Νίκος Καζαντζάκης: Μια συλλεκτική σειρά έργων του οικουμενικού λογοτέχνη

Δώρο στη δική μας γενιά, κληρονομιά στις γενιές που θα έρθουν 

Τα αριστουργήματα του Νίκου Καζαντζάκη θα προσφέρει το Πρώτο ΘΕΜΑ, αρχίζοντας από αυτή την Κυριακή 28 Ιανουαρίου με τον μοναδικό «Καπετάν Μιχάλη». Πρόκειται για μια σειρά μνημειωδών έργων, όπως το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Οι αδερφοφάδες», «Ασκητική», το πολυσυζητημένο «Ο τελευταίος πειρασμός», αλλά και όλα τα μεγάλα έργα του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα.

Στην πλέον σύγχρονη έκδοσή τους, σε πολυτελείς σκληρόδετους τόμους, τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη δεν μπορούν να λείψουν από την βιβλιοθήκη κανενός Έλληνα. Ο μεγάλος Κρητικός, με την απέραντη ευρυμάθεια και την πύρινη πένα του, σημάδεψε με την συγγραφική του παραγωγή την ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Αλλά και όχι μόνο, καθώς ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε ένας διανοητής παγκόσμιας ακτινοβολίας. Και ακριβώς αυτό το λαμπρό και ασυμβίβαστο πνεύμα, ατίθασο σαν την κρητική ψυχή που πάντα τον ενέπνεε στα γραπτά του, προβάλλει η σειρά των βιβλίων που προσφέρει από την αυτή Κυριακή το Πρώτο ΘΕΜΑ.

Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, μη χάσετε το αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Καπετάν Μιχάλης» σε έναν πολυτελή σκληρόδετο τόμο.


Ένα από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, γεμάτο με βαθιά νοήματα και συκλονιστικές εικόνες, ο «Καπετάν Μιχάλης» συμπυκνώνει την ηρωική πτυχή της προσωπικότητας του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και της δύναμης της ελληνικής ψυχής.

«Όταν άρχισα τώρα στα γεράματα, να γράφω τον Καπετάν Μιχάλη, ο κρυφός σκοπός μου ήταν τούτος: να σώσω, ντύνοντάς το με λέξες, τ’ όραμα του κόσμου όπως το δημιούργησαν τα παιδικά μου μάτια. Κι όταν λέω τ’ όραμα του κόσμου, θέλω να πω τ’ όραμα της Κρήτης.

Δεν ξέρω τι γίνουνταν, την εποχή εκείνη, στ’ άλλα παιδιά της λευτερωμένης Ελλάδας· μα τα παιδιά της Κρήτης ανάπνεαν έναν αέρα τραγικό στα ηρωικά και μαρτυρικά χρόνια του Καπετάν Μιχάλη, όταν οι Τούρκοι πατούσαν ακόμα τα χώματά μας και συνάμα άρχιζαν ν’ ακούγουνται να ζυγώνουν τα αιματωμένα φτερά της ελευτερίας. Στην κρίσιμη αυτή μεταβατική στιγμή, τη γεμάτη πυρετό κι ελπίδες, τα παιδιά της Κρήτης γίνουνταν γρήγορα άντρες· οι ανύπνωτες έγνοιες των μεγάλων γύρα τους για την πατρίδα, για τη λευτεριά, για το Θεό που προστατεύει τους Χριστιανούς, για το Θεό που σηκώνει το σπαθί του να διώξει τους Τούρκους, κατασκέπαζαν τις συνηθισμένες χαρές και στενοχώριες του παιδιού. Από πολύ νωρίς, ζώντας την έτοιμη κάθε στιγμή να ξεσπάσει σύγκρουση, είχαμε ψυχανεμιστεί πως στον κόσμο τούτον δυο μεγάλες δυνάμες παλεύουν: ο Χριστιανός κι ο Τούρκος, το Καλό και το Κακό, η Ελευτερία κι η Τυραννία· και πως η ζωή δεν είναι παιχνίδι, είναι αγώνας. Κι ακόμα τούτο: πως θα ’ρθει μέρα που θα πρέπει να μπούμε κι εμείς στον αγώνα». 

Με την προηγούμενη παράγραφο ξεκινά ο «Καπετάν Μιχάλης» ή μάλλον η εισαγωγή του συγγραφέα στο εμβληματικό του μυθιστόρημα. Και ήδη από αυτές τις πρώτες φράσεις φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο. Από εκείνα που, αφού ολοκληρώσεις την ανάγνωσή τους, συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι πια ο ίδιος. Ο «Καπετάν Μιχάλης» είναι ένα έργο τόσο σπουδαίο, ώστε, χωρίς υπερβολή, μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.

Μην το χάσετε!


ΣΧΟΛΙΑ (11)

ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΜΕΝΩ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ. ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 24-3-18. ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΤΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ? (Η ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ). ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Ο μακιςς ως ανόητος -χωρίς νόηση και σκέψη , διότι ,ούτε από Καζαντζάκη γνωρίζει ούτε από Μαρξ , υποστηρίζεται από έναν ακόμη ανόητο , τον Πάνο που κάνει το ίδιο ατόπημα με αυτό που λογοκρίνει! Η ταυτότητα μας ως σύγχρονο έθνος κράτος ξεκινάει από την τουρκοκρατία..... όπως και όλου του σύγχρονου κόσμου! Τη εννοεί ο ποιητής μακισσ και ο Πάνος είναι αλλουνού παππά ευαγγέλιο !!!!

Μίλτος

Μελαγχολία για τον χτές και το σήμερα! Θα ξαναγεννήσει αυτός ο τόπος άραγε τέτοιους μεγάλους Έλληνες! Χάσαμε την ταυτότητά μας και άντε τώρα να την βρούμε ξανά.

Πάμε γερά

Πάμε δυνατά

μακιςςς

Μπορεί σε ορισμένους να ακουστω αιρετικός αλλά η Ελλάδα πρεπει να παει παρακατω απο τον σπουδαίο Καζαντζάκη. Δεν παρά γνωρίζω την συγγραφική του μεγαλοσύνη ακόμα και τη σπουδαιότητα της καταγραφής της ζωής στο τέλος της τουρκοκρατίας. Ακόμα και τη σπουδαιότητα του να αμφισβητήσει το ιερατικό κατεστημένο σε μια εποχή που αυτό κυριαρχούσε. Θα μπορουσα να πω πολλά αλλά θετικα , όμως εδώ θέλω να τονίσω το σημείο που έχει ξεπεραστεί. Παρότι ο μαρξισμός είναι μια θεωρια που τονίζει τη σημασία της ύλης στη ζωή του ανθρώπου, οι ίδιοι οι μαρξιστές απο ανέκαθεν έκαναν ενα βασικό σφάλμα. Προέβαλαν οτι ο μαρξισμός είναι η ανεξαρτητοποίηση του ανθρώπου απο την ύλη. Οτι ο πλούτος είναι κατακριταιος και η επίδιωξη του χρήματος απλειστια. Στην ουσία η εξαϋλωση του ανθρώπου δεν διαφέρει απο ενα άλλο φιλοσοφικό ατοπιμα, το διαχωρισμό ψυχής και σωματος. Η φιλοσοφια έχει μετακινηθεί στη θέση οτι ο δεσμος ύλης και ανθρώπινης καταστασης είναι ισχυρός και οτι για να επιτυχείς τις υψηλότερες ανθρωπινες διαλεκτικές λειτουργίες πρεπει πρωτα να παραξεις πλούτο. Πρέπει να αποενοχοποιηθεί η παραγωγη πλούτου στη συνείδηση του έλληνα, όχι μονο γιατί είναι φιλοσοφικό άτοπο αλλά και γιατί οι σενεπειες αυτου του ατοπου είναι η υλική υποδούλωση του Ελληνισμού σε αυτους που δεν κανουν αυτό το λάθος.

μακιςςς22/01/201820:39

Βαθύτατα μορφωμένος και οξύνους στοχαστής ο κ. μακιςςς! Ανθολόγιο από το περίλαμπρο σχόλιό του: "από ανέκαθεν", οι μαρξιστές λένε "οτι ο μαρξισμός είναι η ανεξαρτητοποίηση του ανθρώπου απο την ύλη", "κατακριταιος", "απλειστια", "ατοπιμα". Γνήσια, βαρειά μόρφωση 24 καρατίων. Πραγματικός Έλλην ιδεαλιστής, γνήσιος απόγονος του Πλάτωνος!

Panos

Αν δεν τα είχε γράψει, αλλά είχε εκφράσει την άποψή του προφορικά... τότε τι σχόλιο θα έκανες? Και αν δεν έκανες (που είναι και το πιο πιθανό) για ποιο λόγο δεν θα έκανες?! Θέλω να πω το εξής... έκανες σχόλιο επί της ορθότητας της γραφής του και όχι για την άποψή του... δεν είχες δε "άποψη" να διαλέξεις δικό σου ψευδώνυμο... θυμίζει κάπως αυτό που λένε "του έδειχναν το φεγγάρι και εκείνος κοιτούσε το δάχτυλο". Κάποιος κακοήθης, που αρκείται μόνο σε αυτό που βλέπουν τα μάτια, θα μπορούσε να πει ότι δεν έχεις άποψη ή αντίλογο και το μόνο που μπορούσες να πεις είναι για την ορθότητα της ορθογραφίας (κάτι που κάνει και το F7 στο πληκτρολόγιο κάθε ηλεκτρονικού υπολογιστή)... Αλλά από την άλλη, και εσύ σε αυτά που αντιλήφθηκαν τα μάτια δεν έμεινες μόνο? Διαφορετικά, ή θα συμφωνούσες με το περιεχόμενο της άποψης (και θα το έγραφες) ή θα διαφωνούσες (και θα το έγραφες) ή και ακόμα δεν θα σχολίαζες καθόλου. Έτσι είναι όμως, άλλοι σχολιάζουν άρθρα για τον Καζαντζάκη και άλλοι σχολιάζουν γράμματα τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο.

Μ

Είστε πολύ σωστός

ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ

ωραία σκέψη αλλά το πρόβλημα του Έλληνα δεν είναι ότι δε θέλει τη περιουσία είναι οτι δε θέλει να δουλέψει για να την αποκτήσει προτιμά να τη κερδίσει σε λαχεία σε εφάπαξ δάνεια αγύριστα μακιιι μοοουυυ

react

Επιτελους στον ιδιο τομο.

ωραια!!!

πολυ καλα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

youth01

Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Μωραΐτη το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας 2019.Πρόκειται για μια μέρα αφιερωμένη στη λογοτεχνία του σήμερα, οργανωμένη από μαθητές του Λυκείου.