Εντείνεται η πίεση στις ΜΕΘ: 615 διασωληνωμένοι - Δεν πέφτει το φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα

Εντείνεται η πίεση στις ΜΕΘ: 615 διασωληνωμένοι - Δεν πέφτει το φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 596 διασωληνωμένους και το βράδυ ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στους 615! - Ανησυχία καθώς δεν επιτυγχάνεται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου - Πολύ δύσκολη η κατάσταση στη Β. Ελλάδα

entatiki-fresh-main2
Την εύθραυστη επιδημιολογική ισορροπία στην οποία βρίσκεται η χώρα - για την οποία μιλούν οι ειδικοί τις τελευταίες εβδομάδες- αναδεικνύουν σταθερά τα στοιχεία για τα κρούσματα κορωνοϊού καθώς συνεχίζεται η δύσκολη αλλά και άγνωστη σε πολλά σημεία της διαδρομής της χώρας μέσα στο πεδίο της επιδημίας και του lockdown.

Το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας περιελάμβανε 2.199 κρούσματα, υπερδιπλάσια από εκείνα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη ημέρα, τη Δευτέρα - κάθε Δευτέρα εμφανίζεται μειωμένος ο αριθμός κρουσμάτων κάτι, που αποδίδεται στον μικρότερο αριθμό τεστ που διενεργούνται το Σαββατοκύριακο, όπως και τις αργίες. Αρκετά κάτω από 2.000 ήταν τα κρούσματα γενικότερα το περασμένο τριήμερο, γεγονός που επέτρεψε μια μικρή αισιοδοξία για την έκβαση της επιδημικής έξαρσης των τελευταίων εβδομάδων, έπειτα και από την "εθνική" καραντίνα των τριών εβδομάδων που έχει λάβει παράταση ως την άλλη Δευτέρα.

Ωστόσο, η σύγκριση των επιδημιολογικών δεδομένων της χθεσινής ημέρας σε σχέση με εκείνα της περασμένης Τρίτης δείχνει... σαν να μην πέρασε ούτε μέρα και δεν αποτυπώνει καμία αισθητή βελτίωση. Η επιδημιολογική εικόνα αποτυπώνει την ίδια δραματικά αργή πορεία προς τη σταθεροποίηση (των κρουσμάτων), που διανύει η χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τους περιορισμούς που ισχύουν λόγω του lockdown να έχουν μικρή επίδραση στη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης, χωρίς να επιτυγχάνεται ωστόσο μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, των ενεργών κρουσμάτων.

Χθες λοιπόν τα νέα κρούσματα ήταν 2.199, ενώ την Τρίτη 24 Νοεμβρίου τα κρούσματα ήταν 2.135. Ωστόσο, η πίεση στις ΜΕΘ εντάθηκε μέσα στις επτά αυτές ημέρες, καθώς οι διασωληνωμένοι ήταν 562 και ανήλθαν σε 615 - αυτός είναι ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας, καθώς το μεσημέρι η έκθεση του ΕΟΔΥ περιελάμβανε 596 διασωληνωμένους, και το βράδυ ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στους 615!

Πολύ μικρή, οριακή, βελτίωση μαρτυρούν για το ίδιο διάστημα τα στοιχεία για τις νοσηλείες, πανελλαδικά και στις επιβαρυμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Την τελευταία Τρίτη του Νοεμβρίου οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας, σε απλές κλινικές και ΜΕΘ, ήταν 4.441 και χθες είχαν πέσει στους 4.252.

Κλείσιμο
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν χθες 2.131 ασθενείς, μειωμένοι κατά 56 από εκείνους της προπερασμένης Τριτης. Οι απλές κλίνες των νοσοκομείων της "κόκκινης" βόρειας Ελλάδας που διατίθενται για τους ασθενείς με κορωνοϊό καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα των νοσοκομείων, και αυτη είναι μια κατάσταση που δεν θα αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες.

Αν συνυπολογιστεί δε ότι αναμένεται η "είσοδος" άλλων 1.600 ασθενών με κορωνοϊό στο ΕΣΥ μόνο τις επόμενες 14 ημέρες, με τους περισσότερους εξ αυτών να κατευθύνονται προς τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, αντιλαμβάνεται την πίεση υπό την οποία θα λειτουργήσει το σύστημα υγείας.

Αυξημένες είναι οι ανάγκες και για κλίνες ΜΕΘ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας. Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου στις ΜΕΘ βρίσκονταν 294 άνθρωποι και χθες ήταν 303. Οι διασωληνωμένοι ήταν πριν από επτά ημέρες 302 και πλέον ανέρχονται σε 318, έχοντας αυξηθεί κατά 5%.

Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι καταγράφουν μια ελαφρά μείωση. Χθες νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες 621 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και πριν από επτά ημέρες οι νοσηλευόμενοι ήταν 685. Στις Μονάδες του λεκανοπεδίου την Τρίτη 24 Νοεμβρίου βρίσκονταν 172 ασθενείς και χθες 167, ενώ μείωση καταγράφεται και στους διασωληνωμένους, από 166 είναι 162.

Πλέον, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 2.566, με τους 1.554 εξ αυτών να προέρχονται από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Οκτωβρίου οι νεκροί ήταν 626, και οι 1.839 κατέληξαν μέσα στον Νοέμβριο, που αναδεικνύεται στον φονικότερο μέχρι τώρα μήνα της επιδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα.


Ειδήσεις σήμερα

Ιαπωνία: Σπάνιο χταπόδι με εννέα πόδια

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε σταδιακά η επιστροφή στην Κρήτη των δέκα νοσηλευτριών

Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει «φρενίτιδα εκτελέσεων» στην Αίγυπτο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης