Στέλεχος ΥΠΟΙΚ: Πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ φέτος, 3,5% το 2018, συμφωνεί η τρόικα

Στέλεχος ΥΠΟΙΚ: Πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ φέτος, 3,5% το 2018, συμφωνεί η τρόικα

Φεύγουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών και θα επιστρέψουν σε τέσσερις εβδομάδες - «Ήταν από τις καλύτερες συναντήσεις» είπε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών - Παραμένει η διαφωνία για πώληση μονάδων της ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Στέλεχος ΥΠΟΙΚ: Πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ φέτος, 3,5% το 2018, συμφωνεί η τρόικα
Την είδηση ότι οι θεσμοί συμφωνούν με τους στόχους του προσχέδιο του προϋπολογισμού μετέδωσε λίγο μετά τις 11 το πρωί στέλεχος του υπουργείου οικονομικών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο Hilton.

Πιο συγκεκριμένα το στέλεχος ανέφερε ότι το 2017 οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ δηλαδή 1,05% πάνω από το στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%.  Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο πάνω από 1,8 δις ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις. 

Επίσης το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με το στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018 δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.  Από αυτή την αναφορά συνάγεται ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, τα στελέχη του κουαρτέτου δεν ζητάνε από την κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2018. 

Κλείσιμο
Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση στο ξενοδοχείο Hilton ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής. 


«Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018»
«Μπορώ να εκτιμήσω με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018» τόνισε μετά τις διαβουλεύσεις με την τρόικα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει τελειώσει η συζήτηση για το θέμα. 

Ο ίδιος είπε ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και αυτό «φάνηκε από το γεγονός ότι οι συζητήσεις δεν είχαν μεγάλη διάρκεια». Οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα σε τέσσερις εβδομάδες, στο τέλος Νοεμβρίου. 

«Ήταν από τις καλύτερες συναντήσεις» σχολίασε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για να προσθέσει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνονται διαρκώς τηλεδιασκέψεις στη διάρκεια των οποίων αναμένεται να συμφωνηθεί και ο τρόπος χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος. 


Σταθάκης: Πλαίσιο συμφωνίας στα περισσότερα θέματα
«Έχουμε πλαίσιο συμφωνίας στα περισσότερα θέματα, και συμφωνήσαμε τα επόμενα βήματα σε δύο απ' αυτά που εκκρεμούν» ανέφερε εξερχόμενος από τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Τα δύο εκκρεμή θέματα είναι η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και το δεύτερο ο ρόλος της ΔΕΠΑ στις θυγατρικές της, τις ΕΠΑ, όπου θα πρέπει να περιοριστεί η θέση της. 

Λίγο μετά τις 11:30 αποχώρησε από το ξενοδοχείο Hilton η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου.


Τέλος Νοεμβρίου επιστρέφουν οι επικεφαλής των Θεσμών 
Αναλαμβάνουν τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στο τέλος Νοεμβρίου, με στόχο να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος πριν το τέλος του 2017, ανέφερε εκπρόσωπος του κουαρτέτου, αμέσως μετά το τέλος του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή στο Χίλτον.

«Έγιναν καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ESM και του ΔΝΤ. Ήδη έχει ξεκινήσει η τεχνική δουλειά ώστε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις αυτές. Στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM έως το τέλος του 2017. Η αποστολή θα επιστρέψει την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου», ήταν ολόκληρη η δήλωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης