Η Γερμανία παγώνει τις εξελίξεις και τις … αγορές

Η Γερμανία παγώνει τις εξελίξεις και τις … αγορές

Νέο «όχι» στο ευρωομόλογο – Το Παρίσι σε δεινή θέση - Οριστική ρήξη του γαλλογερμανικού άξονα;

Η Γερμανία παγώνει τις εξελίξεις και τις … αγορές
Την ώρα που οι αγορές αναμένουν όχι απλά μια πρόοδο, αλλά μια λύση, τελική και αποτελεσματική, στην επελαύνουσα κρίση χρέους στην Ευρώπη και οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα, η εμμονή της Γερμανίας και προσωπικά της Καγκελαρίου Μέρκελ στην άρνησή της να χρησιμοποιήσει το μόνο «όπλο» στη φαρέτρα των Ευρωπαίων, το ευρωομολόγο και την κοινή εγγύηση χρεών από ΟΛΕΣ τις χώρες – μέλη της ΕΕ, «παγώνει» τις εξελίξεις, θεριεύει τις αντιδράσεις εταίρων, φίλων αλλά και υπερατλαντικών «συμμάχων», θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και … τεστάρει αντοχές και ανοχές.

Με την κρίση  να έχει πλέον φτάσει στον «σκληρό  πυρήνα» της Ευρωζώνης, τη Γαλλία να δέχεται συνεχείς, λυσσαλέες επιθέσεις, το Βέλγιο να καταφεύγει ακόμα και σε εσωτερικό δανεισμό για να μην εκτεθεί στις αγορές, και – το κυριότερο – την ίδια τη Γερμανία να ακυρώνει δημοπρασία ομολόγων επειδή το επιτόκιο εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά έτους, μόνο προβληματισμό και εντύπωση – αλγεινή – προκαλεί η νέα άρνηση της Καγκελαρίου να δώσει το «πράσινο φως» για την έκδοση ευρωομολόγων.

Όση εντύπωση προκαλεί και η δημόσια, έμμεση πάντως, παραδοχή του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί  πως τις αποφάσεις και τις  εξελίξεις τις λαμβάνει και τις  οριοθετεί το Βερολίνο. Χωρίς έστω μια κάποια υπόνοια ότι μετέχει των αποφάσεων και το Παρίσι.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου μετά τη συνάντησή  του με την Άγκελα Μέρκελ κα το νέο  Ιταλό πρωθυπουργό, στις οποίες μίλησε για «βαθύτερη ενοποίηση» της  Ευρώπης και έκανε παράλληλα λόγο για την αυτοδιοίκηση της ΕΚΤ και το «σεβασμό» όλων για τη δράση της. Μέσα σε λίγες προτάσεις ο Νικολά Σαρκοζί «ξέχασε» τις κορώνες του για περαιτέρω παρεμβάσεις της ΕΚΤ και το ότι ήταν  αυτός που μέχρι σήμερα «πίεζε» για αναβάθμιση του ρόλου της τράπεζας ως δανειστή της ύστατης στιγμής και τώρα να είναι αυτός που εξέφρασε την … «πλήρη εμπιστοσύνη Παρισιού και Βερολίνου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και της «δέσμευσης Γαλλίας και Γερμανίας να σεβαστούν την ανεξαρτησία της ΕΚΤ χωρίς να προβάλουν αρνητικές ή θετικές απαιτήσεις από την κεντρική τράπεζα»!

Κλείσιμο
Είναι προφανές πως  το Παρίσι περνά σε ρόλο κομπάρσου  και  ο «γαλλογερμανικός άξονας»  περνάει στη λήθη.

Δικαιώνεται η «γερμανική συνταγή» λοιπόν.

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ  ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΟΟΣΑ

Προς αυτή την  κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται και  ο ΟΟΣΑ. Με τον επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Πιερ Κάρλο Παντοάν να δηλώνει πως τα μέτρα λιτότητας και η αυστηρή εφαρμογή τους μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να αποφύγει την ύφεση!

Σε πλήρη αντίθεση με όσα εκτιμούν και συστήνουν κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές, που επιμένουν πως η εμμονή στο πρόγραμμα λιτότητας, με την απουσία οιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής και πρόνοιας, δεν μπορούν να βγάλουν την Ευρώπη από το οικονομικό τέλμα, ο ΟΟΣΑ δια του αναλυτή του εκτιμά πως «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε μέτρα λιτότητας».

Αναλυτικότερα, σΣε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο κ. Παντοάν τόνισε: ««Η ύφεση μπορεί ακόμη να αποφευχθεί. Αλλά πρέπει να υπάρξουν επαρκείς πόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ηρεμήσουν οι αγορές και οι Κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας».

Μαζί του συντάσσονται και αρκετά στελέχη της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση  η πραγματικότητα είναι αυτή που  θα δικαιώσει ή θα στηλιτεύσει ανθρώπους, σχέδια και πολιτικές …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης