Ποιες φοροελαφρύνσεις θα επιδιώξει στο ραντεβού με την Τρόικα στο Παρίσι ο Χαρδούβελης

Ποιες φοροελαφρύνσεις θα επιδιώξει στο ραντεβού με την Τρόικα στο Παρίσι ο Χαρδούβελης

Ο κρυφός... άσος για την προώθηση του σχεδίου - Αν χρειαστεί, πολλές ρυθμίσεις θα νομοθετηθούν και μονομερώς, επιμένουν από την κυβέρνηση - Η ατζέντα Μητσοτάκη στις συναντήσεις με τους Τροϊκανούς και ο αναβαθμισμένος ρόλος Δένδια στις διαπραγματεύσεις



Ποιες φοροελαφρύνσεις θα επιδιώξει στο ραντεβού με την Τρόικα στο Παρίσι ο Χαρδούβελης
Με έναν κρυφό άσο προσέρχεται ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο τριήμερο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα που ξεκινά την Τρίτη στο Παρίσι για να ζητήσει την άμεση μείωση των φόρων για ορισμένες κατηγορίες πολιτών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός των Οικονομικών θα αποδείξει με απτά στοιχεία ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Ελληνες έχουν υπερφορολογηθεί σε τέτοιο σημείο «που δεν πάει άλλο». Είναι χαρακτηριστικό ότι, «σύμφωνα με τα νούμερα που θα παρουσιαστούν, τα έσοδα στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν αυξημένα από τον στόχο που είχε τεθεί από το τέλος του 2013 κατά 555 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται μήνα με τον μήνα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία πολιτών που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της με την Eφορία». 

Κλείσιμο
Όπως λέει πηγή κοντά στον κ. Χαρδούβελη, «η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει σε όλους ότι αλλάζει σελίδα και βγαίνει αργά και σταθερά από την κρίση. Οι μακρόσυρτες επισκέψεις της Τρόικας στην Αθήνα και η δραματοποίηση των ελέγχων με επισκέψεις από υπουργείο σε υπουργείο επιβάρυναν την κουρασμένη κοινή γνώμη και αφαιρούσαν την πολιτική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση».
 
Ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη ολοκληρώσει τις συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς (Νίκο Δένδια, Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιάννη Βρούτση, Χαράλαμπο Αθανασίου) και η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν με την τρόικα έχει κλείσει ήδη από την Παρασκευή το βράδυ. Το μείζον διακύβευμα σε κάθε περίπτωση είναι οι προτεινόμενες φοροελαφρύνσεις, αλλά και το ζήτημα της αναβολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για ακόμα έναν χρόνο, δηλαδή για το τέλος του 2015. Βέβαια για το θέμα της αναβολής διαφωνεί κάθετα η τρόικα.
 
Το σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας, έτσι όπως θα παρουσιαστεί στην Τρόικα, προβλέπει:
 
1. Τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβαρύνει κάθε χρόνο με συντελεστή 1%-4% τους πολίτες με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το σενάριο προβλέπει τη μείωση της εισφοράς κατά 50%. Εναλλακτικά, μπορεί να αυξηθεί το εισοδηματικό όριο των 12.000 ευρώ μέχρι το οποίο δεν επιβάλλεται η εισφορά.
 
2. Την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ. αυτοκίνητα, καθώς επί της ουσίας μόνο αρνητική επίδραση έχει στην αγορά.
 
3. Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Σήμερα ο ανώτατος συντελεστής είναι 42%. Προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο 33%.
 
4. Για τις επιχειρήσεις ο βασικός φορολογικός συντελεστής 26%-33% που επιβάλλεται σήμερα στα καθαρά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα εξετάζεται να μειωθεί στο 20%.
 
5. Μείωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στόχος είναι η τελική τιμή διάθεσής του να μειωθεί στο 1,2 ευρώ το λίτρο από 1,40 που ήταν το 2013.
 
6. Να ισχύσουν οι εκπτώσεις φόρου από αποδείξεις δαπανών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 
7. Να απαλλαγούν από το Τέλος Επιτηδεύματος των 650 ευρώ όσοι έχουν μηδενικά εισοδήματα.
 
Επί της ουσίας, το μεγάλο κομμάτι των συζητήσεων θα αφορά στη σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών που έχουν υπερδιπλασιαστεί και ειδικότερα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τα 33 δισ. ευρώ το 2009 στα 67 δισ. ευρώ φέτος στο τέλος Ιουλίου.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης