Ποιες άδειες ασθενείας λόγω κορωνοϊού πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ

Ποιες άδειες ασθενείας λόγω κορωνοϊού πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ

Πού πρέπει να απευθυνθεί ο ασφαλισμένος

e-efka
Μόνο η αναρρωτική άδεια ασφαλισμένων που νοσούν με κορωνοϊό μετά από επιβεβαιωμένο τεστ και ιατρική γνωμάτευση πληρώνεται από τον e-ΕΦΚΑ.

Όπως διευκρινίζουν με έγγραφό τους αρμόδια στελέχη του φορέα το Τμήμα Παροχών Ασθενείας του ΕΦΚΑ επιδοτεί τους ασφαλισμένους μόνο με ιατρική γνωμάτευση που χορηγεί αναρρωτική άδεια. Για τη λήψη της, οι εργαζόμενοι πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά, είτε με το υγειονομικό όργανο που τους χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού τεστ, είτε με τον ιατρό τους (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητας), να ενημερώνουν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση που να τους χορηγεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του τεστ.

Εργαζόμενος που έχει λάβει επιδότηση ασθένειας από τον ΕΦΚΑ από το Πάσχα μέχρι και τις 24/12 δικαιούται, μάλιστα, και Δώρο Χριστουγέννων από τον φορέα, εφόσον υποβάλλει ηλεκτρονικό αίτημα από τις 18/12 και μετά.

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασφαλισμένος οφείλει να παραμείνει στο σπίτι του θεωρούνται μέτρα προστασίας για τον ίδιο η για την αποφυγή διασποράς του ιού και επιβαρύνουν τον ασφαλισμένο και την επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, αν ο ασφαλισμένος τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα (μη νοσούντες) λαμβάνει ιατρική γνωμάτευση η οποία δεν αποτελεί άδεια ασθένειας αλλά μέτρο για την αποφυγή διασποράς του covid-19. Ακόμα κι αν εκ παραδρομής αναφέρει αναρρωτική άδεια, δεν κατατίθεται στο Τμήμα Παροχών αλλά στον εργοδότη, προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο που προβλέπει χορήγηση άδειας 7 ή 14 ημερών μετ αποδοχών και αναπλήρωσης κατά 50% με 1 ώρα επιπλέον δουλειάς πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου, μετά τη λήξη της καραντίνας, χωρίς επιπλέον αμοιβή.

Επίσης αν λάβει ιατρική γνωμάτευση επειδή ανήκει σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού και πάλι αυτή δε θεωρείται άδεια ασθενείας. Η ιατρική γνωμάτευση κατατίθεται στον εργοδότη για να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες. Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία εργαζόμενο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Αν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία ακολουθεί η λύση δουλειάς back-office. Εφόσον κι αυτό δεν είναι εφικτό, η τρίτη λύση είναι η αναστολή σύμβασης με διάρκεια έως 31/12.

Κλείσιμο
Οι γιατροί μπορούν να εκδίδουν τις ιατρικές γνωματεύσεις έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο εφόσον δεν είναι εφικτή η έγκαιρη λήψη τους από τους εργαζόμενους (ανυπαίτιο κώλυμα). Οι χορηγούμενες ιατρικές γνωματεύσεις θα πρέπει να αναφέρουν: Ημερομηνίες rapid test και μοριακού test, τη νόσο (covid-19) και τη συμπτωματολογία (πυρετός, βήχας, λοίμωξη του αναπνευστικού κ.λπ.), τη σύσταση «κατ' οίκον περιορισμό» (που αποτελεί υγειονομική και διοικητική εντολή) και την ένδειξη «χορήγηση αναρρωτικής άδειας από... έως...». Με τα στοιχεία αυτά, το Τμήμα Παροχών του ΕΦΚΑ μπορεί να κάνει αποδεκτή άδεια ασθένειας που εκδίδεται σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξή της, αφού πρώτα εγκριθεί το χρονικό διάστημα από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

Για να κατατεθούν άδειες στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας, οι εργαζόμενοι πρέπει πρώτα να υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα (στην παρούσα φάση χωρίς ραντεβού) στην κεντρική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στο πλαίσιο «Μένουμε ασφαλείς και χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες». Το Τμήμα απαντά με μήνυμα στο e-mail που έχει δηλωθεί στο ηλεκτρονικό αίτημα παρέχοντας λεπτομερείς οδηγίες (τυποποιημένα μηνύματα ανά κατηγορία αιτήματος) για το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται και τον τρόπο κατάθεσής τους.


Ειδήσεις σήμερα

Εντείνεται η πίεση στις ΜΕΘ: 615 διασωληνωμένοι - Δεν πέφτει το φορτίο στη Β. Ελλάδα

Εξηγήσεις στο αυτόφωρο αναμένεται να δώσει σήμερα ο Νότης Σφακιανάκης

Αναρρώνει στο σπίτι του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Ιερώνυμος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης