Πλειστηριασμοί: Το καλό και το κακό σενάριο για τους δανειολήπτες εν αναμονή της απόφασης του Άρειου Πάγου

Πλειστηριασμοί: Το καλό και το κακό σενάριο για τους δανειολήπτες εν αναμονή της απόφασης του Άρειου Πάγου

Οι περίπου 70 αρεοπαγίτες θα συσκεφθούν κεκλεισμένων των θυρών, σε άγνωστη – στα εμπλεκόμενα μέρη – ημερομηνία, προκειμένου να αποφανθούν εάν οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν ή όχι να ενεργούν ως διάδικοι για λογαριασμό των funds

daniass
Ενώπιον δύο σεναρίων – ένα καλό και ένα κακό – βρίσκονται οι δανειολήπτες μετά τη χθεσινή ακρόαση στον Άρειο Πάγο και το… γύρισμα της κλεψύδρας μέχρις ότου η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφανθεί για τη νομιμοποίηση ή μη των servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς.

Το καλό σενάριο: Οι περίπου 70 αεροπαγίτες, οι οποίοι θα συσκεφθούν κεκλεισμένων των θυρών, σε άγνωστη – στα εμπλεκόμενα μέρη – ημερομηνία κρίνουν πως οι εταιρείες διαχείρισης δεν μπορούν να ενεργούν ως διάδικοι για λογαριασμό των funds. Μία τέτοια απόφαση αδιαμφισβήτητα θα αποτελούσε σταθμό στα δικαστικά χρονικά, επιτρέποντας στους δανειολήπτες να ανακόψουν μαζικά τις όποιες διαδικασίες εκτέλεσης από πλευράς των servicers. Στη θέση τους, ωστόσο, θα μπορούσαν κάλλιστα να βρεθούν τα funds, δεδομένου ότι ο Άρειος Πάγος δεν κρίνει εάν πρέπει ή όχι να γίνεται ο πλειστηριασμός, αλλά από ποιον. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, το 2022 αναρτήθηκαν συνολικά 53.706 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 38.205 ολοκληρώθηκαν και οι 12.779 ανεστάλησαν. Όσον αφορά στο 2023, μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί 13.700 πλειστηριασμοί, με την πλειονότητα να αφορά στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το κακό σενάριο: Η έκδοση μιας απόφασης υπέρ των servicers, στη λογική της εισήγησης που έκανε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. Βάσει αυτής, οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα και τους δύο Νόμους (2003 και 2015) και άρα, νομιμοποιούνται να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες. «Στην περίπτωση αυτή, οι δανειολήπτες, ακόμη και εκείνοι που κέρδισαν στο επίπεδο του Εφετείου, κινδυνεύουν να βρεθούν εκ νέου αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό», σχολιάζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, εκτιμώντας πως με τη συγκεκριμένη απόφαση στα χέρια τους οι servicers θα μπορούν είτε να συνεχίσουν είτε να επανεκκινήσουν τις νομικές ενέργειες, γεγονός που της προσδίδει μία κάποια… αναδρομική ισχύ.

Διαβάστε περοσσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Επιμένουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Ποιες περιοχές θα πληγούν τις επόμενες ώρες

Μητσοτάκης: Αντεπίθεση από τη Βουλή και εφ' όλης της ύλης σύγκριση με τον Τσίπρα

Ο Τζέραρντ Μπάτλερ παραλίγο να σκοτώσει τη Χίλαρι Σουάνκ, ενώ έκανε... στριπτίζ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης