Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Με επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ και επιτάχυνση εργασιών επιχειρείται η σωτηρία της

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Με επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ και επιτάχυνση εργασιών επιχειρείται η σωτηρία της

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζήτησε, σε έκτακτη σύσκεψη, άμεση αντιμετώπιση σε πολεοδομικά ζητήματα και κατάθεση καλλιτεχνικού προγράμματος

Ελευσινα1

Με μια γενναία επιχορήγηση, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία προήλθε από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών, γίνεται προσπάθεια να σωθεί το πρότζεκτ της Ελευσίνας – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 το οποίο κινδυνεύει σοβαρά να ναυαγήσει. Η παραπάνω ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης της διυπουργικής επιτροπής που συγκάλεσε, εκτάκτως, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιου, του γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, εκπροσώπων των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Τουρισμού, της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής κ. Ελένης Δουνδουλάκης και του δημάρχου Ελευσίνας κ. Αργύρη Οικονόμου, η υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για « μηδενική προετοιμασία που υπήρξε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι στην Ελευσίνα, πράγμα που δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στο να τρέξουν γρηγορότερα οι απαιτούμενες διαδικασίες».

Η επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών θα δώσει, σίγουρα, μεγάλη ώθηση στα υπό μεγάλη καθυστέρηση έργα αυτά τα χρήματα θα διατεθούν σε επείγουσες διαδικασίες όπως Απαλλοτριώσεις, ανακατασκευές αθλητικών χώρων, πεζοδρόμια, αναπλάσεις αλλά και μικρότερα έργα υποδομής.

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ζήτησε από τον Δήμο Ελευσίνας την επιτάχυνση όλων των τεχνικών διαδικασιών αλλά και των τροποποιήσεων χρειάζονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν καίρια πολεοδομικά ζητήματα. Ειδικότερα για το κτήριο του Παλαιού Ελαιουργείου, το οποίο θα διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε πως το ποσό για την αγορά του θα δεσμευθεί από το ΤΑΠΑ. Κρίνεται, ωστόσο, απαραίτητη η διεξαγωγή αυτοψίας και η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, αρμοδιότητες που ανήκουν στον Δήμο Ελευσίνας και στο ΥΠΕΚΑ.

Στο μεταξύ, δεδομένου ότι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα βρίσκεται εντελώς στον αέρα – δεν έχει υπογραφεί σύμβαση ούτε για ένα έργο! - δόθηκε μικρή παράταση στη νέα διοίκηση και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας , μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, για να παρουσιάσουν ένα σαφές πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων αλλά και των υποδομών που θα τις φιλοξενήσουν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης