Αλλάζει στάση η Γερμανία για τα ευρωομόλογα;

Αλλάζει στάση η Γερμανία για τα ευρωομόλογα;

Παραμένουν στα ιστορικά υψηλά CDS και αποδόσεις...

Αλλάζει στάση η Γερμανία για τα ευρωομόλογα;
Σε αγωνιώδεις εκκλήσεις  για άμεση ανάληψη δράσης στήριξης της Ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος προχωρούν κορυφαίοι  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την ίδια ώρα που τα σενάρια για την  «τύχη» του ευρωομολόγου συνεχίζονται, με τα γερμανικά ΜΜΕ να αφήνουν ανοικτό ένα παράθυρο αλλαγής της – κάθετα αρνητικής – στάσης του Βερολίνου.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ  Μπαρόζο, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, απηύθυναν  έκκληση - προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν γρήγορα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος.

«Η κρίση έδειξε ότι χωρίς ισχυρή διακυβέρνηση σε επίπεδο ευρωζώνης θα είναι δύσκολο  αν όχι αδύνατο να κρατηθεί το ευρώ. Νομίζω ότι τώρα όλα τα κράτη μέλη, τουλάχιστον αυτά της Ευρωζώνης, αναγνωρίζουν την ανάγκη για ισχυρή διακυβέρνηση και περισσότερη πειθαρχία», δηλώνει ο κύριος Μπαρόζο, ο οποίος παράλληλα υπερασπίστηκε τις προτάσεις της Κομισιόν για έλεγχο των προϋπολογισμών.

Νωρίτερα και ο  υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας  Αλέν Ζιπέ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να "διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο" στη σωτηρία  της Ευρωζώνης.

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε ο κ. Ζιπέ στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, λίγες ώρες πριν από την σύνοδο Γαλλίας-Γερμανίας-Ιταλίας στο Στρασβούργο.

Ο κ. Ζιπέ υπογράμμισε  επίσης πως η κρίση πλήττει  όλες τις οικονομίες των ευρωζώνης, ακόμα και τις πλέον ισχυρές.

Το πρωί ανακινήθηκαν τα σενάρια περί ευρωομολόγων μετά από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild σύμφωνα με το οποίο η γερμανική  στήριξη για τα ευρωομόλογα δεν  αποκλείεται, πλέον, κατηγορηματικά.

Το δημοσίευμα διαψεύσθηκε, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, απέκλεισαν κάθε τέτοιο το ενδεχόμενο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης