Με λογικές Φλαμπουράρη δεν απορροφήθηκε ούτε το 1/3 του πακέτου Γιούνκερ

Με λογικές Φλαμπουράρη δεν απορροφήθηκε ούτε το 1/3 του πακέτου Γιούνκερ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει την έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων συνολικής αξίας 12-15 δισ. ευρώ - Στην πράξη όμως έχει απορροφήσει μόλις 1,2 δισ. που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επενδύσεις έως 3,7 δισ.

Σε μόλις 3,7 δισ. ευρώ επενδύσεων, από τα περίπου 15 δισ. που αναμένονταν πριν 2 χρόνια να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και φέτος στη χώρα μας, μεταφράζεται η ως τώρα η αξιοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ
.

Τον χαμηλό βαθμό αξιοποίησης παραδέχτηκε όμως και ο υπουργός Επικρατείας κύριος Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος την απέδωσε σε τεχνικές ανεπάρκειες και στην αδυναμία κατάρτισης κοστολογημένων επιχειρησιακών σχεδίων.
 
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι πρόκειται για «μια τρομακτική διαδικασία. Πρέπει να καταθέσεις business plan, το πώς θα το κάνεις. Και για να το εγκρίνεις, θέλει έσοδα-έξοδα να είναι συν για να μπορεί να δίνεται πίσω (το δάνειο)». Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε μάλιστα πως «δεν γίνονται σε ένα χρόνο αυτά τα πράγματα. Είμαστε κυβέρνηση δύο χρόνια». Πάντως, παρά τη δυστοκία σχεδιασμού κοστολογημένων και κερδοφόρων επιχειρησιακών σχεδίων, που θα εντάσσονταν από το 2015 και μετά στο Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, ο κύριος Φλαμπουράρης προέβλεψε ότι «τον Αύγουστο του 2018 θα βγούμε από το Μνημόνιο και τότε θα ανοίξουν οι κάνουλες».Ούτε 30% αξιοποίηση
 
Βασικός μοχλός αναπτυξιακής βοήθειας του Σχεδίου Γιούνκερ, εκτός από τα 35 δισ. ευρώ των κοινοτικών επιδοτήσεων (που είναι ουσιαστικά τα ίδια κοινοτικά κονδύλια που δικαιούτο και από πριν η χώρα μέσω του ΕΣΠΑ) είναι και τα επιπλέον αναπτυξιακά δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του χρηματοδοτικού μέσου του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Το Επενδυτικό σχέδιο αυτό, όταν ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2014 ως «Σχέδιο Γιούνκερ», προέβλεπε χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους 315 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2017 για ολόκληρη την Ευρώπη. Από τα ευρωπαϊκά ταμεία της Ε.Ε. και της ΕΤΕπ επρόκειτο να διατεθούν 21 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα προέρχονταν από ιδιώτες επενδυτές και μόχλευση κεφαλαίων.
 
Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, την πρώτη περίοδο που είχε ανακοινωθεί το «Σχέδιο Γιούνκερ» είχε γίνει ο υπολογισμός ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει την έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων συνολικής αξίας 12-15 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, από τα 315 δισ. που αφορούσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτά προβάλλονταν τότε από την κυβέρνηση ως αντίβαρο στο νέο Μνημόνιο στο οποίο έμπαινε η χώρα.
 
Στην πράξη όμως, από τα δάνεια αυτά η Ελλάδα έχει απορροφήσει μόλις 1,2 δισ. ευρώ και αυτό έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε υποπολλαπλάσιες από το αναμενόμενο επενδύσεις.
 
Αν και ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα κύριος Πάνος Καρβούνης χαρακτήριζε μιλώντας στο newmoney.gr την επίδοση της Ελλάδας ως «ιδιαίτερα καλή» (δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές) επισήμανε ότι «το 1,2 δισ. που οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει έως σήμερα, μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις 3,7 δισ. ευρώ». Με άλλα λόγια, ούτε το 1/3 των επενδύσεων των 12-15 δισ. που αναμένονταν ως το 2017 δεν έχουν πραγματοποηθεί.

Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ελληνικών επιχειρήσεων, για να ξεπεράσουν τα σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στη χρηματοδότηση και των capital controls. 
 
Οι επτά εταιρίες
 
Όπως αποκάλυψε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», τα project που έχουν χρηματοδοτηθεί ως τώρα από τα κονδύλια του πακέτου Γιούνκερ είναι τα εξής:
 
1. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης 24 εκατ. ευρώ με τον όμιλο Τέρνα Ενεργειακή προκειμένου να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της κατασκευής και της λειτουργίας τριών αιολικών πάρκων στη Βοιωτία. Η τράπεζα Eurobank Ergasias ενήργησε ως συνδανειστής. Το δάνειο της ΕΤΕπ καλύπτεται με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του χρηματοδοτικού μέσου του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.
 
2. Η ΕΤΕπ έχει υπογράψει με την Fraport Greece δύο δανειακές συμφωνίες συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ, που θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση της αναβάθμισης 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων. Το δάνειο της ΕΤΕπ, ύψους 280,4 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της άμεσης εκτέλεσης έργων σε 14 αερολιμένες, τα οποία περιλαμβάνουν την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό τερματικών σταθμών και τη βελτίωση της ασφάλειας και των υποδομών του αεροδρομίου. 
 
3.Η τρίτη σύμβαση της ΕΤΕπ αφορά στη χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ με την Cosmote ώστε για να βοηθήσει την εταιρεία να αυξήσει την κάλυψη του κινητού ευρυζωνικού δικτύου της 4G/4G+ και να προβεί σε επενδύσεις ενίσχυσης χωρητικότητας και τεχνολογικής αναβάθμισης. Η συναλλαγή καλύπτεται με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του χρηματοδοτικού βραχίονα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. H Cosmote είναι θυγατρική του ΟΤΕ ο οποίος ανήκει κατά 40% στη Deutsche Telekom.
 
4. Από το σχέδιο Γιούνκερ επωφελήθηκε και η Manifoods, μια οικογενειακή επιχείρηση στην Καλαμάτα η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή, συσκευασία και εξαγωγή της ελιάς, ελαιολάδου και τα ειδικών τροφίμων. Σήμερα εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 20 χώρες σε πέντε ηπείρους με μια μεγάλη πρόσφατη συμφωνία εξαγωγών στις ΗΠΑ
 
Η Εθνική Τράπεζα προσέφερε οικονομική ενίσχυση στην εταιρεία με τη μορφή ενός δανείου στο πλαίσιο του προγράμματος Γιούνκερ. Η στήριξη αυτή βοήθησε στην εταιρεία να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της και να αγοράσει το νέο εξοπλισμό που απαιτείται, ενώ το προσωπικό της αυξήθηκε  από 21 σε 50 άτομα.
 
5.Η πρώτη (και για καιρό η μόνη) ελληνική επιχείρηση που αξιοποίησε το πακέτο Γιούνκερ ήταν το 2016 η κρητική αλλαντοβιομηχανία Creta Farms για τη στήριξης ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 15 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από ΕΤΕπ είχε στόχο την έρευνα και ανάπτυξη για τη δημιουργία νέων γραμμών προϊόντων στην παραγωγή (στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της της Creta Farms σε εταιρεία τροφίμων) και τη δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας.
 
Πέρα από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις το σχέδιο Γιούνκερ έχουν αξιοποιήσει επίσης:
 
6. Το Diorama Hellenic Growth Fund (20 εκατ. ευρώ)
 
7.Η εταιρεία τεχνολογίας Upstream (25 εκατ. ευρώ).
 

ΣΧΟΛΙΑ (60)

Ντενεκεδες ξεγάνωτοι

Επενδύσεις με ΣΥΡΙΖΑ χα, χα, χαααα. Ειναι σαν να λέμε οτι υπάρχει χορτασμένος λαός σε κομμουνιστική χώρα. Το μόνο πράγμα που ευδοκιμεί σε κομμουνιστικά καθεστώτα ειναι οι κονόμες της νομενκλατούρας. Έτσι δεν ειναι κ. Φλαμπουράρη ;

Αποστόλης

Οι φασίστες αποκάτω λένε συνέχεια ανοησίες. Ούτε ξέρουν από οικονομικά. Παρά ταύτα εδώ βρίσκεις κάθε απίθανη περί οικονομίας μπούρδα τους.

@you

Εύγε τέκνον μου. Σε προσλαμβάνουμε στο γραφείο του Φλαμπ με αρχικό μισθό 2200 με αντικείμενο εργασίας το χτύπημα φραπέ στο σέικερ για τον έναν και μοναδικό οικονομικό αναλυτή της κυβέρνησης.

Απορία

Τυχαίο που ΕτΕ χρηματοδότησε ΜΟΝΟ γερμανικά ελεγχόμενες εταιρείες;;; Αυτό δεν αντιβαίνει τις ίδιες τις ευρωπαϊκές κανονιστικές πράξεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού και ενισχύσεων;;;

!!!!!!!!!

Οπως η creta farms και η manifoods;η μαλλον δεν εφτασες ως εκει;

ΓΚΟ

Αυτους βγάλατε. και το λέω μόνο σε αυτους του ιδιωτικου τομέα διτοι οι δημόσιοι ψηφισαν για τις θεσούλες.

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Που παει το γατάκι ο Γιούνκερ;; Εμεις βρε παράλογε Λουξεμβουργιε θελουμε να μας ΔΙΝΕΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα δις σας. Με εγγύηση επιστροφής των δανεικών τον ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΜΑΣ! Τι 'μπιζνα πλαν' κ κουραφεξαλα;; Δώκε φράγκα κ σκασε!.. μη ρωτάς πολλα πολλα κουμπάρο!!

Ηλίας

Το πακέτο χρημάτων δεν αφορά την πλειοψηφία της κοινωνίας, εφόσον θα εισπραχθεί από επιχειρηματίες με οικονομική άνεση και όχι από συνταξιούχους με αποδοχές πείνας, ούτε από ιδιωτικούς υπαλλήλους με μισθούς εξαθλίωσης.

ΜΑ ΓΙΑΤΙ;

βλεποντας την πρωτη φωτογραφια ; μυριζουν ολοι τα νυχια τους;

@

Πατήσαν κάτι φαίνεται ...

ο ετσι

βλεποντας τους λεω φτηνα τη γλυτωσαμε

@ο ετσι

δεν τελείωσε ακόμα ...

Τι φτωχεια !

Τι ανέχεια αυτός ο κομμουνιστής ο Φλαμπουριάρης!!! Αμ οι άλλοι ; Δέν έχω δεί τοσο φτωχούς κομμουνιστες. Έτσι μουρχεται να τους δώσω απο το επίδομα ανεργειας μου να μη πεινανε

Ο τιτλος του αρθρου ειναι μια ουτοπια

γιατι Φλαμπουριαρης και λογικη αυτοαναιρούνται . Οποιος θα μπορεσει να μας πει τι καλο εχει κανει η συμμορια του Νταουλιερη από τοτε που εγιναν κυβερνηση, θα κερδισει το πρωτο βραβειο. Εάν βγει ο Μητσοτάκης και δεν βαλει μπρος ερευνες για τις παρανομιες όχι μονο του Φλαμπουριαρη αλλα ολων των μυριζαιων, γρηγορα θα εξαφανιστεί από πολιτικου προσωπου γης.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syntakseis-arhtro

H κυβέρνηση θα περιμένει το σύνολο των αποφάσεων του ΣΤΕ προκειμένου να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος των αναδρομικών στον προϋπολογισμό - «Κλειδωμένα» θεωρούνται τα αναδρομικά για το 10μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως  την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 

mig-log

Κοντά σε οριστικό «ναυάγιο» η διαπραγμάτευση με Farallon και Oak Hill - Έτοιμο το plan B της Tράπεζας Πειραιώς αν επιβεβαιωθεί η αποτυχία συμφωνίας