Ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου: Μεταβιβάσεις εξπρές από 1η Νοεμβρίου

Σε πρώτη φάση θα αφορούν μόνο ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο - Επισήμως η ενεργοποίησή του θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2024

ilektronikosfakelosakinitou-akinita
Την 1η Νοεμβρίου τίθεται σε πιλοτική λειτουργία ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου, όπου θα είναι συγκεντρωμένα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση των ακινήτων.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου, που υπόσχεται εξπρές μεταβιβάσεις ακινήτων με λίγα κλικ, δεν θα λειτουργήσει τελικά επισήμως την 1η Νοεμβρίου όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός αλλά στις αρχές του νέου έτους, σύμφωνα με όσα έχει γνωστοποιήσει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 δηλαδή, θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν μεταβίβαση ακινήτου ψηφιακά, εφόσον είναι κτηματογραφημένο.

Δείτε βίντεο με τις πρόσφατες δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη στο MEGA 

Ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου: Μεταβιβάσεις εξπρές από 1η Νοεμβρίου


Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι υποψήφιοι αγοραστές και πωλητές δεν θα χρειάζεται να αναζητήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα 17 απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο που θα αποκτήσει κάθε ακίνητο.

Κλείσιμο
Μετά, λοιπόν τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ, που έχουν απαλλάξει τους φορολογούμενους από τις επισκέψεις στην Εφορία, έρχεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου  στον οποίο θα εμπεριέχονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα ενός ακινήτου.

Διάφορα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ) θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρούνται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

Η ηλεκτρονική συλλογή των εγγράφων και πιστοποιητικών θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο τον οποίο θα εξουσιοδοτούν οι συμβαλλόμενοι.

Στόχος του έργου είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας και η απεμπλοκή των υπάλληλων των εμπλεκομένων φορέων από τα ενδιάμεσα στάδια παροχής υπηρεσιών που απαιτούνται για την τελική μεταβίβαση ακινήτων.


Συλλογή δικαιολογητικών μεταβίβασης

– Ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην πλατφόρμα για να αιτηθεί την έκδοση των αναγκαίων δικαιολογητικών για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης ή/και να τα συλλέξει, κατά περίπτωση. Τα δικαιολογητικά εμφανίζονται σε ειδικό κατάλογο μέσα στον ηλεκτρονικό φάκελο της μεταβίβασης. Συγκεκριμένα:

α) Τίτλος κτήσης: μεταφορτώνεται το συμβολαιογραφικό έγγραφο στον ηλεκτρονικό φάκελο από τον συμβολαιογράφο. Εάν ο τίτλος κτήσης δεν είναι συμβολαιογραφικό έγγραφο, μεταφορτώνεται το αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου.

β) Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

γ) Αποδεικτικό ενημερότητας.

δ) Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας: η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας από το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ τα αναγκαία δεδομένα.

ε) Βεβαίωση Δήμου περί μη οφειλής ΤΑΠ.

στ) Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/ Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

ζ) Τυχόν δήλωση υπαγωγής στον ν. 4178/2013 ή στον ν. 4495/2017 (τακτοποίηση αυθαιρέτων) και βεβαίωση εξόφλησης του σχετικού προστίμου.

η) Σχέδια (κατόψεις) του μηχανικού όπου αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση.

θ) Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

ι) Τοπογραφικό διάγραμμα και στοιχεία/σχέδια οικοδομικής άδειας (στέλεχος, διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, τοπογραφικό).

ια) Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος: Η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας από τη βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος του προς μεταβίβαση ακινήτου.

Ειδήσεις σήμερα:

Κυβερνητική πηγή στο protothema: Δεν φαίνονται σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ισραήλ

Τιμολόγια ρεύματος: Πράσινα, μπλε και πορτοκαλί για τη διευκόλυνση των καταναλωτών - Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής

Απίστευτοι διάλογοι στη δικογραφία για τους πειρατές της συνδρομητικής: Ο εστιάτορας και ο αστυνομικός-μαμούνι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης