Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Μέσα στο Μάρτιο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το 2021 θα ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Μέσα στο Μάρτιο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το 2021 θα ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο

Νέα διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

palaio_elaioyrgeio_eleysinas
Μόλις το 17% των προγραμματισμένων για το τέλος του 2019 υποχρεώσεών της είχε υλοποιήσει η απελθούσα καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης! Η παραπάνω ανακοίνωση έγινε από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας που έχει αναλάβει το στήσιμο της διοργάνωσης κατά την διάρκεια σύσκεψης της Διυπουργικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιου, των Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη και Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου, του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου, του Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, του δημάρχου Ελευσίνας κ. Αργύρη Οικονόμου, της κ. Ελένης Δουνδουλάκη, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, εκπροσώπων της Α.Ε. Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων.

Όσον αφορά στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το 2020, ανακοινώθηκε πως αυτό θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα ενώ έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να είναι έτοιμο και το πλήρες καλλιτεχνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης. Παρόλα αυτά παραμένει το κενό στην καλλιτεχνική διεύθυνση το οποίο, όπως ανακοινώθηκε, θα καλυφθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα με την ανακοίνωση από το διοικητικό συμβούλιο του ονόματος που θα αναλάβει το νευραλγικό αυτό πόστο.
Μουσειο_Ελευσινας
Οι αρχαιότητες του Αρχαιολογικού Μουσείου θα συντηρηθούν ενώ το άνοιγμά του προγραμματίζεται για το 2021

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης όλες οι εκκρεμότητητες που αφορούν στους χώρους οι οποίοι συνδέονται με την φιλοξενία των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Το κτήριο του παλαιού Ελαιουργείου θα αγοραστεί άμεσα από το ΥΠΠΟΑ δεδομένου ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες επαφές με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και έχει δοθεί συγκεκριμένη προσφορά για το τίμημα. Παράλληλα, είναι έτοιμη και η σχετική διάταξη που πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) για την αγορά.

Επιπλέον, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η μελέτη παρεμβάσεων και διαμόρφωσης των εισόδων του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, είναι συμβατή με τις πολεοδομικές προτάσεις του θπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην Ελευσίνα και περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο. Στο μεταξύ προχωράει η συντήσηση των αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου, σε συνεργασία με το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο θα αναμορφωθεί συνολικά προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει τις πύλες του μέσα στο 2021.

Κλείσιμο
Σημαντική οικονομική ώθηση, σε όλα τα επίπεδα των εργασιών θα δώσει, βεβαίως, η έκτακτη επιχορήγηση ύψους 20 εκ. ευρώ που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο Ελευσίνας προκειμένου να καταφέρει να ανταπεξέλθει στο απαιτητικό στοίχημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έστω και στο παρά πέντε. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού πάντως αναμένεται να διατεθεί σε έργα υποδομής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης