Eurogroup: Πάρτε μέτρα και συμφωνήστε με την τρόικα για να έρθει στην Αθήνα

Eurogroup: Πάρτε μέτρα και συμφωνήστε με την τρόικα για να έρθει στην Αθήνα

Τα μέτρα που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση συνιστούν σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα, είπε ο Γερούν Ντάισελμλπουμ 

Eurogroup: Πάρτε μέτρα και συμφωνήστε με την τρόικα για να έρθει στην Αθήνα
Λύση για την προληπτική στήριξη της Ελλάδας η οποία θα περιλαμβάνει εποπτεία, παρακολούθηση των στόχων και συμμετοχή του ΔΝΤ με τρόπο που δεν έχει καθοριστεί ακόμη, συζήτησε το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (eurogroup) στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γιερούν Ντάιζελμπλουμ, το Εurogroup υποστηρίζει τη λύση της Προληπτικής Γραμμής Στήριξης Ενισχυμένης Εποπτείας (Enhanced Conditions Credit Line) για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα.

Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την τρόικα το ταχύτερο, έτσι ώστε να κλείσει εντός του έτους και η συμφωνία για τη γραμμή στήριξης, αφού το τρέχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του 2014 και δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Γιαυτό, είπε, είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η νέα γραμμή στήριξης πριν το τέλος του έτους, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πάντες ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει στήριξη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη γραμμή πίστωσης ECCL προβλέπει ότι υπάρχει αιρεσιμότητα (conditionality), δηλαδή προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, καθώς και παρακολούθηση (monitoring), αλλά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί όπως και οι επιμέρους διευθετήσεις θα πρέπει να συζητηθούν. Είπε πάντως ότι θα πρέπει να παρακολουθείται ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιούνται οι δεσμεύσεις.

Σχετικά με το ΔΝΤ ο πρόεδρος του eurogroup είπε ότι ο οργανισμός θα έχει συμμετοχή στο νέο σύστημα στήριξης, αφού υπήρξε συναίνεση ότι η συμμετοχή του αυξάνει την αξιοπιστία. Ερωτηθείς, όμως, εάν θα συνεχίσουν να υπάρχουν τρίμηνες επιθεωρήσεις, δεν το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να συζητηθούν με τον οργανισμό, αφού έχει τους δικούς του κανόνες.
Κλείσιμο

Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα καθοριστούν οι όροι για τη νέα γραμμή στήριξης είναι ανοιχτοί σε συζήτηση και διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι στόχος της ελληνικής πλευρά είναι να μην υπογραφεί νέο μνημόνιο, αλλά οι δεσμεύσεις αλλά και ο βαθμός εποπτείας να έχουν πιο χαλαρή μορφή χωρίς να υπάρχει η «καθημερινή διαχείριση» (micromanagement) από την πλευρά της τρόικας, κάτι που δεν φάνηκε να αποκλείει ο πρόεδρος του eurogroup.

Σχετικά με τα 11 δισ. του ΤΧΣ, με τα οποία η ελληνική πλευρά θέλει να «χτίσει» τη νέα γραμμή στήριξης, ο κ. Ντάιζελμπλουμ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την τρόικα για να φανούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

Στο θέμα της τρόικας αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέκλινγκ, ο οποίος είπε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα την τελευταία δόση, η οποία μαζί με τις επιστροφές των κερδών που είχαν από τα ελληνικά ομόλογα οι κεντρικές τράπεζες φθάνει τα 8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Σημαντική απόρροια του Eurogroup είναι η έναρξη των διαδικασιών για τη δημιουργία της Ενισχυμένης Πιστωτικής Γραμμής (ECCL) μέχρι το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε να υπάρχει ένα δίχτυ ασφάλειας σε περίπτωση μελλοντικών οικονομικών αναγκών. Τα κριτήρια που θα συντελέσουν την μορφή Ενισχυμένης Πιστωτικής Γραμμής, όπως και το μέγεθος της, δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα και αναμένεται να τελειοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Ο νέος ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελληνική οικονομία από το νέο έτος δεν έχει καθοριστεί ακόμα, όμως ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως πρέπει να συνεχίσει να δίνει το παρών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η συζήτηση επικεντρώνεται στο πώς ο ρόλος του ΔΝΤ θα εντάσσεται σε έναν Ευρωπαϊκό μηχανισμό.  Ανοιχτό είναι ακόμα το ενδεχόμενο να διατηρήσει και χρηματοδοτικό ρόλο.

Μια νέα σχέση με τους ετέρους

Κυριότερη αλλαγή θα αποτελέσει η νέα σχέση που θα έχει από το νέο έτος η Ελληνική διοίκηση με τους ετέρους. Δεν θα υπάρξει η «καθαρή έξοδος» (clean exit) της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, καθώς η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια ενδιάμεση περίοδο διάρκειας μεταξύ μισού και ενός έτους, όπου θα επικρατεί μειωμένος αριθμός ελέγχων. 

Το Υπουργείο οικονομικών θα έχει επίσης μεγαλύτερη αυτονομία αποφάσεων με μειωμένη μικρό-διαχείριση ως προς τις κινήσεις  του από τους Ευρωπαίους ετέρους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης