Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, το εκπληκτικό έργο της Σοφίας Ν. Σφυρόερα «Η Μονή της Χώρας»

Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, το εκπληκτικό έργο της Σοφίας Ν. Σφυρόερα «Η Μονή της Χώρας»

Παρόλο που βρέθηκε στο στόχαστρο του Ερντογάν μετά από την Αγία Σοφία, η «Μονή της Χώρας» ορθώνει περήφανα το ανάστημά της στο όνομα του Χριστιανισμού. Η ιστορία, η αρχιτεκτονική και τα απαράμιλλα ψηφιδωτά θα αντιστέκονται για πάντα.

BOOK-XRWMA
Το εθνικιστικό και μισαλλόδοξο μένος του Ταγίπ Ερντογάν υποτίθεται πώς άλωσε το δεύτερο πιο σημαντικό χριστιανικό μνημείο της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης, την περίφημη «Μονή της Χώρας», ανακοινώνοντας ότι μετατρέπεται σε τζαμί. Ωστόσο, η «Μονή της Χώρας» είναι ένας ναός αυθεντικά βυζαντινός και τόσο παλαιός, ώστε ακόμη και η ακριβής χρονολογία της θεμελίωσής του χάνεται στο χρόνο. Εκτιμάται ότι ήδη από τον 5ο αιώνα μΧ στη θέση του μνημείου το οποίο σώζεται σήμερα υπήρχε το καθολικό μίας μονής, η οποία βρισκόταν έξω από τα τείχη του Μεγάλου Κωνσταντίνου.





Στο πολυτελές, γεμάτο με μεγάλες και έγχρωμες εικόνες αφιέρωμα της Σοφίας Ν. Σφυρόερα, αποτυπώνεται όλο το μεγαλείο της «Μονής της Χώρας». Τόσο από αρχιτεκτονικής πλευράς, κυρίως όμως σε ό,τι αφορά στα ψηφιδωτά αριστουργήματα, ο ναός προκαλεί δέος. Το βιβλίο οδηγεί τον αναγνώστη στο εσωτερικό της θρυλικής Μονής, αναλύοντας μία προς μία τις αγιογραφίες. Βιβλικές σκηνές όπως η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Γενεαλογία του Χριστού, η Δευτέρα Παρουσία, η εμφάνιση του Παντοκράτορα κ.α., κυρίως όμως οι ασύλληπτης λεπτομέρειας πτυχωτές παραστάσεις στον τρούλο της Μονής, πιστοποιούν το πόσο ξεχωριστό είναι, από κάθε άποψη, αυτό το μνημείο της Χριστιανοσύνης.

Αυτή την Κυριακή μη χάσετε μαζί με το Πρώτο ΘΕΜΑ το βιβλίο «Η Μονή της Χώρας», με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σπουδαίο χριστιανικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης.

6-7
10-11_2
24-25_2
28-29_2
32-33_2
44-45_2
50-51_2
54-55_2
92-93
122-123
124-125
126-127
138-139
140-141
142-143
154-155

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ