«Λευκός καπνός» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ

«Λευκός καπνός» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ

Η Ελλάδα θα πάρει 6 δισ. ευρώ την περίοδο 2022 – 2027 και θα εξαιρεθούν οι μικροκαλλιεργητές απ’ την επιβολή φιλοπεριβαλλοντικών απαιτήσεων

21_02_2011_0
Έπειτα από ένα διήμερο έντονων διαβουλεύσεων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2022 - 2027, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ έβγαλε τελικά στις 4.22 τα ξημερώματα λευκό καπνό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι θέσεις που έθεσε η χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευσης δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη έγιναν αποδεκτές. Τόσο στο κομμάτι των κονδυλίων που θα δεσμευθούν όσο και στην - υπό προϋποθέσεις - εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών απ’ την επιβολή φιλοπεριβαλλοντικών απαιτήσεων με βάση τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της ΕΕ

Σε αυτό το πλαίσιο τα Κεφάλαια της νέας ΚΑΠ για την Ελλάδα παραμένουν περίπου τα ίδια με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014 - 2020). Κοινώς περίπου 2 δισ ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις και άλλα 4 δισ ευρώ για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με βάση το οποίο η κυβέρνηση θα χαράξει την αγροτική πολιτική.

Στο κομμάτι της επιβολής φιλοπεριβαλλοντικών απαιτήσεων που προβλέπει η νέα ΚΑΠ ώστε οι αγρότες να έχουν δικαίωμα να λάβουν τις κοινοτικές ενισχύσεις, κύκλοι του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνουν ότι επιτεύχθηκε η υπό προϋποθέσεις εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών, που αποτελούν και τον κορμό της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα ήταν και αυτό στο οποίο είχε «κολλήσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα η διαπραγμάτευση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων καθώς οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης πίεζαν για οριζόντια εφαρμογή του μέτρου.

Οι προϋποθέσεις που θα τεθούν στους μικροκαλλιεργητές ώστε να εξαιρεθούν απ’ τις φιλοπεριβαλλοντικές απαιτήσεις αναμένεται να αποσαφηνιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πλέον με τη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας πλέον το ζήτημα παραπέμπεται για διαβουλεύσεις και ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ακολούθως θα πρέπει να επικυρωθεί απ’ την Κομισιόν.
e9f8f959-4f8a-4dac-a397-fa34e7d373fd

Ειδήσεις σήμερα: 

Σε ύψιστη επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις για το Oruc Reis

Η Ρωσία θύμισε στην Τουρκία τη «Ναυμαχία στο Ναβαρίνο» και τη βύθιση του Οθωμανικού Στόλου

Συναγερμός στη Σχολή Ευελπίδων: Πληροφορίες για 17 κρούσματα - Σε καραντίνα για δύο εβδομάδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης