H Lidl Ελλάς επιστρατεύει την τέχνη για να µιλήσει για τη βιώσιµη ανάπτυξη

H Lidl Ελλάς επιστρατεύει την τέχνη για να µιλήσει για τη βιώσιµη ανάπτυξη

Τη δύναµη της τέχνης επιστρατεύει η Lidl Ελλάς σε µια προσπάθεια να µιλήσει στη νέα γενιά για το περιβάλλον και το µέλλον του πλανήτη. Η συνεργασία της µε την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής µετουσιώθηκε σε µια παιδική παράσταση µε τον τίτλο «Τέσσερις εποχές», η πρεµιέρα της οποίας έγινε την περασµένη Κυριακή, µε τις παραστάσεις να κρατάνε ως το τέλος της χρονιάς.

liiik
Η παράσταση, βασισµένη στο οµώνυµο έργο του Βιβάλντι, δεν ηθικολογεί, αλλά περισσότερο προτρέπει σε δράση δίνοντας µια βιωµατική αίσθηση της οικολογικής καταστροφής. Πραγµατεύεται δε µε έξυπνο και ευφάνταστο τρόπο τους στόχους βιώσιµης ανάπτυξης της Lidl Ελλάς θίγοντας θέµατα όπως η µείωση του πλαστικού, η ανακύκλωση και η κυκλική οικονοµία.

Για τη σύµπραξη αυτή και τους στόχους της το «business stories» συζήτησε µε την κυρία Βασιλική Αδαµίδου, διευθύντρια Επικοινωνίας, Εταιρικής Υπευθυνότητας και Μέσων Κοινωνικής ∆ικτύωσης της Lidl Ελλάς, και τον Αλέξανδρο Ευκλείδη, καλλιτεχνικό διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής Σκηνής.

l1
Φωτογραφία: Τάσος Βρεττός


Βασιλική Αδαμίδου: Πώς πήρατε την απόφαση να συνεργαστείτε με την ΕΛΣ;
Η Lidl Ελλάς φέτος έκλεισε 20 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην Ελλάδα και άφησε ένα ισχυρό κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα. Ως μια υπεύθυνη εταιρία και όχι ως ένα ακόμα σούπερ μάρκετ διαμορφώνει καταναλωτικές συνειδήσεις και πρότυπα μέσα από ένα πλαίσιο βιώσιμης λειτουργίας και υπεύθυνης στάσης ζωής των καταναλωτών. Η απόφαση συνεργασίας με έναν εμβληματικό εθνικό φορέα που φέτος κλείνει 80 χρόνια στην Ελλάδα και διαχρονικό φάρο της μουσικής τέχνης όπως είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή, καινοτομεί. Ως συμπαραγωγή, ως περιεχόμενο και ως αποτέλεσμα. Σκεφτήκαμε πως ο καλύτερος τρόπος να περάσουμε τα μηνύματα της μείωσης χρήσης του πλαστικού, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας είναι μιλώντας με την παγκόσμια γλώσσα της τέχνης που αγγίζει κάθε ηλικία. Το κοινό μας όραμα, η δέσμευση και υπόσχεση για ένα βιώσιμο μέλλον μας ένωσαν δημιουργικά σε μια πρωτότυπη παιδική παράσταση πιστεύοντας πως τα παιδιά ως πολίτες του μέλλοντος, πρέπει να δημιουργήσουν μια ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση και να υιοθετήσουν, παρακινώντας και άλλους, πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Κλείσιμο
l2
Φωτογραφία: Τάσος Βρεττός


Αλέξανδρος Ευκλείδης: Τι σημαίνει για εσάς μία τέτοια συνεργασία;
Η δυνατότητα να παράγουμε πρωτογενές πολιτιστικό προϊόν υψηλής καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής αξίας είναι ο κύριος στόχος και λόγος ύπαρξης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η σύμπραξη με εταιρίες του ιδιωτικού τομέα μας δίνει τη δυνατότητα να διευρύνουμε τον αριθμό και το πεδίο των παραγωγών μας, στοχεύοντας σε περισσότερες κατηγορίες κοινού. Στην περίπτωση της συνεργασίας με την Lidl Ελλάς προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα, μπαίνοντας πλέον στην ουσία της δημιουργικής διαδικασίας και ορίζοντας τους δραματουργικούς άξονες της παραγωγής βάσει των κοινών μας αξιών και στόχων. Ο καινοτόμος αυτός τρόπος συνεργασίας με μια ιδιωτική εταιρία, δείχνει τη δυνατότητα συμπράξεων οι οποίες υπερβαίνουν το απλό πλαίσιο της οικονομικής υποστήριξης (η οποία είναι, βεβαίως, απαραίτητη και πολύτιμη) και περνούν στην ίδια τη διαμόρφωση του πολιτιστικού προϊόντος.

l3


Βασιλική Αδαμίδου: Γιατί τις Τέσσερις Εποχές; Ήταν κοινή απόφαση;
Οι Τέσσερις Εποχές, ως επιλογή, ήταν ιδέα του Γιώργου Κουμεντάκη, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο οποίος σκέφτηκε πως το εμβληματικότερο ίσως έργο της κλασικής μουσικής, ένα έργο που υμνεί τη φύση, την εναλλαγή των εποχών και την κυκλικότητα του χρόνου, θα αποτελούσε μία εξαιρετική βάση για τη δημιουργία ενός έργου μουσικού θεάτρου για παιδιά και νέους, το οποίο θα προσέγγιζε ουσιαστικά τα παραπάνω θέματα. Και φυσικά συμφωνήσαμε.
Η παράσταση δεν ηθικολογεί για το περιβάλλον αλλά δίνει μια βιωματική αίσθηση της οικολογικής καταστροφής που έχει ήδη επέλθει από τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων και της εγωιστικής και υποκριτικής στάσης του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Πρόκειται λοιπόν για μια προτροπή σε δράση καθώς το μέλλον του πλανήτη είναι ευθύνη όλων μας.

Αλέξανδρος Ευκλείδης: Πείτε μου δυο λόγια για την παράσταση.
Η παραγωγή Τέσσερις εποχές, η οποία υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή, είναι μια παράσταση επινοημένου θεάτρου για παιδιά. Αυτό σημαίνει πως ξεκίνησε χωρίς προϋπάρχον κείμενο και βασίστηκε στους δημιουργικούς αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών, πάνω στις θεματικές που είχαν εξαρχής τεθεί. Η ομάδα Patari project, μία από τις πιο σημαντικές ομάδες θεάτρου για παιδιά των τελευταίων χρόνων, αποτελείται από ταλαντούχους ηθοποιούς, αλλά και μια δημιουργική ομάδα που ξέρει να δημιουργεί μαγικές παραστάσεις από μηδενικής βάσης και να καταπλήσσει το νεανικό κοινό με τη φαντασία και τη θεατρικότητά της. Σημαντικός παράγοντας είναι το ζωντανό μουσικό σύνολο αποτελούμενο από πέντε κορυφαίους σολίστ, που ερμηνεύουν την μουσική του Βιβάλντι με τρόπο συναρπαστικό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά και ζωντανά έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του ρεπερτορίου της κλασικής μουσικής.

l4
Φωτογραφία: Τάσος Βρεττός


Βασιλική Αδαμίδου: Η παράσταση έχει πολλά μηνύματα. Όλα κινούνται στον άξονα της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Lidl Ελλάς τι πρωτοβουλίες έχει πάρει ώστε να συμβάλει στη μείωση της χρήσης πλαστικών, τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και γενικά της κυκλικής οικονομίας;

Στη Lidl Ελλάς στόχος μας είναι η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου μέσω μιας υπεύθυνης χρήσης φυσικών πόρων και μιας σύγχρονης οικονομίας που συμβάλλει σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη και στην ευημερία των πολιτών. Εφαρμόζουμε ένα ολιστικό μοντέλο υπευθυνότητας που ξεκινάει από τους παραγωγικούς πόρους, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, περνάει μέσα από την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση εμπορευμάτων, τη μεταφορά και αποθήκευση για να καταλήξει στον τελικό καταναλωτή και την κοινωνία.
Απόδειξη πως είμαστε όχι μόνο κοινωνοί του μηνύματος της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και πρωτεργάτες στην υιοθέτηση των τακτικών της, είναι οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει. Συγκεκριμένα εδώ και 2 χρόνια περίπου η Lidl Ελλάς, πρώτη, απέσυρε οριστικά τις πλαστικές σακούλες µιας χρήσης 4 λεπτών από τα καταστήµατά της αντικαθιστώντας την µε µια νέα σακούλα πολλαπλών χρήσεων, ανθεκτικότερη, η οποία αποτελείται κατά 80% από ανακυκλωµένα υλικά, είναι 100% ανακυκλώσιµη και στην οποία µπορούν να τοποθετηθούν προϊόντα βάρους 10 κιλών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είμαστε η μόνη εταιρία στην Ελλάδα που από την πρώτη στιγμή χρέωνε την πλαστική σακούλα για αποφυγή σπατάλης πλαστικού. Εκτός από την κατάργηση της πλαστικής σακούλας µιας χρήσης, µειώσαµε το πάχος στα πλαστικά µπουκάλια αναψυκτικού και το πλαστικό περίβληµα του χαρτιού υγείας που είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση πάνω από 1.300 τόνους πλαστικού.

Η ανακύκλωση αποτελεί προτεραιότητά μας γι’ αυτό και λειτουργούμε κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε 9 καταστήματά μας από το 2016, ενώ στηρίζουμε ως χορηγός τα 2 πρώτα πανευρωπαϊκά «Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» στην Αθήνα και στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Συνεχίζουμε θέτοντας ως στόχο για το 2025 την περαιτέρω µείωση του πλαστικού κατά 20%, την κατάργηση των πλαστικών µίας χρήσης όπως καλαμάκια, ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα και μπατονέτες έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 και την εξασφάλιση κατά 100% της χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών στις συσκευασίες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Πέρα από την ανακύκλωση, ενσωματώνουμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας, θέτοντας προδιαγραφές οικολογικού σχεδιασμού στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αναλαμβάνοντας μέτρα για να «κλείσει» ο κύκλος ζωής των προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης και αναπτύσσοντας προϊόντα και υπηρεσίες που συνεισφέρουν στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Mε γνώμονα την ολιστική υπεύθυνη διαχείριση διασφαλίζουμε ότι οι πρώτες ύλες της παραγωγής που δεν θα καταναλωθούν, θα εξοικονομηθούν και ότι αυτά που ίσως περισσέψουν, δεν θα πεταχτούν αλλά θα αξιοποιηθούν.

Δεν λειτουργούμε απλά με τη φιλοσοφία του ανταγωνισμού που ορίζει ως μέτρο καταπολέμησης της σπατάλης τη δωρεά των τροφίμων που περισσεύουν. Φυσικά, κι εμείς εδώ και χρόνια δωρίζουμε όσα τρόφιμα και μη τρόφιμα περισσεύουν σε ΜΚΟ κι άλλες ευπαθείς ομάδες. Όμως για να μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για μείωση της σπατάλης τροφίμων, αυτή οφείλει να γίνεται στην πηγή. Για αυτό εμείς σχεδιάζουμε προσεκτικά από το πρώτο στάδιο του ολιστικού μοντέλου υπεύθυνης διαχείρισης που είναι οι πρώτες ύλες, να παράγουμε μόνο όσα χρειάζονται προς κατανάλωση οπότε δεν φτάνουμε καν στο τελικό στάδιο του να έχουμε να διαχειριστούμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων για υπεύθυνη διαχείριση. Φροντίζουμε λοιπόν ώστε να μην «παράγουμε» αρχικά σπατάλη τροφίμων και όχι απλά να την «μειώνουμε» στο τελικό στάδιο κάνοντας προϊοντικές δωρεές ή μετατρέποντάς την σε ζωοτροφές, βιοαέριο και λίπασμα.

l4
Φωτογραφία: Τάσος Βρεττός


Αλέξανδρος Ευκλείδης: Μέσω της Τέχνης μπορούν να περάσουν περισσότερα μηνύματα στον κόσμο; Η ΕΛΣ τι ρόλο μπορεί να παίξει για τη βιώσιμη ανάπτυξη;
Η τέχνη είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο διάδοσης ιδεών, που έχει τη δυνατότητα να μιλάει στην ψυχή του θεατή, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Καθημερινά ακούμε πληροφορίες, στοιχεία, στατιστικές, προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η βιωματική προσέγγιση της τέχνης μπορεί να κάνει τα στοιχεία αυτά ένα βίωμα που θα εισχωρήσει βαθιά στην ψυχή του θεατή. Η σύνταξη των πολιτιστικών οργανισμών σε στόχους περιβαλλοντικούς και ανθρωπιστικούς μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αλλαγή νοοτροπιών της κοινωνίας, ακόμη κι αν η επίδραση που μπορούν να ασκήσουν είναι περισσότερο ποιοτική, παρά ποσοτική.

Η ΕΛΣ, η οποία, ας μην το ξεχνάμε, στεγάζεται σε ένα από τα πλέον βιώσιμα, από περιβαλλοντικής άποψης, κτήρια στον κόσμο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επιθυμεί να συμβάλει στην κοινωνική εγρήγορση για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, εξού και επενδύει, στην καινοτόμο αυτή συνεργασία με την Lidl Ελλάς, στους πολίτες του μέλλοντος, που θα κληθούν να διαχειριστούν τα σημερινά αδιέξοδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης