«Επειδή εγώ γίνομαι καμιά φορά ζωγράφος, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι καλλιτέχνης. Το πραγματικό μου ενδιαφέρον είναι οι Κυβερνοεπιστήμες (Cybernetics), η Κβαντική Φυσική κι η Βιολογία» έλεγε οΣαλβαδόρ Νταλί. Σε αυτήν την κομβική πτυχή της σύνδεσης της τέχνης με την επιστήμη, που χαρακτηρίζει το σπουδαίο έργο του κορυφαίου Ισπανού ζωγράφου βασίζεται η έκθεση «Dali Cybernetics – Ταξίδι στο μυαλό μιας ιδιοφυίας» που θα φιλοξενείται από τις 18 Οκτωβρίου, στον «Ελληνικό Κόσμο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Η έκθεση, η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και στην Θεσσαλονίκη, μία συναρπαστική περιήγηση στα πιο διάσημα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί από μια εντελώς νέα οπτική. Μια εμπειρία αιχμής που βασίζεται σε παράλληλα σύμπαντα, την κβαντική φυσική, την τέταρτη διάσταση, την οπτική, την ιερή γεωμετρία και την αλληλουχία DNA όπως ερμηνεύονται από τον Νταλί μέσα από τα έργα του.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πορεία των επιρροών του ζωγράφου, από τον υπερρεαλισμό και τον Φρόυντ ολοένα και περισσότερο προς τις θετικές επιστήμες, τα μαθηματικά, την πληροφορική, σε μια μοναδική συνάντηση της τέχνης με την τεχνολογία και την επιστήμη. Ο Νταλί, εξάλλου, πίστευε πως ότι για να επιβιώσει η ζωγραφική, θα πρέπει να συνδεθεί με τη χρήση των υπολογιστών οι οποίοι είναι το μέλλον ενώ προέβλεψε την μελλοντική ικανότητα των μηχανών να σκέφτονται από μόνες τους, ακόμα και να δημιουργούν Τέχνη.
Κλείσιμο
Περιηγούμενος κανείς στην έκθεση θα θαυμάσει τα πιο γνωστά έργα του, θα συναντήσει προβολές έργων του καλλιτέχνη σε οθόνες επιφάνειας 500 τ.μ., θα βιώσει μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας εμπνευσμένη από το έργο του, θα περιπλανηθεί ζωγραφική φαντασία του μέσα από ψηφιοποιημένα επαναλαμβανόμενα στοιχεία από την εικονογραφία του, θα ανακαλύψει τα βιλία που είχε στην πλούσια βιβλιοθήκη του θα παρακολουθήσει το ντομικαντέρ του Τζακ Μποντ για τον σπουδαίο ζωγράφο αλλά και τα “στερεοσκοπικά φιλμ” του επιστήμονα Τόμας Μπάνχοφ που ζωντανεύουν τετραδιάστατες φιγούρες, τα οποία εισήγαγαν τον Νταλί στα Cybernetics.
Για 40 ημέρες, τα γραφεία της Kaizen Gaming μπήκαν σε ρυθμό FIFA World Cup 2026™. Τύμπανα και ποδοσφαιρικά anthems στην Αθήνα, watch parties από τη Λισαβόνα μέχρι το Μπουένος Άιρες, PS5 tournaments, sticker challenges, δώρα, συναυλίες και μια ξεχωριστή εμπειρία ποδοσφαιρικής προσβασιμότητας συνέθεσαν μια μεγάλη γιορτή που ταξίδεψε σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.
Η ιστορία ενός εκπαιδευτικού θεσμού που συνδέει ευρηματικά τα παιδιά με την τεχνολογία και την καινοτομία και αποτελεί μια οργανωμένη πλατφόρμα δημιουργικής σκέψης που εξάγει την ελληνική ρομποτική στον κόσμο.