Δύο συν ένας λόγοι που μπλοκάρουν τη στεγαστική πίστη

Δύο συν ένας λόγοι που μπλοκάρουν τη στεγαστική πίστη

Ποια είναι τα προβλήματα στην εύρεση κατοικίας

Δύο συν ένας λόγοι που μπλοκάρουν τη στεγαστική πίστη
Αν και τα NPEs έχουν σε μεγάλο βαθμό μεταφερθεί εκτός των ισολογισμών των τραπεζών και συγκεκριμένα στους εξειδικευμένους διαχειριστές πιστώσεων, το συνολικό απόθεμα στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει επίμονα υψηλό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δικαστικά εμπόδια έχουν καθυστερήσει την επίλυση, εμποδίζοντας τους δανειολήπτες να αποκτήσουν νέα χρηματοδότηση και ενδεχομένως υπονομεύοντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Αυτό παρατηρεί σε έκθεσή της η S&P, δίνοντας μια σαφή εξήγηση γιατί τόσες επιχειρήσεις αλλά και τόσοι ιδιώτες μένουν εκτός τραπεζικού συστήματος.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το τελευταίο τρίμηνο του 2024 είχαν διαμορφωθεί σε 75 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 δισ. αφορούσαν επιχειρήσεις τα 10 δισ. ελεύθερους επαγγελματίες και τα 40 δισ. ευρώ ιδιώτες.

Τι δυσκολεύει τη στεγαστική πίστη

Οι εκτός τραπεζικού συστήματος υποψήφιοι δανειολήπτες
Από αυτά 23 δισ. ευρώ ήταν το “κόκκινο υπόλοιπο” των στεγαστικών δανείων το οποίο αφορά περί τα 300.000 στεγαστικά δάνεια.

Ίσως αυτό να είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της χώρας και σίγουρα εκείνο που δυσκολεύει πολύ την ανάπτυξη της στεγαστικής πίστης από την πλευρά των τραπεζών.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Από σήμερα σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του πάπα Φραγκίσκου - Χιλιάδες πιστοί αναμένονται στο Βατικανό

Το γλέντι που έγινε εφιάλτης για τον Άρη Μουγκοπέτρο – Ο «επικίνδυνος» θαμώνας και το μήνυμα του μουσικού

Ο Τραμπ τραβά κόκκινες γραμμές στον Νετανιάχου: Πίεση για λύση στη Γάζα και φρένο στο Ιράν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης