Ελβετικό φράγκο: «Αρμαγεδδώνας» για τους Έλληνες δανειολήπτες

Ελβετικό φράγκο: «Αρμαγεδδώνας» για τους Έλληνες δανειολήπτες

«Πρόκειται για μακελειό» - Η SNB γνωρίζει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε QE

Ελβετικό φράγκο: «Αρμαγεδδώνας» για τους Έλληνες δανειολήπτες
Αιφνιδιασμός, έκπληξη και έως ένα βαθμό ακόμη και αδυναμία κατανόησης των λόγων που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, προκάλεσε η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να καταργήσει το όριο διακύμανσης της ισοτιμίας ελβετικού-φράγκου και ευρώ σχεδόν σε όλους τους αναλυτές.

Ο αιφνιδιασμός έγκειται και στο γεγονός ότι εκ παραδόσεως η SNB είναι μία από τις κεντρικές τράπεζες που είναι ιδιαίτερα φιλική προς τις αγορές, φροντίζοντας με τη ρητορική που χρησιμοποιεί να προειδοποιεί τους πάντες για τις επικείμενες κινήσεις της.

Ας δούμε, όμως, τις πρώτες αντιδράσεις ορισμένων ειδικών μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η οποία ενισχύει το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ και του δολαρίου προκαλώντας ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο της Ελβετίας.

Alessandro Bee (J. Safra Sarasin):
«Είναι μία πολύ επικίνδυνη κίνηση. Μπορεί να το δει κάποιος από την ακραία αντίδραση των αγορών. Η εξήγηση ότι η υπερτίμηση του ελβετικού φράγκου έχει υποχωρήσει, δεν στέκει. Ας ελπίσουμε ότι η ακραία αντίδραση (στις αγορές συναλλάγματος) θα υποχωρήσει σύντομα. Σαφώς πρόκειται για απόφαση επικίνδυνη για την ελβετική οικονομία. Κατά τη γνώμη μου, καταστράφηκε η εμπιστοσύνη προς την SNB. Νομίζω ότι και αυτό προκαλεί μεγάλους κινδύνους».
Κλείσιμο

Hans Redeker (Morgan Stanley):
«Ο πληθωρισμός στην Ελβετία βρίσκεται, όντως, σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Ως εκ τούτου η SNB θα «ξαναμπεί στο παιχνίδι» της παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος, αλλά αυτή τη φορά θα αγοράζει τόσο δολάρια όσο και ευρώ. Νομίζω ότι η παρέμβαση για αγορά δολαρίων θα είναι πιο αποτελεσματική. Θα παρεμβαίνουν αλλά δεν θα επαναφέρουν το συναλλαγματικό όριο».

J.P. Morgan:
«Αυτό που ξαφνιάζει περισσότερο είναι ότι η SNB δεν επέλεξε ένα πιο ήπιο τρόπο για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο κόβει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τη δική της νομισματική πολιτική με αυτή της ΕΚΤ. Είναι, όμως, και μία κίνηση που μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στην ισοτιμία ευρώ-φράγκου και να οδηγήσει το φράγκο χαμηλότερα από το ορθό επίπεδο ισοτιμίας, που εμείς την τοποθετούμε στα 1,10 ευρώ».


Διαβάστε περισσότερα στο  www.newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης