Ελληνικές εξαγωγές: «Σπάνε» όλα τα ρεκόρ με αύξηση άνω του 30% τον Ιανουάριο - Τι σημαίνει αυτό για το ΑΕΠ

Ελληνικές εξαγωγές: «Σπάνε» όλα τα ρεκόρ με αύξηση άνω του 30% τον Ιανουάριο - Τι σημαίνει αυτό για το ΑΕΠ

Τι πρέπει να κάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να εκτοξευθεί η ελληνική οικονομία το 2030 - Διεθνώς αναγνωρισμένο το σήμα «Macedonia the Great» για όλα τα προς εξαγωγή προϊόντα που παράγονται στη Μακεδονία

exports
Αυξητική πορεία που σπάει κάθε ρεκόρ έχουν οι ελληνικές εξαγωγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων τον Ιανουάριο του 2023 σημειώθηκε αύξηση κατά 30,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο της προηγούμενης χρονιάς κατά την οποία και πάλι οι εξαγωγές κρατούσαν τα σκήπτρα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 4 μονάδες αύξησης των εξαγωγών, σημειώνεται άνοδος κατά 1 μονάδας του ΑΕΠ, περίπου 2 δισεκατομμύρια επιπλέον στα ταμεία της χώρας.

Όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Συμεών Διαμαντίδης, «το 80% των εξαγωγών στη χώρα μας γίνονται από το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων”. Και αυτό, γιατί όπως εξήγησε ο κ. Διαμαντίδης, χρειάζεται και “οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν εξωστρέφεια». Προέβλεψε, μάλιστα, πως «αν αυτό συμβεί τότε το 2030 η ελληνική οικονομία θα εκτοξευθεί».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη είτε με επιδοτήσεις μέσω προγραμμάτων για εκθέσεις στο εξωτερικό, κάτι που γινόταν προ πανδημίας, είτε μέσω πλατφορμών του εξωτερικού, ώστε τα προϊόντα τους να φθάνουν άμεσα στους καταναλωτές χρησιμοποιώντας τα διάφορα logistic centers που υπάρχουν ανά χώρα.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Διαμαντίδης, οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα κάνουν «αγώνα δρόμου» για να πάρουν μέρος σε διεθνείς εκθέσεις και εκ του αποτελέσματος σημειώνουν επιτυχία.

Σήμερα εγκρίνονται και τυπικά από το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εξαγωγέων τα πρώτα 30 σήματα για μακεδονικά προϊόντα, τα οποία και θα δοθούν στις επιχειρήσεις.

Το σήμα Macedonia the Great που ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχει κατοχυρώσει διεθνώς θα φέρουν όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παράγονται στην Μακεδονία και εξάγονται.

Κλείσιμο
«Το σήμα αυτό το δίνουμε στις επιχειρήσεις – μέλη μας δωρεάν. Εμείς έχουμε αναλάβει να το διαφημίσουμε ώστε βλέποντάς το οι καταναλωτές στο εξωτερικό να καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ένα ελληνικό προϊόν, το οποίο τηρεί και όλες τις προδιαγραφές της Ε.Ε.», είπε ο κ. Διαμαντίδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Απεργία: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης – Τι ισχύει με ΜΜΜ και σχολεία

Τιμ Μαγιόπουλος: Τα «κατορθώματα» του νέου CEO της SVB μετά την κατάρρευση

Meta: Νέες μαζικές απολύσεις - «Μαχαίρι» σε 10.000 θέσεις εργασίας από τον Ζούκερμπεργκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης