβδομάδων έχουν χάσει 12%.

Εικόνα από την σημερινή συνεδρίαση στο Τόκιο

Σε απόγνωση οι χρηματιστές κατά την χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street


Διαβάστε αναλυτικά για όλα τα οικονομικά θέματα στο newmoney.gr











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης