Μίχαλος: Το τέλος του μνημονίου δεν είναι ένα είδος εθνικής απελευθέρωσης

Μίχαλος: Το τέλος του μνημονίου δεν είναι ένα είδος εθνικής απελευθέρωσης

Υπογράμμισε ότι απαιτείται να δημιουργηθεί ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας και γα να ενεργοποιηθεί ξανά ο παραγωγικός μηχανισμός της οικονομίας, χρειάζονται ισχυρά φορολογικά κίνητρα 

Μίχαλος: Το τέλος του μνημονίου δεν είναι ένα είδος εθνικής απελευθέρωσης
«H ελληνική οικονομία παραμένει σε εύθραυστη κατάσταση» σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθηνών Κ. Μίχαλος στο 3ο στρατηγικό συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική, 2014».

Όπως υποστήριξε, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων οδηγούν σε ένα βασικό συμπέρασμα - όσο κι αν αναγνωρίζεται η προσπάθεια των τελευταίων ετών - ούτε οι δανειστές μας, ούτε οι αγορές ούτε η διεθνής επενδυτική κοινότητα δεν έχουν πειστεί για την ικανότητα ή τη βούληση του πολιτικού συστήματος να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς τη στενή επιτήρηση της τρόικας.

Αυτή η δυσπιστία, ανέφερε ο ίδιος, προκαλείται σε μεγάλο βαθμό και από το κλίμα που έχει αρχίσει να καλλιεργείται στο εσωτερικό της χώρας. Παρουσιάζοντας το τέλος του μνημονίου ως ένα είδος «εθνικής απελευθέρωσης» που θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε στην προ κρίσης κανονικότητα: σε μια εποχή όπου το κράτος μπορεί να υπόσχεται και να μοιράζει χρήματα, τα οποία η χώρα αδυνατεί να παράγει.

Κλείσιμο
Ο κ.Μίχαλος υπογράμμισε ότι απαιτείται να δημιουργηθεί ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας και γα να ενεργοποιηθεί ξανά ο παραγωγικός μηχανισμός της οικονομίας, χρειάζονται ισχυρά φορολογικά κίνητρα και εργαλεία ρευστότητας όπως η μείωση του κόστους ενέργειας. Για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας χρειάζονται νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Κι αυτές με τη σειρά τους, χρειάζονται ένα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον. Και όχι συνθήκες "κινούμενης άμμου". Για να υπάρξει αποκατάσταση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, χρειάζονται βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες θα τους καταβάλουν. Για να υπάρξουν δημόσια έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν την κοινωνική πολιτική, χρειάζεται μια υγιής οικονομική δραστηριότητα. Για να φορολογηθούν κέρδη, θα πρέπει πρώτα το κράτος να επιτρέψει να δημιουργηθούν, αντί να ενοχοποιεί την ίδια την έννοια της κερδοφορίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης